7 beste Bijlen Test van 2024

Laatste update: 28.03.24

 

Beste bijlen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Bij sommige werkzaamheden in de tuin heb je soms nood aan wat extra hulp. Dan denken we bijvoorbeeld aan het kappen van bomen of aan het klieven van brandhout waarbij een bijl heel goed van pas komt. Ook tijdens kleine verbouwingswerken kan een bijl heel nuttig zijn. Er is een grote keuze aan degelijke werktuigen op de markt en daarom hebben we er voor jou reeds 3 uitgekozen om eens nader te bekijken. De kliefhamer 3kg en hakbijl 37cm is een set van 2 stuks waarmee je brandhout kunt kappen en klieven. Daarnaast merk je de Fiskars bijl X10 S die universeel kan worden gebruikt en die bovendien een extra breed blad heeft.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste bijlen (Reviews) van 2024

 

Wanneer je vaak in de tuin werkt zul je merken dat een bijl een onmisbaar item is dat bij je tuingereedschap hoort. Ben je op zoek naar een kloofbijl om je houtvoorraad te klieven? Of misschien heb je wel een outdoor bijl nodig om mee te nemen op survivaltocht. We hebben er 5 uitgezocht om de keuze voor jou iets eenvoudiger te maken. We kregen hierbij het advies van ervaren tuinmannen en we hielden ook rekening met de reviews van de klanten. Neem je tijd om er de beste bijl uit te kiezen die het meest geschikt is voor jouw klussen.

 

1. Kliefhamer 3kg en hakbijl 37cm met fiber steel set van 2 stuks

 

Deze handige set bestaat uit een kloofhamer en een hakbijl die trouwens in de laagste prijsklasse van onze lijst met topproducten valt. Dankzij deze set ben je in staat om een boom te vellen en daarna de volledige lading houtblokken te klieven. Op die manier ben je verzekerd van voldoende brandhout om de winter probleemloos door te komen.

De grote bijl is een kloofhamer en heeft een gewicht van 3,1 kg aangevuld met een lengte van 88 x 19 x 9 cm. Daarnaast is de hakbijl met een gewicht van 1,4 kg en 37 x 14 x 8 cm een stuk kleiner en goed controleerbaar zodat je met gemak een boom kunt omhakken. Het bijlblad bij de beide werktuigen is gemaakt uit gepolijst en gelakt C45 koolstaal. Bovendien zijn ze  voorzien van een beschermende rubberen beveiligingshoes zodat je de bijlen veilig kunt vervoeren en opbergen.

Daarnaast hebben ze een rubberen handgreep in een zwarte kleur met oranje afwerking die voorzien is van een ergonomisch handvatprofiel waardoor je een stevige grip hebt om de bijlen veilig en met balans te controleren. Deze set kreeg in de reviews een goede beoordeling.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: met deze set ben je meteen volledig voorzien om een boom te vellen en vervolgens het hout te klieven tot brandhout.

Gebruikte materialen: deze bijlen zijn gemaakt uit gelakt en gepolijst koolstaal met C45 hardheid. Daarnaast hebben ze beiden een rubberen steel.

Ergonomisch handvat: de steel is voorzien van een ergonomische handgreep zodat je de bijl stevig kunt vastnemen om ze op een gecontroleerde te gebruiken.

Bescherming: het bijlblad wordt beschermd met een rubberen beveiligingshoes om ze op een veilige manier op te bergen en/of te vervoeren.

 

Nadelen:

Kwaliteit: enkele klanten zijn minder tevreden over de kwaliteit van de kloofhamer die te licht zou zijn voor harde houtsoorten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Fiskars bijl X10 S universeel 44 cm met extra breed blad

 

Deze Fiskars bijl is één van de populairste producten in onze selectie. De duurzame bijl is voorzien van een extra breed bijlblad dat in de steel is ingewerkt waardoor je veiliger kunt werken. Daarnaast is de universele bijl ideaal om te gebruiken bij houtbewerking of bij timmermansklussen tijdens kleine verbouwingswerken in en rond het huis.

Dankzij het dunne maar wijd uitlopende blad kun je trouwens heel gemakkelijk vers harshoudend hout van sparren en pijnbomen hakken. Hij is daardoor ook een geweldige partner tijdens snoeiwerkzaamheden. De bijl heeft bovendien een gewicht van 1,09 kg en hij meet 44,5 cm waardoor hij heel goed en veilig hanteerbaar is.

Daarnaast is de antislip handgreep gemaakt uit versterkt glasvezel nylon met een zwarte en oranjekleurige afwerking. Het gesmede bijlblad is vervaardigd uit onverwoestbaar staal dat een speciale coating kreeg waardoor het roestvrij is. Deze bijl kreeg in de beoordelingen 4,8 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Duurzaam: de bijl is gemaakt uit duurzame materialen waaronder roestvrij staal en versterkt glasvezel nylon. Het merk geeft dan ook een garantie van 25 jaar.

Gebruiksvriendelijk: de universele bijl kan zowel worden gebruikt tijdens kleine verbouwingswerken en houtbewerking als voor snoeiwerken in de tuin.

De prijs: deze bijl is een aanbieding die 30% korting heeft waardoor hij een goedkope prijs kreeg.

Accessoires: er kan van het merk Fiskars ook een bijlen- en messenslijper worden aangekocht om de bijl te slijpen.

 

Nadelen: 

Handgreep: het enige dat we misschien kunnen opmerken is dat de bijl geen ergonomisch handvat heeft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Highlander bijl survival rubber handvat carbonstaal met beitelkop

 

Een bijl is het perfecte gereedschap om mee te nemen wanneer je gaat kamperen of wanneer je op survival trekt. Je gebruikt hem om je een weg te banen, om hout te hakken voor het kampvuur of gewoon om je kampeerplek vrij te maken om je tent of je caravan neer te zetten.

Deze Higlander survivalbijl is gemaakt van hoogwaardig zwart carbonstaal en hij heeft een stevig handvat met een ergonomische greep in zacht rubber. Hierdoor heb je een stevige grip zodat hij niet uit je hand kan glijden bij nat weer. De bovenkant van de bijl kan trouwens als beitel worden gebruikt.

Daarnaast heeft hij een afmeting van 30 x 11 x 10 cm en weegt hij slechts 400 g waardoor hij tijdens een trektocht voor weinig draaglast zorgt in je rugzak. De bijl wordt trouwens geleverd met een nylon schede om hem veilig op te bergen. Dit product kreeg een uitstekende beoordeling met het maximale aantal sterren.

 

Voordelen:

Afmeting: dankzij zijn beperkte afmetingen van 30 x 11 x 10 cm en het lichte gewicht van 400 g is hij ideaal om mee te nemen in de rugzak of om te gaan kamperen.

Gebruiksgemak: met deze bijl kun je je kampeerplekje vrijmaken om je tent te plaatsen, een weg banen in dicht struikgewas en nog zoveel meer. De bovenkant van de bijl kan trouwens als beitel worden gebruikt.

Gebruikte materialen: hij is gemaakt uit hoog kwalitatief carbonstaal met een zwarte finish tegen roest. Het handvat bestaat uit zacht rubber en heeft een ergonomische handgreep.

Bescherming: de bijl wordt geleverd met een schede in nylon zodat je hem veilig kunt opbergen en vervoeren.

 

Nadelen:

Beperkt gebruik: de kleine survivalbijl is niet geschikt om dikke stukken hout te hakken waardoor je toch wel beperkter bent in gebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Talen Tools handbijl 600g de steel is van glasfiber

 

De handbijl van Talen Tools heeft een gelijkaardige kwaliteit als de Gamma bijl. Deze bijl dient eigenlijk om aanmaakhout te maken van een groot houtblok waarvan je fijne spietjes kunt klieven. Daarom heeft het bijlblad ook een specifieke wigvorm waarbij de achterzijde van het blad breder en dikker is.

Daarnaast is deze bijl voorzien van een langere snede om het splijten van hout snel en gemakkelijk te maken. Hij heeft bovendien een steel van 35 cm die gemaakt is uit stevige glasfiber dat voorzien is van een ergonomische handgreep waardoor je een uitstekende grip hebt. Het bijlblad is gemaakt uit gehard staal dat trouwens behandeld is tegen roest en mits goed onderhoud kun je jarenlang van dit gereedschap genieten.

Deze handbijl heeft een lichtgewicht van 600 g zodat je hem gemakkelijk  kunt meenemen als je gaat kamperen of wanneer je op trektocht gaat met de rugzak. In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop en de prijs-kwaliteitverhouding ervan. 

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de bijl van Talen Tools is dankzij zijn wigvormig bijlblad ideaal om aanmaakhout te maken. Het brede blad met scherpe snede zorgt ervoor dat dit vlot en snel verloopt.

Gebruikte materialen: het bijlblad is gemaakt uit gehard staal dat behandeld is tegen corrosie en de steel is vervaardigd uit glasfiber.

Veiligheid: de ergonomische handgreep zorgt ervoor dat je een goede stevige greep hebt waardoor de bijl niet uit je handen kan glijden.

Afmetingen: de bijl heeft een lichtgewicht van slechts 600 g en een steel van 35 cm waardoor je hem heel gemakkelijk kunt meenemen.

 

Nadelen:

Bevestiging: we vragen ons af of het bijlblad wel voldoende stevig op de steel is bevestigd. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Hultafors Qvarfot Axe 0,85 handgesmeed met lederen schede

 

Deze zware bijl van Hultafors is een prachtige handgesmede hakbijl die geschikt is voor het vellen van bomen en kapwerken in de tuin of in het bos. Dankzij de lange handgreep in hickory hout kun je voldoende kracht genereren om de zware werken uit te voeren alsof het niets is.

De bijlkop is handgesmeed uit Zweeds bijlstaal met een solide rand die scherp zal blijven zonder dat hij breekt. Het bijlblad alleen weegt al 850 g waardoor de volledige bijl meteen een stuk zwaarder is dan de meeste hakbijlen. Hij heeft een totaalgewicht van 1,260 kg en een totale lengte van 66 cm waardoor deze Hultafors bijl de grootste en zwaarste is in onze lijst.

Daarnaast is de bijlgreep gemaakt uit hickory hout dat optimaal slagen kan opnemen zonder te breken. Hultafors is niet voor niks gekend als het beste merk als het aankomt op vakmanschap, duurzaamheid en kwaliteit. Ze geven dan ook een levenslange garantie op hun bijlkoppen. Er werden voor deze bijl nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Gebruik: door zijn kracht is deze Qvarfot bijl uitermate geschikt om zware kapwerken uit te voeren in de tuin of het bos.

Kwaliteit: de bijlkop is handgesmeed en hij is vervaardigd uit oerdegelijk Zweeds bijlstaal. De handgreep bestaat uit hickory hout die alle klappen zonder probleem opvangt.

Formaat: de bijl heeft een totale lengte van 66 cm. De bijlkop alleen weegt al 850 g en het totale gewicht is 1,260 kg waardoor dit de grootste en zwaarste bijl is in onze selectie.

 

Nadelen: 

De prijs: de prijs is nogal duur waardoor hij sneller door professionele houthakkers of tuinspecialisten zal worden aangekocht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Talen Tools handbijl 800 gram compleet

 

Indien je op zoek bent naar een handbijl dan kun je dit model van Talen Tools alvast eens bekijken. Bovendien behoort het ook meteen tot de goedkope bijlen in vergelijking met de andere producten uit onze selectie.

De bijl weegt amper 800 gram en is daardoor gemakkelijk vast te houden en eenvoudig te gebruiken. Je zult opmerken dat de achterkant van de bijl een klein beetje breder is. Daardoor is dit de ideale handbijl die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld aanmaakhout te klieven.

Ook hier kunnen we alleen maar positieve reacties opmerken. De kopers zijn helemaal tevreden over de kracht en de duurzaamheid van deze handbijl en vinden het een correcte prijs-kwaliteitverhouding hebben.

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke bijl van Talen Tools. Talen Tools is alvast een bijzonder bekend merk op het gebied van tuinspullen. Het zal dan ook niet verwonderen indien Talen Tools door veel klanten als veruit het beste merk wordt beschouwd.

 

Voordelen: 

Budget: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het aanvaardbare prijskaartje. De lage prijs maakt de bijl bijzonder toegankelijk voor het grote publiek.

Gewicht: je zult merken dat de bijl helemaal niet zo zwaar weegt. Ideaal dus om heel wat klusjes mee uit te voeren.

Ontwerp: deze unieke bijl is voorzien van een breder ontwerp ter hoogte van de achterkant. Ideaal dus voor mensen die op zoek zijn naar een bijl om aanmaakhout te kunnen klieven.

 

Nadelen: 

Matige verpakking: één enkele koper vermeld wel dat de bijl geleverd werd in een matige verpakking en daardoor meer kans heeft om beschadigd toe te komen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Silverline Glasvezel handbijl

 

Indien je op zoek bent naar een goedkope handbijl dan kunnen wij jou zeker aanraden om dit product van het bekende merk Silverline eens grondig te bestuderen. Bovendien zou het zomaar een bijl aanbieding kunnen zijn als je de voordelige prijs ervan bekijkt.

Dit model is een combinatie van verschillende materiaalsoorten om zo tot de optimale bijl te komen. De kop van het product is natuurlijk gemaakt uit gehard en duurzaam staal. Het handvat is gemaakt uit rubber en zorgt voor iets meer grip. Verder is er ook nog een plastic beschermhoes voorzien om het blad van de bijl te beschermen.

De gebruiker raadt het product zeker aan omwille van het feit dat het bijzonder sterk en duurzaam blijkt te zijn. Verder is de hanteerbaarheid van de bijl ook een bijzonder groot pluspunt.

We kunnen het rijtje van topproduct afsluiten met deze unieke handbijl die je wordt aangeboden door Silverline. De bijl wordt gekenmerkt door een uitstekende kwaliteit en wordt je tevens aan een mooi en betaalbaar prijskaartje aangeboden.

 

Voordelen: 

Materiaal: voor de kop van de bijl heeft men gebruik gemaakt van stevig en kwalitatief staal terwijl men bij het handvat eerder gekozen heeft voor rubber.

Beschermhoes: bij de aankoop van de bijl wordt een stevige beschermhoes uit plastic meegeleverd.

Comfort: je zult merken dat de handgreep gekenmerkt wordt door een ergonomische vormgeving die niet alleen voor meer grip zorgt maar ook heel wat comfort aanbiedt.

 

Nadelen: 

Niet scherp: ondanks de uitstekende kwaliteit had de koper de handbijl toch liever iets scherper gehad.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bijlen Koopgids

 

Om bepaalde klussen uit te voeren in en rond het huis is een degelijke bijl noodzakelijk. Wanneer je de diverse modellen gaat bekijken zul je merken dat ze allemaal een eigen functie hebben en verschillen qua afmetingen en gewicht. Daarom is het een aanbeveling om de diverse producten eens met elkaar te vergelijken. Vraag gerust om raad en hulp aan een ervaren tuinman om de juiste bijl uit te kiezen. Informeer eventueel ook naar mogelijke aanbiedingen om een interessante aankoop niet uit te sluiten.

De evolutie van de bijl en de gebruikte materialen

In de eerste steentijd werden bijlen reeds gemaakt uit steen. Hiervoor werd een harde en stevige steensoort gebruikt zoals graniet, kwartsiet of basalt. In de kopertijd werden ze vervaardigd uit gegoten koper. Dit konden we opmerken bij de beroemde ijsmummie Ötzi die een vlakke bijl bij zich had waarvan de bijlkop uit 99% koper bestond. Koper is echter heel moeilijk te bewerken en te gieten en daardoor werd in de bronstijd al gauw overgestapt op brons dat gemakkelijker te bewerken is en ook veel duurzamer blijkt dan koper.

