5 Beste 90 cm fornuizen Test Van 2021

Laatste update: 17.04.21

Deze website wordt door onze lezers ondersteund. Zodra je iets aankoopt via de linken op onze site, ontvangen wij hiervoor een kleine affiliate commissie. Kom hieronder meer over ons te weten.

 

90 cm fornuis – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar het beste 90 cm fornuis maar kun je maar geen keuze maken? Dan willen wij jou graag even verder op weg helpen. Zo zijn we alvast op zoek gegaan naar de 3 best beoordeelde hedendaagse 90 cm fornuizen. We zijn onder andere uitgekomen bij het Leisure CS90D530X fornuis dat gekenmerkt wordt door inductiekookplaten. Daarnaast blijkt ook het Smeg Fornuis 90x60x90 een schot in de roos te zijn. Hij wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een krachtige wokbrander. Bekijk alvast het overzicht van de 3 topproducten hieronder alvorens je een keuze besluit te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

90 cm fornuizen koopgids

 

Zijn de beste 90 cm fornuizen ook meteen de goedkope 90 cm fornuizen? Of betaal je voor kwaliteit juist dat tikkeltje meer? Het is dan ook een goede aanbeveling om zoveel mogelijk 90 cm fornuizen met elkaar te vergelijken alvorens je een keuze maakt. Bedenk hoeveel kookzones je nodig hebt, welke warmtebron je wilt gebruiken en of je nood hebt aan eventuele extra mogelijkheden. Ga daarbij eventuele aanbiedingen en promoties niet uit de weg. Je weet nooit of je op die manier een leuke 90 cm fornuis aanbieding kunt spotten.

Het gebruiksgemak

Je bent de keuken aan het renoveren of je bent een woning aan het bouwen en wilt op zoek gaan naar een degelijk en duurzaam fornuis. Het eerste dat je opvalt is dat het gamma bijzonder uitgebreid is. Dit maakt de keuze alleen maar moeilijker wat dan weer voor heel wat stress kan zorgen. Fornuizen bestaan wel degelijk in allerlei formaten en designs. Een standaard fornuis beschikt over een 60 x 60 x 85 cm design. Kies je dus voor een 90 cm fornuis dan kies je meteen voor een vrij groot fornuis.

De meeste recente fornuizen zijn onderverdeeld in een kookzone gedeelte en een oven. Afhankelijk van het type fornuis dat je besluit aan te kopen, kun je kiezen voor eentje werkend op gas, keramisch, inductie of elektrische. Verder zul je ook moeten kiezen tussen een vrijstaand of inbouw exemplaar. Kortom, je hoort het al; heel wat vragen en bijgevolg ook heel wat knopen die je zult moeten doorhakken. Neem daar rustig de tijd voor!

 

Inbouw of vrijstaand fornuis

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de aanschaf van een 90 cm fornuis, is of je een inbouw dan wel een vrijstaand exemplaar wenst aan te kopen. Het spreekt voor zich dat je met een vrijstaand 90 cm fornuis net iets meer bewegingsvrijheid zult genieten. Je hebt meer keuze om het toestel te plaatsen. Een inbouw 90 cm fornuis moet perfect passen in de te voorziene ruimte. Het voordeel van een inbouw fornuis is dan weer dat je heel wat opbergruimte bespaart. En het oogt gewoon ook netter.

 

Gas, elektrisch, een combinatie of toch eerder keramisch of inductie

Bij de aanschaf van een fornuis denken heel wat gebruikers nog steeds aan het standaard gasfornuis inclusief oven. Met betrekking tot Nederland kunnen we vermelden dat dergelijke type fornuis tot op de dag van vandaag inderdaad het meest gebruikt wordt. Echter zijn er tegenwoordig heel wat meer mogelijkheden op de markt te vinden.

Zo kun je tegenwoordig ook kiezen voor een volledig elektrische fornuis waarbij zowel de oven alsook het kookgedeelte elektrisch functioneren. Of je kiest voor een fornuis waarbij het kookgedeelte met gas functioneert en de oven dan weer elektrisch werkt. Wat je ook kiest, alles heeft zo z’n voor- en nadelen. Zo is elektrisch koken veel duurzamer terwijl een gasfornuis dan weer goedkoper is.

Evenzeer goedkoop, is de aanschaf van een keramisch werkend fornuis. Keramische fornuizen zijn dus voorzien van een keramische kookplaat die makkelijk en gelijkmatig opwarmt en makkelijk te onderhouden is. Het reinigen van de plaat kan echter pas gebeuren op het moment dat de kookplaat helemaal is afgekoeld, en dat kan best een tijdje duren.

Verder is ook het gebruik van een inductiefornuis aan een opmars begonnen. Inductiefornuizen zullen wel iets duurder in de aankoop zijn maar bieden een vrij hoog rendement aan dat kan variëren van 80 tot wel 90%.

Kookzones en andere extra kenmerken

Eenmaal je besloten hebt met welke type fornuis je naar huis wilt gaan, is het belangrijk om even na te denken over de mogelijke kookzones en bijbehorende functies. Het spreekt voor zich dat, net zoals andere apparaten en toestellen, ook het 90 cm fornuis een hele evolutie heeft doorgemaakt. Recente toestellen lijken in niets meer op het eerste basis exemplaar dat jaren geleden werd ontwikkeld. Recente 90 cm fornuizen beschikken dus over veel meer mogelijkheden.

Zo kan het handig zijn indien de bakplaat over flexibele kookzones beschikt. Dergelijke bakplaat herken je aan het feit dat de kookzones verschillende vormen en formaten hebben. Verder heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een “fry top” bakplaat waarbij je helemaal niet meer over kookzones beschikt. Ben je op zoek naar een fornuis met 2 kookzones of heb je toch liever eentje met 4, 5 of zelfs 6 kookzones?

Mag het allemaal wat meer zijn en kies je bewust voor een zogenaamd slim 90 cm fornuis? Dan kies je voor een toestel voorzien van sensoren die mee een oogje in het zeil houden. Nooit nog een pannetje dat plotseling begint over te koken, of een stukje vlees dat verbrandt. Verder blijkt ook het gebruik van een eco-functie een schot in de roos te zijn voor heel wat klanten. Ook de aanwezigheid van een ontdooifunctie, een timerfunctie, een wokbrander en kinderslot kunnen een meerwaarde bieden.

 

Welk Budget hoef je te voorzien

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Een degelijk en duurzaam 90 cm fornuis met alles erop en eraan, is niet meteen goedkoop te noemen. Gemiddeld moet je dus wel rekening houden met een prijskaartje van ongeveer 1500 euro. Echter bestaan er heel wat 90 cm fornuizen waarvoor je minder budget hoeft te voorzien. Echter beschikken dergelijke “goedkope” fornuizen evenwel over minder kookzones en extra kenmerken.

Bedenk daarom waar je naar op zoek bent en welke eisen en verwachtingen je hebt. Ben je van plan om het 90 cm fornuis regelmatig te gebruiken of niet? Hecht je belang aan bepaalde extra kenmerken of is een basis 90 cm fornuis reeds ruim voldoende? Bij twijfel tussen meerdere apparaten, kan het handig zijn om de bijbehorende online reviews even te bekijken. Daarin geven klanten hun ongezouten mening betreffende een specifiek 90 cm fornuis. Veel succes!

 

5 Beste 90 cm fornuizen (Reviews) van 2021

 

Ben je op zoek naar het beste 90 cm fornuis? Dan zul je versteld staan van de mogelijkheden die er vandaag de dag op de markt gebracht zijn. Zo bieden heel wat verschillende merken, waaronder Boretti, Smeg en AEG, zowel heel wat vrijstaande alsook inbouwfornuizen aan. Daarnaast heb je ook de keuze tussen een elektrisch, keramisch of inductie 90 cm fornuis. Zo is er dus vast en zeker voor ieder wat wils. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, hebben we alvast een selectie van 5 topproducten gemaakt. Bekijk ook zeker de online reviews en het advies van klanten.

 

 

1. Leisure CS90D530X Inductie Fornuis 90 cm breed met stekker

 

Ben je op zoek naar een 90 cm breed fornuis? Dan kan dit exemplaar van het bekende merk Leisure misschien wel iets voor jou zijn. Het is niet meteen één van de goedkope 90 cm fornuizen dus je zult rekening moeten houden met een iets hoger prijskaartje.

Door gebruik te maken van een 5-polige stekker kun je het 90 cm fornuis makkelijk en zonder problemen op 2 fasen aansluiten. Hierbij beschikt het 90 cm fornuis over een maximale aansluitwaarde van maar liefst 5600 Watt. Houd er wel rekening mee dat enkel het snoer van 1,5 meter wordt meegeleverd en dus niet de stekker. Verder geniet je maar liefst 5 verschillende inductiekookplaten en 3 afzonderlijke ovens zoals een hetelucht oven.

Ondanks het enorme vermogen zul je merken dat het fornuis nog steeds tot de energieklasse A behoort. De koper is dan ook duidelijk tevreden over de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Alhoewel er geen kindervergrendeling aanwezig is.

 

 

 

 

 

2. Smeg Fornius 90x60x90 Inox CG90X9 90 cm breed Met wokbrander

 

Wil je toch liever niet zoveel geld spenderen of beschik je eerder over een beperkt budget? Dan hoef je je alvast geen zorgen te maken en zou je eventueel kunnen kiezen voor het 90 cm brede fornuis van Smeg. De aansluiting van het apparaat gebeurt op slechts 1 fase van maximaal 3,7 kW. Bij de aankoop van het toestel krijg je het snoer er meteen bij. Houd er wel rekening mee dat de stekker jammer genoeg niet wordt meegeleverd.

Het gaat hier om een vrijstaand fornuis dat je makkelijk en probleemloos kunt bedienen door gebruik te maken van de draaiknop. Je geniet maar liefst 4 afzonderlijke kookzones die werken op butaan- of propaangas. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een degelijke oven met een totaal volume van 115 liter.

Ondanks het enorme vermogen, zul je merken dat het apparaat desondanks behoorlijk energiezuinig te werk gaat. Dat wordt aangeduid door het energielabel A. Een blik op de online beoordelingen leert ons dat er tot op heden nog maar 1 koper een reactie geplaatst heeft. Voor de koper is dit een echt topproduct en meteen een leuke 90 cm fornuis aanbieding.

 

 

 

 

 

3. Beko GM17300GX Elektrisch fornuis 90 cm breed Keramische kookplaat

 

Indien je op zoek bent naar een degelijk 90 cm fornuis dat voorzien is van keramische kookplaten dan loont het de moeite dit apparaat even grondig te bekijken. Het fornuis wordt jou aangeboden door het bekende merk Beko en zul je, vanwege de economische prijs, vast en zeker tussen de goedkope fornuizen kunnen spotten.

Net zoals de vorige 2 apparaten zul je merken dat ook dit fornuis geschikt is om te gebruiken in combinatie met een 5-polige perilex stekker. Bovendien gebeurt de aansluiting op maar liefst 3 fasen. Het gaat hier om een vrij compact doch bijzonder stevig fornuis dat hoofdzakelijk uit roestvrij staal vervaardigd is. De kookplaat is dan weer helemaal keramisch en voorzien van maar liefst 5 afzonderlijke kookzones. Het minimale vermogen bedraagt hierbij 750 Watt en het maximale vermogen loopt makkelijk op tot 2200 Watt.

Er is ook een degelijke oven met een maximaal volume van 112 liter voorzien en waarbij je kunt schakelen tussen de 7 verwarmingsfuncties. Ondanks de verschillende functies en het aantrekkelijke prijskaartje, is er toch een klant die van mening is dat het fornuis vrij kwetsbaar zou zijn.

 

 

 

 

 

4. M-System Keramisch Fornuis 90 cm RVS MFNTK95IX

 

Afkomstig van een, misschien wel iets minder bekend merk, zou je ook kunnen kiezen voor het fornuis van M-System. Het fornuis heeft, net zoals de vorige fornuizen die we in het lijstje besproken hebben, een maximale breedte van ongeveer 90 cm. Verder bedraagt de lengte ruim 60 cm en de hoogte wel 96 cm.

Het gaat hier om een vrijstaand fornuis dat je makkelijk en zonder veel problemen een plekje kunt geven in de keuken, of waar je maar wilt. De oven staat op een soort van degelijk onderstel voorzien van antislip voetjes. Je geniet ruim 5 afzonderlijke kookzones in combinatie met een degelijke oven. Ideaal ook voor iets grotere gezinnen.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er tot op heden nog helemaal geen reacties bij het fornuis geplaatst staan. Laat je hierdoor niet meteen afschrikken. Het is namelijk goed mogelijk dat sommige klanten het product al in huis gehaald hebben maar gewoon nog niet de tijd gevonden hebben om een reactie te plaatsen.

 

 

 

 

 

5. Boretti Fornius CFBG903ANBE 3 Ovens 90CM

 

Indien het allemaal net iets meer mag zijn dan kun je ook altijd nog kiezen voor dit prachtige fornuis van het Italiaanse merk Boretti. Houd er wel rekening mee dat het prijskaartje zeker navenant zal zijn en dus misschien net iets boven het gemiddelde. Dat zou meteen ook kunnen verklaren waarom er momenteel nog geen reacties bij het product zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons dan ook moeilijk om jou advies te geven over de gebruikerservaringen.

Het is een stevig fornuis dat je makkelijk op 2 fasen van maximaal 7,6 kW kunt aansluiten en dat over een maximale aansluitwaarde van maar liefst 7400 Watt beschikt. Je kunt hierbij gebruik maken van zowel propaan- als butaangas. Je geniet de aanwezigheid van maar liefst 5 verschillende kookzones en 3 afzonderlijke ovens. Het minimale vermogen bedraagt ruim 1000 Watt terwijl het maximale vermogen wel 3000 Watt bedraagt.

Het apparaat is dus niet alleen krachtig maar werkt ook behoorlijk snel. Bijgevolg is het ook sneller gebruiksklaar wat altijd wel welkom is indien je een groot gezin hebt. Indien je echter op zoek bent naar een energiezuinig 90 cm fornuis, dan is dit apparaat niet meteen een goede aanbeveling. Het wordt namelijk onderverdeeld in de energieklasse B.

 

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patricia
Patricia
3 months ago

Boretti is ons erg tegengevallen. Meerdere reparaties wegens doorbranden en na 8 jaar definitief afgeschreven. Voor ons nooit meer.

10top Team
Admin
10top Team
3 months ago
Reply to  Patricia

Hoi Patricia,

Bedankt voor de oprechte reactie op de tekst over fornuizen.
Wij vinden het jammer te horen dat het toestel niet aan je wensen heeft kunnen voldoen.
Toch waarderen wij het heel erg dat je deze mening met ons wilt delen dan kunnen wij er bij de actualisatie rekening mee houden.

Met vriendelijke groet,
het 10toptest.nl team

DMCA.com Protection Status