6 beste Dompelpompen Test van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Beste dompelpompen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke dompelpomp maar kun je maar geen keuze maken? Dan willen wij jou uiteraard graag een handje helpen. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten. Zo is de Kärcher SP 3 Dirt Dompelpomp alvast geschikt om schoon én/ of vuil water op te pompen waarbij een ruime pompcapaciteit tot wel 7000 liter per uur geldt. Echter blijkt ook de Powerplus POWXG9513 een schot in de roos te zijn en bovendien wel degelijk geschikt om vuil water op te pompen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste dompelpompen (Reviews) van 2024

 

Wat de beste dompelpomp is, kan door iedereen op een andere manier worden ingevuld. Sommigen kiezen voor een dompelpomp met vlotter anderen gaan voor een exemplaar zonder. Kies je voor een dompelpomp van het bekende, misschien ook wel het beste, merk Gardena? Of dragen merken zoals Powerplus en Einhell meer je voorkeur? Het lijkt ons een goed advies om de 5 onderstaande topproducten eens goed te bekijken. Houd daarbij rekening met de online reviews van klanten en wie weet zit er wel een aantrekkelijke aanbieding tussen.

 

1. Kärcher SP 3 Dirt Dompelpomp – 7000 l/u – 350w // Kärcher dompelpomp

 

Net zoals de bekende Gardena dompelpomp of de befaamde dompelpomp van Hornbach, behoort ook dit toppertje van het Duitse merk Kärcher tot de populairste binnen het segment. Dit lijkt alvast te worden bevestigd door de vele positieve reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren wat het de moeite waard maakt om deze dompelpomp eens even van naderbij te bekijken.

Door de Kärcher SP 3 Dirt dompelpomp op het stroomnet aan te sluiten, weliswaar rekening houdend met een aansluitspanning van 230 – 240V, kan een ruim vermogen tot maar liefst 350 watt worden gegenereerd. Dit betekent dat het apparaat zonder problemen tot wel 7000 liter water per uur kan oppompen tegen een maximale druk van 0,6 m/bar. Dit gaat eveneens gepaard met een maximale korrelgrootte tot 20 mm én een water resthoogte van 25 mm waardoor hij op een betrouwbare manier zowel schoon alsook vuil water kan oppompen. Ben je eerder op zoek naar een dompelpomp om het zwembad onder handen te pakken, dan is dit apparaat niet de beste aanbeveling.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo blijkt deze vuilwater dompelpomp eveneens uitgerust met een geïntegreerde vlotterschakelaar. Daardoor kan de pomp aan/ uitgeschakeld worden in functie van het betreffende waterpeil, wat de duurzaamheid van het apparaat ten goede komt. Kortom, een toppertje binnen het dompelpomp gamma dus!

 

Voordelen:

Quick Connect: dankzij de Quick Connect technologie is het een fluitje van een cent om de slang correct op het apparaat aan te sluiten.

Verpakkingsinhoud: de Kärcher SP 3 Dirt dompelpomp wordt geleverd inclusief een vlotterschakelaar, een 10 meter lange aansluitkabel en een instructieve handleiding.

Vlotterschakelaar: doordat het apparaat voorzien is van een ingebouwde vlotterschakelaar, kan de pomp automatisch worden aan/ uitgeschakeld naargelang het waterpeil.

Vermogen: eenmaal correct op het stroomnet aangesloten, weet deze dompelpomp een ruim vermogen tot 350 watt te genereren dat resulteert in een maximale pompcapaciteit van 7000 liter water per uur.

 

Nadelen:

Geen zwembaden: houd er rekening mee dat deze dompelpomp allesbehalve geschikt is om zwembaden leeg te pompen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Powerplus POWXG9513 Dompelpomp 550 W 10500 l/h vuil water

 

Ben je op zoek naar een vrij krachtige dompelpomp die zonder problemen vuil water kan oppompen? Dan loont het de moeite om dit exemplaar van Powerplus, afkomstig uit de bekende Powerplus Geel serie, even grondig onder de loep te nemen.

Net zoals het vorige apparaat is ook deze dompelpomp, met 10 meter lang snoer, makkelijk aan te sluiten op de netstroom met een aansluitspanning van zo’n 230 Volt. Dankzij het bijzonder krachtige vermogen van ruim 550 Watt en de maximale druk van 0,7 bar, is het mogelijk om tot wel 10500 liter water per uur weg te pompen. Het betreft hier dus een dompelpomp met een bijzonder hoge pompcapaciteit. Zowel de opvoerhoogte alsook de totale aanzuighoogte bedragen ruim 7 meter.