Door de bewerkbaarheid van het metaal werden in deze periode ook andere bijlsoorten gemaakt waaronder de randbijl, de hielbijl en de vleugelbijl die elk hun specifieke functie hadden. Kort daarna werd ook de strijdbijl uitgevonden om te gebruiken tijdens gevechten met andere clans. In de laatste stap naar de ontwikkeling van de hedendaagse bijl werd tijdens de late ijzertijd de bijl niet meer gegoten maar wel gesmeed uit smeedijzer. Tegenwoordig bestaat een bijl meestal uit een stalen bijlblad dat gegoten of handgesmeed is. Het heft is gemaakt uit kunststof of in een harde houtsoort zoals bijvoorbeeld hickory hout.

 

De verschillende soorten bijlen en waarvoor ze worden gebruikt

Er zijn diverse soorten bijlen op de markt die elk hun eigen functie en mogelijkheden hebben. Zo is er de kleine handbijl die ook wel “hatchet” wordt genoemd. Hij wordt gebruikt voor bushcraft (overleven in de natuur), survival en voor kleine werken in de tuin of het bos. De hakbijl daarentegen wordt met 2 handen gebruikt en dient voor het kappen van bomen en soms wordt hij ook wel gebruikt tijdens het bushcraften. De timmermansbijl dient vooral om hout te bewerken. De kloofbijl heeft een zware bijlkop en wordt gebruikt om hout te klieven. Bij deze bijl worden steeds beiden handen gebruikt.

Daarnaast is er de bosbijl die geschikt is voor alle werkzaamheden in het bos. Hij is verschillend van de velbijl die enkel bedoeld is om grote bomen mee te vellen. Dan is er nog de jachtbijl die wordt gebruikt tijdens en ook na de jacht om de vangst te villen. Tenslotte heb je de werpbijl of tomahawk met 2 snijvlakken die het ultieme gereedschap is voor houthakkers. Deze wordt trouwens ook altijd tijdens werpwedstrijden gebruikt. De tomahawk die oorspronkelijk een strijdbijl was, wordt vaak gebruikt door hikers en bushcrafters.

 

Het formaat en het gewicht

De diverse bijlen hebben allemaal een eigen formaat en gewicht dat voor een groot deel zal bepalen waarvoor ze kunnen worden aangewend. De velbijl die dient voor het omhakken van bomen, heeft meestal een gewicht tussen 1,5 en 2,5 kg met een lengte tussen 50 en 65 cm. Bij de handbijl, trekkingbijl, jagersbijl en bosbijl ligt het gewicht vaak tussen 1 en 1,5 kg en ze hebben een gemiddelde lengte tussen 55 en 65 cm. Deze bijlen passen goed in een rugzak en worden dan ook veelal gebruikt voor kleine hak klusjes tijdens kampeertochten.

De kloofbijl heeft een kenmerkende zware kop waardoor hij niet geschikt is om te hakken. Deze bijlsoort kun je zowel in groot als in klein formaat aankopen. De lengte is uiteenlopend tussen 40 en 90 cm en afhankelijk van de afmeting varieert het gewicht tussen 1,5 en 3,5 kg. Tenslotte is er de werpbijl die ook tomahawk wordt genoemd. Hij heeft een gewicht rond 2 kg en meet tussen 30 en 40 cm. Deze zijn heel geliefd bij mensen die aan bushcraft doen of die op survival trekken. Deze bijl wordt meestal gebruikt bij wedstrijden.

Het onderhoud

Net zoals bij een mes is een botte bijl levensgevaarlijk. Je gebruikt meer kracht waardoor je minder controle hebt over de bewegingen die de bijl maakt. Hierdoor loop je het risico om ernstige tot zelfs dodelijke verwondingen op te lopen. Je kunt een bijl grof slijpen waarbij je de kleine beschadigingen in de snede gaat wegwerken. Hiervoor gebruik je een vijl of een grove diamantslijpsteen. Gebruik echter nooit een slijptol omdat deze het staal zal verwarmen waardoor de hardheid wordt aangetast.

Om een bijl scherper te maken kun je hem fijn slijpen waarbij je twee soorten slijpingen hebt. De convexe snede is tamelijk moeilijk omdat je niet in een vaste hoek mag slijpen. Deze snede is heel scherp en kan veel kracht verdragen. Daarnaast heb je de scandi-snede die vaak voorkomt bij kleine handbijlen en ook bij carvingbijlen. Deze slijping is eenvoudiger omdat je in een vaste hoek moet slijpen. Daarnaast is het belangrijk om de bijlkop steeds te reinigen zodat alle boomsappen zijn verwijderd. Wanneer de bijl droog is kun je hem insmeren met lijnzaadolie om hem op te bergen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe slijp ik een bijl?

Een bijl is een gevaarlijk werktuig en zeker als hij bot is. Doordat je meer kracht zult zetten met een botte bijl zijn de bewegingen minder gecontroleerd waardoor je veel meer risico loopt op letsel. Een scherpe bijl zal niet zomaar uitschieten omdat je meer hakt met techniek. Om een bijl te slijpen heb je niet zoveel nodig.

Controleer of de steel goed vast zit en zet daarna de bijl vast in een bankschroef om vervolgens met een bandschuurmachine het blad van de bijl te bewerken. Je kunt beter het draadeind van de machine op ongeveer 20° houden om een goed resultaat te bekomen. Tot slot kun je met een wetsteen alle bramen verwijderen en het blad verder scherp zetten. Je kunt natuurlijk ook gewoon navragen bij de schoenmaker of messenslijper of hij je bijl kan slijpen.

Q2: Wat kost een bijl?

De kostprijs van een bijl is afhankelijk van het type dat je wenst aan te kopen. Voor een goede kloofbijl varieert de prijs tussen 20 en 110 euro afhankelijk van de kwaliteit en het merk dat je uitkiest. Voor een goede handbijl mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 15 en 50 euro. Je kunt ook een multifunctionele bijl aankopen voor ongeveer 160 euro en er zijn handgesmede bijlen op de markt die tot wel 350 à 400 euro kosten. Deze laatste zijn echt prachtige en kwalitatief hoogstaande werkstukken die vaak door professionele houthakkers worden gebruikt.

 

Q3: Hoe maak je een bijl?

Je kunt net zoals de jagers vroeger ook zelf een stenen bijl maken. Je kiest het best een steen uit die fijnkorrelig is zoals graniet, basalt of kwartsiet omdat deze relatief hard zijn. Je zoekt er eentje uit die al een natuurlijke driehoekige wigvorm heeft zodat je minder tijd moet besteden aan het vormen van het blad. Met een steen (bvb. vuursteen) die een hardere graad heeft dan de bijl kun je vervolgens aan beide zijden chips wegslaan tot je een scherp snede hebt. Daarna is het tijd om de stenen bijl op een zandstenen plaat te wrijven tot de ruwe rand glad en vlijmscherp is.

Dit doe je aan beide zijdes van de bijl om een scherpe snede te bekomen. Nu kun je het bijlblad gebruiken om een jonge groene tak in het midden te splitsen om hem te gebruiken als handvat. Plaats het bijlblad tussen de twee takhelften en maak deze vast met een stevig stuk touw. Met gesmolten bijenwas die je tussen de open ruimtes van de tak en het blad giet zorg je ervoor dat alles stevig vast zit. Je kunt trouwens de bijenwas terwijl hij warm is mooi vormen. Om het groene hout te laten krimpen rond de bijl plaats je tenslotte de bijl op een luchtige droge plaats zodat hij goed kan drogen. Dit kan wel tot twee weken duren.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES