Beste fornuis

Laatste update: 02.12.22

Deze website wordt door onze lezers ondersteund. Zodra je iets aankoopt via de linken op onze site, ontvangen wij hiervoor een kleine affiliate commissie. Kom hieronder meer over ons te weten.

 

Fornuizen test van 2022

 

Tegenwoordig beschikken de meeste mensen wel over een degelijk en duurzaam fornuis. Indien je toch nog geen fornuis hebt of het oude toestel wenst te vervangen dan willen wij jou hier graag bij helpen. In onze koopgids geven we een aantal handige richtlijnen en tips mee die je kunnen helpen in de zoektocht. Je kunt natuurlijk ook gewoon doorklikken naar onze top 3. Zo blijkt het Wiggo WO-E609R fornuis alvast een goede aanbeveling te zijn. Het fornuis is vrij compact en dus ideaal om te plaatsen in bijvoorbeeld een appartementje. Er is ook nog altijd de mogelijkheid om te kiezen voor het Indesit I 6 VMH 2 A fornuis. Het is een elektrisch fornuis dat makkelijk en handig is om te gebruiken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Fornuizen koopgids

 

Een fornuis heb je nodig om thuis te kunnen koken. Je kunt een keuze maken tussen een gasfornuis, een elektrisch fornuis of een inductiefornuis. Er bestaan ook keramische fornuizen hoewel deze minder voorkomen. Tijdens het vergelijken van de beste fornuizen moet je letten op het formaat, de kookzones en de oven. Daarna kun je er de beste aanbiedingen uit kiezen om zo weinig mogelijk geld uit te geven.

 

 

Soorten fornuizen

 

De meeste personen gebruiken het liefst een gasfornuis. Het grote voordeel van dit type is dat je de temperatuur heel makkelijk kunt regelen. De pan wordt ook vlug heet en als je de temperatuur verlaagt wordt dit direct van kracht. Oude systemen werken met een losse gasfles maar de meeste fornuizen worden tegenwoordig aangesloten op het centrale gasnet.

De tweede optie is een elektrisch fornuis. Net als een gasfornuis is dit een traditionele manier van koken maar je vindt dit tegenwoordig niet zo veel meer terug. De kookzones van het fornuis worden verwarmd en geven hitte af aan de pan. Het nadeel van een elektrisch fornuis is dat het lang duurt voordat de kookzones warm genoeg zijn. Als je de temperatuur verlaagt duurt het ook langer voordat de kookzone koeler is. Je kunt dit ook als een voordeel zien, bijvoorbeeld als je een sausje nog wat wilt laten sudderen.

Een keramisch fornuis is makkelijk om te reinigen vanwege de keramische glasplaat. Onder de glasplaat bevindt zich een elektrische verwarmingstechniek zoals een halogeenlamp of een elektrische spiraal.

Tenslotte zijn er nog de fornuizen die werken met inductie. De warmte wordt veroorzaakt door een magnetisch veld onder de keramische plaat. Het voordeel van inductie is dat de kookzone nooit overdreven heet wordt waardoor de kans om je te verbranden heel klein is. Het is dan ook een aanbeveling om een inductiefornuis te kopen, vooral als je kinderen hebt.

 

 

Formaat en kookzones

 

Je kunt een keuze maken tussen een los fornuis of een inbouwmodel. Als je opteert voor een inbouwmodel dan moet je zorgen dat je een fornuis koopt met de correcte afmetingen. Je moet controleren hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt in de keuken om het fornuis te plaatsen en op zoek gaan naar een model met dezelfde grootte. Met een vrijstaande fornuis aanbieding heb je wat meer vrijheid. Als je de keuken nog moet installeren dan kun je zelf de grootte van je fornuis en je keukenkasten kiezen.

Een standaard fornuis beschikt over 4 kookzones van verschillende groottes en een oven. De afmetingen van een standaardmodel zijn een diepte van 60 cm, een breedte van 60 cm en een hoogte van 85 cm. De meeste keukens worden geplaatst met deze afmetingen in gedachten zodat je de meeste fornuizen kunt installeren. Als je echter meer dan 4 kookzones wilt op je fornuis dan zul je ervoor moeten zorgen dat je over genoeg ruimte beschikt om een groter fornuis te plaatsen.

Het probleem doet zich meestal voor met de vooraf geïnstalleerde keukenkasten. Als deze hoger uitkomen dan je fornuis dan zul je moeten kiezen voor een model dat je in de hoogte kunt verstellen, of je zult een verhoging op de vloer moeten maken waarop je het fornuis kunt plaatsen. Vergeet ook niet om een afzuigkap te installeren boven het fornuis om rook en vervelende geurtjes meteen naar buiten af te voeren. Houd rekening met een opening van minimum 60 cm tussen je fornuis en de afzuigkap.

 

 

Oven

 

De oven van een fornuis kan op verschillende manieren werken net zoals het fornuis zelf. Je kunt een gasoven, heteluchtoven of conventionele oven hebben in je fornuis. Het verwarmingssysteem is echter niet altijd identiek als het systeem van het fornuis. Je kunt bijvoorbeeld een gasfornuis kopen dat beschikt over een elektrische oven. Je zult het fornuis dan echter zowel op de gastoevoer als het lichtnet moeten aansluiten.

Een gasoven beschikt over twee zones: één aan de bovenkant van de oven en een ander aan de onderkant. Je kunt beide zones aansteken maar er zijn ook veel modellen waar je een keuze moet maken tussen één van beide. Dit wil zeggen dat je voedsel enkel van de onderkant wordt opgewarmd als je enkel de onderkant kunt aansteken.

Een conventionele oven beschikt over wanden aan de boven- en onderkant die elektrisch kunnen verwarmd worden om voedsel klaar te maken. Net als bij een gasoven wordt de temperatuur niet gelijkmatig over de ganse oven verdeeld.

De beste oplossing is een heteluchtoven. Dit type gebruikt een ventilator om hete lucht door de oven te blazen zodat de temperatuur overal gelijk is. Zo kun je alle niveaus van de oven zonder problemen gebruiken om bijvoorbeeld meerdere pizza’s af te bakken.

Sommige ovens beschikken over extra functies zoals een grill om gerechten te kunnen gratineren. Let er echter wel op dat je tussen de goedkope fornuizen niet vlug een oven met vele functies zult vinden.

 

 

Fornuis reviews – top 5

 

 

Zonder fornuis kun je niet koken. Maar heb je wel genoeg plaats om een groot fornuis te zetten? Wil je er een oven bij? De meeste fornuizen hebben geen al te grote verschillen behalve de manier waarop je kookt: met gas, elektriciteit of inductie. Wij hebben enkele topproducten vergeleken en op een rijtje gezet. Neem een kijkje en kies er het beste fornuis uit.

 

 

Aanbevolen producten

 

 

Wiggo WO-E609R

 

Dit fornuis met oven beschikt over 4 kookzones. Het fornuis werkt op gas en de oven op elektriciteit. Het fornuis heeft een afmeting van 60 cm en beschikt over een vierkant bovenblad. De gietijzeren pannendragers zijn eenvoudig om schoon te maken en dankzij de elektrische vonkontsteking heb je geen lucifers of aanstekers meer nodig.

Het apparaat beschikt over een thermokoppel beveiliging die de gastoevoer afsluit wanneer de vlam uit is. De oven beschikt over een ovenverlichting en verschillende bakfuncties. De oven is ook voorzien van inwendige turbo fan koeling, zo koelt je oven vlugger af na het klaarmaken van een gerecht. De oven heeft energieklasse A.

De kopers zijn tevreden over de mooie prijs want dit product behoort tot de goedkope fornuizen. Ook de snelle levering is een pluspunt en het systeem met de vlamontsteking werkt uitstekend en is heel handig.

Het is niet altijd makkelijk om een fornuis te vinden met de laagste prijs. Toch komt dit toestel van het bekende, en misschien wel het beste merk Wiggo, al aardig in de buurt. De mooie prijs zorgt ervoor dat je het fornuis alvast tussen de goedkope apparaten zult mogen verwachten. En daarmee behoort het misschien ook wel tot de populairste fornuizen.

Voordelen
Kookzones:

het is een handig fornuis dat over maar liefst 4 afzonderlijke kookzones beschikt.

Warmtebron:

je zult merken dat het fornuis volledig op gas functioneert. De multifunctionele oven daarentegen is helemaal gebaseerd op elektriciteit.

Handig in gebruik:

doordat het fornuis werkt met behulp van een elektrische vonkonsteking, zijn lucifers ook volledig overbodig. Verder is het toestel handig en makkelijk om te onderhouden en te bedienen.

Nadelen
Slechte afwerking:

één enkele koper heeft in een reactie vermeld, niet tevreden te zijn over de afwerking van dit fornuis.

Koop bij bol.com (€459)

 

 

 

 

Indesit I 6 VMH 2 A

 

Dit keramisch fornuis werkt elektrisch en heeft energielabel A. Het product is 60 cm breed en is voorzien van 4 keramische kookzones en een heteluchtoven. Het product beschikt nog over extra accessoires zoals een kookwekker, een draaispit en een elektrische grill.

De oven wordt vlug en makkelijk schoongemaakt met het Hydro Clean systeem en beschikt over 10 programma’s. Het fornuis wordt geleverd zonder stekker en stroomkabel, deze items hoef je dus zelf nog aan te kopen. Het is sowieso beter om het fornuis door een erkend installateur te laten installeren.

De kopers zijn tevreden over de prijs van dit product want het behoort tot de goedkope fornuizen. Je krijgt er ook nog eens goede kwaliteit voor terug. Het warmt snel op en beschikt over vele functies. Het apparaat is eenvoudig in gebruik en is makkelijk om schoon te maken.

Je kunt natuurlijk ook altijd voor dit keramisch fornuis kiezen dat volledig elektrisch werkt. Het fornuis is bovendien voorzien van het energielabel A, waardoor je het vast en zeker tot de zuinige toestellen kunt rekenen. Laten we alvast even de verschillende kenmerken van het fornuis bekijken.

Voordelen
Formaat:

het toestel heeft een breedte van zo’n 60 cm en is voorzien van maar liefst 4 afzonderlijke en geheel keramische kookzones. Er is ook een multifunctionele heteluchtoven voorzien.

Accessoires:

je zult merken dat het fornuis verder nog over tal van handige en praktische accessoires beschikt. Denk maar aan een elektrische grill, een kookwekker en zelfs een handige draaispit.

Hydro Clean systeem:

dankzij het Hydro Clean systeem is het bijzonder eenvoudig om deze oven onder problemen schoon te maken.

Nadelen
Geen stroomkabel en stekker:

het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je er bij de aankoop geen stroomkabel of stekker bij krijgt. Je hoeft deze dus nog zelf apart aan te schaffen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bosch HGD745221N

 

Dit vrijstaande elektrische fornuis van Bosch beschikt over twee normale branders, een sudderbrander en een sterkbrander. Het toestel heeft energieklasse A en de oven beschikt over 8 verschillende baksystemen: pizzastand, ontdooien, boven- en onderwarmte, enkel onderwarmte, grootvlakgrill, kleinvlakgrill, circulatiegrillen en 3D hetelucht plus.

De oven heeft een inhoud van 66 liter en is voorzien van een klok met kookwekker. De gaskokers beschikken over een ingebouwde vonkonsteking en beschikken over een thermo-elektrische beveiliging. Dit wil zeggen dat het gas afgesloten wordt als er geen vlam is. De oven beschikt over binnenverlichting en heeft een glazen binnendeur met kijkvenster.

Het apparaat is volgens de gebruikers makkelijk om te bedienen, maar het ontbreekt wel aan stijl. Ze zijn tevreden over de gunstige verhouding tussen de prijs en de topkwaliteit en de snelle levering van het product. De vonkonsteking is heel handig.

Het spreekt voor zich dat je ook heel wat fornuizen zult tegenkomen die toebehoren aan het bekende merk Bosch. Voor heel wat gebruikers is Bosch een merk dat garant staat voor kwaliteit en degelijkheid. Dit vrijstaande fornuis lijkt dan ook meer dan de moeite waard om even van dichterbij te bekijken.

Voordelen
Inhoud:

het fornuis beschikt over 4 afzonderlijke kookzones. De oven daarentegen heeft een maximaal volume van maar liefst 66 liter.

Brander:

het toestel is niet alleen voorzien van 2 normale standaard branders, maar beschikt bovendien ook over een sterkbrander en zelfs een sudderbrander.

Baksystemen:

de multifunctionele oven biedt je de mogelijkheid om een keuze te maken tussen 8 diverse baksystemen. Zo is er onder andere een pizzastand, een 3D hetelucht stand en een ontdooistand aanwezig.

Nadelen
Geen stijl:

een kleine minderheid van de klanten vindt dat het fornuis geen stijl uitstraalt, en vindt het design dan ook ouderwets.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Smeg CS19IDA-7

 

Dit fornuis van Smeg is 90 cm breed en is uitgerust met 5 elektrische kookplaten en een oven. Het product heeft energielabel A dus het verbruikt niet te veel energie. Je kunt de oven gebruiken op heteluchtstand maar ook op natuurlijke convectie.

De oven beschikt ook over een grillfunctie een heeft een inhoud van 90 liter. Het is ook voorzien van binnenverlichting om je voedsel te controleren en een timer om in te stellen zodat je comfortabel kunt koken.

Deze fornuis aanbieding heeft momenteel nog maar 1 beoordeling gekregen maar de koper geeft volledig positief advies. De levering was op tijd en het fornuis werkt perfect. Je kunt een turbostand gebruiken om vlug water te koken of iets te bakken. De oven werkt uitstekend maar heeft een klein minpuntje: het afkoelsysteem maakt teveel lawaai.

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor dit handige fornuis van het alom bekende merk Smeg. In vergelijking met de vorige apparaten, die we tot hiertoe al besproken hebben, is dit fornuis net een tikkeltje groter. Hieronder kunnen we alvast even kennismaken met de kenmerken ervan.

Voordelen
Formaat en design:

het toestel heeft een breedte van maar liefst 90 cm en beschikt over wel 5 afzonderlijke elektrische kookzones. De kookzones hebben hierbij een verschillend formaat. Verder is er ook een oven aanwezig.

Energiezuinig:

dankzij het energielabel A, mag je er zeker van zijn dat het fornuis zuiniger werkt in vergelijking met de verouderde modellen.

Handig in gebruik:

het is mogelijk om deze multifunctionele oven te gebruiken door middel van natuurlijke convectie, maar er is ook een heteluchtstand aanwezig.

Nadelen
Afkoelsysteem:

ondanks het feit dat de koper helemaal positief is, zou het afkoelsysteem toch wel behoorlijk veel lawaai maken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Boretti VPNR-96 AN

 

Dit gasfornuis van Boretti behoort tot energieklasse A en is verschillende kleuren verkrijgbaar. Het fornuis is uitgerust met 6 gasbranders en een oven met een inhoud van 76,6 liter.

Een van de gasbranders is geschikt om te wokken want het produceert een grote vlam. 2 andere branders zijn ideaal als sudderbranders.

Dit product is echter enkel bruikbaar in Nederland en niet in België. Dit komt door het verschil in gasdruk en samenstelling maar heeft ook te maken met de certificering.

Dit product heeft nog geen enkele review ontvangen van een koper. De reden daarvoor is mogelijk de hoge prijs van het apparaat. We kunnen geen advies geven wegens een gebrek aan beoordelingen.

We sluiten deze top 5 vervolgens af met het Boretti fornuis. Indien je op zoek bent naar een groot fornuis, dan is het alvast een goed idee om even dit toestel te bekijken. Net zoals de meeste andere apparaten, is ook dit fornuis voorzien van het milieuvriendelijke label energieklasse A.

Voordelen
Formaat:

het toestel beschikt over maar liefst 6 verschillende kookzones. De oven heeft een maximale capaciteit van zo’n 76,6 liter.

Energieklasse A:

het toestel behoort tot de energieklasse A. Dit wil dus zeggen dat het meteen al een pak zuiniger en milieuvriendelijker werkt, in vergelijking met gelijkaardige verouderde toestellen.

Nadelen
Niet in België:

het is belangrijk om te beseffen dat je dit fornuis niet in België kunt gebruiken. Dit heeft te maken met het verschil in gasdruk dat gebruikt wordt.

Prijskaartje:

indien je interesse hebt in dit fornuis, dan zul je maar beter wat meer budget voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES

DMCA.com Protection Status