De pomp is voorzien van een stevige behuizing uit kunststof die best wel tegen een stootje kan. Dankzij de externe vlotter, zal de dompelpomp automatisch inschakelen zodra er teveel water in een bepaalde ruimte staat. Een geschikt apparaat om het vuile water uit de vijver of de kelder makkelijk weg te pompen. Ondanks het hoge prijskaartje merken we vooral positieve reacties van klanten op.

 

Voordelen:

Snoer: de dompelpomp is voorzien van een behoorlijk lang snoer met een maximale lengte van 10 meter die alvast voor heel wat bewegingsvrijheid kan zorgen.

Handig in gebruik: je kunt de dompelpomp probleemloos met de netstroom verbinden, rekening houdend met een aansluitspanning van maar liefst 230 Volt.

Vermogen: je geniet een krachtig vermogen van maar liefst 550 Watt en bijgevolg de mogelijkheid om ruim 10500 liter water per 60 minuten te laten wegpompen.

 

Nadelen:

Prijzig: echter zul je dan weer wel rekening moeten houden met het iets hogere prijskaartje van de pomp.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Gardena Comfort dompel-drukopvoerpomp 6000/5 1050W 6000 l/u

 

In tegenstelling tot de andere dompelpompen uit dit lijstje, zul je merken dat het exemplaar van Gardena meteen een pak duurder is. Ondanks de hoge prijs blijkt de koper echt wel tevreden te zijn met de aankoop en wordt het product gelijk beloond met een maximumscore van 5 sterren. Een krachtige dompelpomp die precies doet wat hij moet doen en daardoor mogelijks tot de populairste apparaten zou kunnen behoren.

De dompelpomp wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 23,5 x 19 x 55 cm en is uitgerust met een 15 meter lang snoer. Heel wat bewegingsvrijheid dus om de dompelpomp veilig op de netstroom te kunnen aansluiten. Dankzij het ruime vermogen van maar liefst 950 Watt kun je zonder problemen tot wel 6000 liter water per uur oppompen. En dit vanaf een diepte van ongeveer 13 meter.

De stevige en duurzame behuizing zorgt ervoor dat de dompelpomp best wel tegen een stootje kan en vrijwel moeilijk te beschadigen is. Dankzij de manometerschakelaar is de pomp in staat eigenhandig aan- en uit te schakelen. Houd er evenwel rekening mee dat de pomp niet geschikt is om vuil water op te pompen.

 

Voordelen:

Vermogen: de dompelpomp wordt gekenmerkt door een bijzonder ruim vermogen van wel 950 Watt en bijgevolg ook de mogelijkheid om tot wel 6000 liter water te gaan oppompen binnen het uur.

Manometerschakelaar: de manometerschakelaar maakt het mogelijk de pomp automatisch te laten in- en uitschakelen.

Formaat: de dompelpomp heeft een totale afmeting van maar liefst 23,5 x 19 x 55 cm en wordt aangevuld met een snoer dat ruim 15 meter lang is.

 

Nadelen:

Geen vuil water: ben je op zoek naar een dompelpomp waarmee je het vuile water kunt oppompen, dan blijkt dit niet meteen een goede aanbeveling te zijn.

Budget: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld dan zou dit te maken kunnen hebben met het hoge prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Powerplus POWEW67900 Dompelpomp/Waterpomp 200W – 3500 l/h – Voor schoon water

 

In tegenstelling tot sommige andere waterpompen, is de Powerplus POWEW67900 dompelpomp voornamelijk bedoeld om schoon en zuiver water op te pompen, wat zijn gebruiksgemak misschien net een tikkeltje beperkter maakt. Toch moet hij niet onderdoen voor alle andere waterpompen uit het rijtje. Zo is hij eveneens eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten, waarna een ruim vermogen tot maar liefst 200 watt kan worden gegenereerd. Dit resulteert dan weer in een ruime pompcapaciteit tot wel 3500 liter water per uur.

Verder springt het apparaat – dat vervaardigd is uit duurzaam plastic en gekenmerkt wordt door een 10 meter lange kabel – in het oog vanwege zijn praktische aanzuigdiepte én opvoerhoogte van elk maximaal 5 meter en een daarbij gepaard gaande maximale temperatuur tot 35ºC. Bij aankoop wordt de set vervolledigd met een koppelstuk en een instructieve handleiding.

Hoewel heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde kwaliteit, lijkt een kleine minderheid dat jammer genoeg niet. Zo zou de vlotter volgens sommige kopers niet naar behoren werken en bijgevolg geheel onbetrouwbaar zijn. Het product werd alsnog met een mooie gemiddelde eindscore van 4,4 sterren beloond.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de dompelpomp wordt geleverd inclusief 10 meter lange kabel mét geaarde stekker, een koppelstuk voor de wateruitgang én een instructieve handleiding.

Vermogen: rekening houdend met een netspanning van 230V, kan het toestel een ruim vermogen tot maar liefst 200 watt genereren.

Pompcapaciteit: het ruime vermogen gaat gepaard met een aanzienlijke pompcapaciteit van wel 3500 liter per uur.

Watertemperatuur: de warmtepomp van Powerplus is geschikt om zuiver water op te pompen tegen een maximale temperatuur van 35ºC.

 

Nadelen:

Geen vuil water: jammer genoeg is deze Powerplus warmtepomp niet geschikt om vuil water op te pompen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Dompelpomp Vuilwater Pomp met vlotter 9500 l/h VDT

 

Wil je liever niet teveel geld spenderen maar tegelijk zeker zijn van een degelijke dompelpomp, dan lijkt het de moeite om dit apparaat van VDT even grondig te bestuderen. In vergelijking met de andere dompelpompen uit dit lijstje wordt dit exemplaar duidelijk gekenmerkt door de laagste prijs.

Net zoals heel wat andere dompelpompen werkt ook dit product op netstroom. Dankzij een krachtig vermogen van 350 Watt is het apparaat in staat om een maximale pompcapaciteit te behalen van 9500 liter water per uur. Verder is de dompelpomp voorzien van een venturi systeem, een snoerlengte van 10 meter lang en de aanwezigheid van een vlotter. De maximale opvoerhoogte wordt geschat op ruim 6,5 meter.

Bovendien bestaat er ook de mogelijkheid om hetzelfde apparaat aan te kopen in een lichtere versie waarbij je 250 Watt vermogen geniet en de mogelijkheid om 5000 liter water per uur weg te pompen. Jammer genoeg zijn er nog geen online reviews bij dit product geplaatst waardoor we vermoeden dat het om een vrij recente versie gaat.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de dompelpomp wordt aangevuld door een 10 meter lang snoer dat voor heel wat bewegingsvrijheid zorgt, een vlotter en natuurlijk ook een venturi systeem.

Vermogen: dankzij het ruime vermogen van maar liefst 350 Watt, is het mogelijk om een ruime pompcapaciteit te bereiken van wel 9500 liter water en dit steeds per uur.

Opvoerhoogte: de opvoerhoogte bij deze dompelpomp bedraagt maar liefst 6,5 meter.

Prijskaartje: ook het prijskaartje van dit product lijkt op het eerste zicht bijzonder goed mee te vallen en dat is uiteraard altijd aangenaam.

 

Nadelen:

Design: het is mogelijk dat het grote ietwat lompe design niet bij iedereen in de smaak zal vallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Einhell Dompelpomp GC-DP 3730 Vuilwaterpomp 9.000 l/u 370W

 

De Einhell GH-DP 3730 is een dompelpomp om vuil water mee op te pompen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om vijvers of zwembaden mee leeg te pompen. De motor van het toestel heeft een vermogen van 370 Watt en het apparaat kan tot 9000 liter water per uur oppompen. Stukken vuil die een grotere diameter dan 30 millimeter hebben kunnen niet opgezogen worden door dit toestel.

Het apparaat is voorzien van een ingebouwde vlotterschakelaar en de motor is beschermd tegen slijtage en vuil dankzij de glijdringdichting. Je kunt het toestel makkelijk verplaatsen met de handgreep en het maximaal 5 meter diep onderdompelen. De temperatuur van het water mag maximaal 35º Celsius bedragen.

De gebruikers zijn lovend over de topkwaliteit van dit artikel. Voor één koper is het zelfs de beste dompelpomp die hij ooit gekocht heeft. De pomp is eenvoudig in gebruik en werkt snel en de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit van het product is heel gunstig.

Heb je een vijver of een zwembad in de tuin aangelegd? En wil je het water er allemaal uit wegpompen? Dan kan deze Einhell dompelpomp alvast een goede aanbeveling zijn. Het is het ideale toestel dat je kunt gebruiken om behoorlijk vuil water zonder problemen mee weg te pompen.

 

Voordelen:

Vermogen: het toestel is voorzien van een krachtige motor met een totaal vermogen van maar liefst 370 Watt. Zo kun je zonder problemen een totale hoeveelheid van 9000 liter vuil water gaan wegpompen binnen het uur.

Handig in gebruik: je kunt gebruik maken van de krachtige ingebouwde vlotterschakelaar. Verder is de motor voldoende beveiligd tegen eventuele slijtage en beschadigingen.

 

Nadelen:

Diameter 30 mm: houd er wel rekening mee dat wanneer er heel wat stukken vuil in het water zitten, met een diameter van meer dan 30 mm, dat dit voor deze dompelpomp zo goed als onmogelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dompelpompen Koopgids

 

Misschien heb je wel te kampen met wateroverlast? Of wil je gewoon het zwembad of de vijver leegpompen? Of wil je misschien een bepaalde ruimte irrigeren? Dit alles is mogelijk door te kiezen voor een duurzame dompelpomp. Het is alvast een aanbeveling om zoveel mogelijk pompen te vergelijken alvorens je een keuze maakt. Bedenk hoe dergelijk apparaat werkt, welke types er bestaan, wat het vermogen en de doorvoercapaciteit kunnen zijn. En houd daarnaast aanbiedingen en promoties zeker in de gaten. Het is altijd leuk om met een koopje huiswaarts te kunnen keren, niet?


Wat is een dompelpomp en het gebruiksgemak

Een dompelpomp wordt beschouwd als een soort van waterpomp daar je hem in het water moet installeren. Dergelijke pompsystemen zijn voorzien van een krachtig aanzuigrooster dat ervoor zorgt dat de vloeistof, vaak water, naar boven kan worden gepompt. Doordat deze pompsystemen niet werken op basis van luchtdruk, is hun kracht vaak bijzonder groot waardoor hij vaak handig van pas komt in allerlei verschillende situaties.

Een dompelpomp moet dus een vloeistof, in de meeste gevallen gaat het om water, verplaatsen van punt A naar punt B. Stel dat je bijvoorbeeld je kelder wilt leegpompen dan wil dat zeggen dat een dompelpomp het water uit de kelder gaat oppompen om het vervolgens ergens anders weer los te laten. Dergelijke pompsystemen zijn evenzeer een goede optie als het gaat om het leegpompen van vijvers, zwembaden en putten. Vijvers kunnen bijvoorbeeld helemaal leeggepompt worden of eenvoudigweg op een hetzelfde waterniveau worden behouden.

 

Hoe werkt een dompelpomp

Een duurzame dompelpomp is dus voorzien van een krachtig aanzuigrooster dat ervoor moet zorgen dat het water vrijwel meteen en geheel automatisch de pomp in wordt gezogen. Meteen daarop wordt het water dan verder afgevoerd tot het de persaansluiting bereikt. Op die manier kan het water de dompelpomp weer snel en makkelijk verlaten. Het is de bedoeling om de persaansluiting te verbinden met een afvoerslang of afvoerbuis zodanig dat het water makkelijk en gecontroleerd kan weglopen.

Hun unieke ontwerp en systeem zorgt ervoor dat dompelpompen voornamelijk verticaal werken. Op die manier kunnen niet alleen het water maar ook de kinetische energie makkelijk worden omgezet naar de zogenaamde drukenergie. En het is deze drukenergie die er dan weer voor zorgt dat het water probleemloos opgepompt kan worden. Bedenk daarbij of je op zoek bent naar een apparaat om vuil water op te pompen of niet. En wens je een systeem met of zonder vlotter?

 

Het type dompelpomp in verhouding tot het soort water

Er bestaan natuurlijk heel wat verschillende soorten dompelpompen. Om te bepalen welke pomp je dus moet aankopen, is het belangrijk om rekening te houden met de doelstelling en het type water. Indien je een vijver wenst leeg te pompen dan kun je kiezen voor een eenvoudige standaard dompelpomp uitgerust met een compacte elektromotor en beperkt vermogen van maximaal 10 Watt. Dergelijke dompelpompen zijn vaak goedkoop in de aanschaf.

Indien de pomp bedoeld is om continu te gebruiken zoals wanneer je je huis van water moet voorzien, dan is een krachtiger apparaat van belang. Kies in dergelijke gevallen voor een professionele dompelpomp inclusief vlotter, uitgerust met een krachtige motor en een ruim vermogen van maar liefst 900 Watt of meer. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje tegenover.

Daarnaast is er uiteraard ook een verschil tussen het wegpompen van schoon of vuil water. Eender welke dompelpomp is geschikt om schoon water op te pompen maar niet alle dompelpompen zijn ook in staat om vuil water te pompen. Kies in het laatste geval voor een dompelpomp die voorzien is van speciale filters zodanig dat de motor van het toestel kan worden beschermd.


Het gebruik van een vlotter en het onderhoud van de pomp

Een dompelpomp met vlotter is altijd een aanbeveling maar zal tevens ook iets duurder in de aankoop zijn. Met behulp van een vlotter kan een dompelpomp automatisch in- en uitschakelen zodra je hem in het water plaatst. Kies je dan nog specifiek voor de balvlotter dan is het ook mogelijk om het waterpeil te regelen en in te stellen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de dompelpomp tijdig stopt op het moment dat het ideale waterpeil bereikt wordt.

Probeer daarnaast ook even aandachtig te zijn op het gebied van het onderhoud. Door de dompelpomp goed te onderhouden, wordt ze duurzaam en zal ze bijgevolg veel langer meegaan. Zorg er dus voor dat de interne elektrische onderdelen inclusief het bekende aanzuigrooster steeds goed blijven functioneren. Je kunt dit doen door ze in te smeren met smeermiddel, te controleren op eventuele roestplekken en de moeren te reinigen. Hiervoor haal je de pomp dan ook maar beter uit elkaar.

 

De doorvoercapaciteit en het vermogen

Wanneer we het hebben over de doorvoercapaciteit dan hebben we het over de zogenaamde pompcapaciteit. En dergelijk gegeven zal voor het grootste gedeelte ook gaan bepalen op welke manier je de pomp uiteindelijk zult kunnen gebruiken. En bijgevolg ook hoeveel water je uiteindelijk effectief zult kunnen oppompen. Machines met een groot vermogen hebben vaak ook een grotere doorvoercapaciteit.

Het vermogen wordt steevast uitgedrukt in Watt. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de pomp waardoor ze bijgevolg ook geschikt is voor grote moeilijke klussen. Afhankelijk van je doelstelling, zul je te maken hebben met een bepaald type pomp en bijgevolg ook een bepaald vermogen. Zo zijn dompelpompen met een beperkt vermogen van 8 tot 10 Watt niet vreemd evenzeer pompen met een vermogen van ruim 900 Watt of zelfs meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp wordt beschouwd als één van de meest krachtige pompsystemen en is bedoeld om water op te pompen. De situaties kunnen hierbij zeer uiteenlopend zijn van het leegpompen van zwembaden en vijvers tot het leegpompen van kelders, irrigeren van velden en het wegpompen van water in een boot of jerrycan.

Het principe waarmee dergelijk pompsysteem werkt, is dan ook behoorlijk eenvoudig. Het is belangrijk om de pomp verticaal onder te dompelen in een vloeistof, meestal water. Je hebt systemen die voorzien zijn van een krachtige elektromotor en andere die je moet aansluiten op het stopcontact. De motor zet het aanzuigrooster vervolgens in werking zodanig dat het water de pomp wordt binnen gezogen.

Q2: Hoe werkt een dompelpomp met vlotter?

Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een dompelpomp met of zonder vlotter. Indien je niet gericht bent op een vast budget, dan raden wij jou aan om er eentje met vlotter uit te kiezen. Een dompelpomp met vlotter is namelijk in staat om op geheel automatische wijze aan- en uit te schakelen. Indien je dan ook nog eens specifiek voor een balvlotter kunt kiezen, dan is het zelfs mogelijk om het waterpeil in te stellen.

Dat kan best wel handig zijn want op die manier kun je instellen wanneer de pomp in werking moet treden en wanneer deze weer moet uitgeschakeld worden. Zo kun je bijvoorbeeld steeds hetzelfde waterpeil behouden in het zwembad of in de vijver.

 

Q3: Hoe kun je een dompelpomp aansluiten?

De installatie en aansluiting van een dompelpomp heeft niet zoveel voeten in de aarde en is vaak behoorlijk eenvoudig. In eerste instantie zal de installatie en aansluiting vooral afhankelijk zijn van het type dompelpomp dat je besluit aan te kopen. Een compact apparaat met een beperkt vermogen van ongeveer 8 tot 10 Watt, is vaak uitgerust met een elektromotor. De krachtige dompelpompen met een vermogen van 900 Watt of meer en bijgevolg een hoge pompcapaciteit, werken vaak met netstroom.

In het laatste geval zul je dus steeds in de buurt moeten zijn van een stopcontact of moeten kiezen voor het gebruik van een verlengkabel. Vervolgens is het de bedoeling om de pomp steeds verticaal te installeren en volledig onder te dompelen in de vloeistof. Om de aansluiting in goede banen te leiden, heb je nood aan een stevige slang waarvan de doorsnede recht evenredig in verhouding staat met de aansluiting van de dompelpomp. Kies daarnaast voor een GK of PVC koppeling om de slang aan de aansluiting te bevestigen.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES