4 Beste Houtkachels Test van 2020

Laatste update: 03.06.20

 

Houtkachels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een degelijke houtkachel voor de komende winterperiode? Dan heb je vast nog wel even de tijd om verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Indien je het moeilijk vindt om te weten wat nu de beste houtkachel is, kun je alvast even onze koopgids grondig lezen. Daarin bieden we jou een aantal handige tips en richtlijnen die de zoektocht aanzienlijk makkelijker kunnen maken. Uiteraard is er ook nog altijd de mogelijkheid om gewoon onze top 3 te raadplegen. Zo blijkt de Lekkerstoken Kongsberg alvast een topproduct te zijn. Indien je bovendien op zoek bent naar een originele kachel met een landelijke uitstraling dan is dit vast en zeker waar jij naar op zoek bent. Ook wanneer je kiest voor de Lekkerstoken Larvik houtkachel zul je zeker zijn van een uitstekend apparaat. Het toestel is bovendien bijzonder duurzaam en stevig aangezien het geheel gemaakt is uit degelijk gietijzer.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Houtkachels koopgids

 

In de winter kan het vaak erg koud worden. Sommige mensen kunnen nu eenmaal minder goed tegen de koude. Een houtkachel kan dan een goede aanbeveling zijn als je denkt aan de werkwijze en de plaatsing . Als je de beste houtkachels wilt vergelijken dan kun je ook altijd aandacht besteden aan het rendement en de soort kachel. Zo zul jij beslist wel een houtkachel aanbieding spotten.

 

 

Werkwijze van een houtkachel

Als je een houtkachel wilt aankopen dan is het belangrijk dat je weet wat dit precies is. Dit zijn toestellen waarin hout de brandstof is. Bij elke houtkachel wordt het hout verbrand in de daarvoor voorziene verbrandingskamer. Die verbrandingskamer kan uit chamotte of speksteen gemaakt zijn afhankelijk van het toestel dat je aankoopt.

Het principe van een houtkachel is dus heel eenvoudig. Een houtkachel kan gemaakt zijn uit gietijzer, speksteen of plaatstaal. Om het even waaruit de kachel gemaakt is, elk toestel zal voorzien zijn van een verbrandingsoven. In die verbrandingsoven moet je dan het hout leggen en stoken. Om te kunnen stoken hebben we niet alleen hout maar uiteraard ook lucht nodig. De lucht zorgt ervoor dat het hout zal verbranden. Dit is dan ook meteen de reden waarom de meest kachels tegenwoordig beschikken over twee luchttoevoerkanalen.

De eerste luchttoevoer moet ervoor zorgen dat de temperatuur in de verbrandingskamer zo snel mogelijk op peil gebracht wordt. Eenmaal de verbrandingskamer op temperatuur is, wordt de eerste luchttoevoer afgesloten. De tweede luchttoevoer moet zorgen voor de naverbranding. Doordat alles nogmaals verbrandt wordt is er minder kans op schadelijke stoffen.

 

Type houtkachel

In je zoektocht naar de ideale houtkachel zul je heel wat modellen tegenkomen. De toestellen onderscheiden zich op basis van de warmte. In totaal kunnen we een onderscheid maken tussen drie verschillende warmtesoorten. Zo heb je de stralingskachel die het meeste voorkomt. Deze kachel straalt hoofdzakelijk van de ruit af maar er is voldoende warmte om ook de zijkanten op te warmen.

Als je echt op zoek bent naar een kachel om grotere ruimtes te verwarmen dan is een convectiekachel wel iets voor jou. Bij een convectiekachel heb je enerzijds de stralingswarmte en anderzijds de convectiewarmte. De dubbele wand waaruit dit toestel bestaat heeft als doel om de koude lucht door te laten. Die lucht wordt opgewarmd en kan zich dan in de volledige ruimte verdelen.

Als laatste is er ook nog de accumulerende kachel. Deze modellen zijn heel vaak uit keramiek of speksteen gemaakt en hebben een hoger rendement. Een accumulerende kachel die gaat eigenlijk alle warmte in de ombouw opslaan. De ombouw zal nadien de warmte beetje bij beetje aan de kamer of ruimte afstaan.

 

Plaatsing

Het is ook belangrijk dat je op voorhand al eens goed nadenkt over de ruimte waar je de kachel wilt plaatsen. Dit is namelijk afhankelijk van heel wat andere factoren. Zo moet je denken of je de kachel ergens kunt aansluiten op een of ander rookkanaal. Houd er rekening mee dat je niet teveel bochten mag maken want anders is er te weinig trek. En als er te weinig trek is dan zul je meer last krijgen van fijn stof. En dit is uiteraard niet zo goed voor het milieu.

Eenmaal je weet of je de kachel op een goede manier kunt aansluiten dan kun je rekening houden met de inrichting van het interieur. Een strakke kachel zal niet zo goed staan in een klassiek interieur. Uiteraard kun je dan verder ook nog kiezen tussen 2-zijdig of front vuur. Kortom er zijn heel wat mogelijkheden als je op zoek gaat naar een kachel. Je kunt altijd eens een kijkje nemen tussen de vele reviews die kopers plaatsen.

Rendement van de kachel

Dit lijkt misschien op het eerste zicht niet zo belangrijk, maar toch is het beter om ook hier even bij stil te staan. Want uiteindelijk wil jij wel dat de houtkachel de volledige ruimte gaat verwarmen. En dit kan alleen als het rendement hoog genoeg is. Dit is afhankelijk van het toestel dat je aankoopt. Zo zijn er kachels met een hoger rendement en aanbiedingen met een kleiner rendement.

De uiteindelijke hoeveelheid warmte die in de kamer terechtkomt, bepaalt het rendement. Een speksteenkachel kan een rendement halen van wel 90 procent en is daarmee één van de betere houtkachels. Houd er wel rekening mee dat dit niet meer tot de goedkope houtkachels zal behoren.

Verder is het ook goed dat de kachel werkelijk alles tot op het laatste stukje verbrandt. Enkel wanneer er een volledige verbranding plaatsvindt, kun je ook genieten van het maximale rendement van het toestel. Daarom is het bijvoorbeeld aan te raden om vooral droog hout te verbranden. Dit stookt namelijk veel beter dan vochtig of nat hout. Sluit de kacheldeur ook ten alle tijde goed af om een optimale verbranding te bekomen.

 

4 Beste Houtkachels (Reviews) van 2020

 

Hoewel er een belangrijke opmars is van gaskachels, is de gezelligheid van een houtkachel toch niet te betwisten. Daarom zijn er nog altijd mensen die dit type kachel verkiezen. Het zorgt voor een leuke sfeer en natuurlijk ook warmte in je huis. De volgende vijf producten kunnen een mooie aanwinst zijn voor je huis, neem een kijkje en kies er zelf de beste houtkachel uit voor jouw woonkamer.

 

1. Lekkerstoken Gietijzeren Houtkachel Kongsberg 7kw

 

Deze houtkachel is volledig vervaardigd uit gietijzer en heeft een landelijke uitstraling door de gegoten vormen. De kachel beschikt over twee aansluitingen, 1 aan de bovenkant en een andere aan de achterkant. De aansluiting op de achterkant heeft een hartmaat van 410 mm. De kachel heeft een capaciteit van 7 kW.

De kachel heeft een hoogte van 58 cm, een breedte van 55 cm en een diepte van 50 cm. De houtkachel beschikt over een aslade die je makkelijk kunt verwijderen om de as in de vuilnisbak te gooien. Je kunt deze kachel zowel binnen als buiten gebruik. Bij buitengebruik is het wel belangrijk dat het product beschermd is tegen regen.

Dit product heeft nog geen beoordelingen ontvangen van andere kopers dus we kunnen geen advies formuleren over deze houtkachel aanbieding.

Ben je op zoek naar een degelijke houtkachel? Dan loont het vast en zeker de moeite om dit product van het merk Lekkerstoken even te bekijken. Het is een duurzame houtkachel die volledig gemaakt is uit bijzonder stevig gietijzer. Hieronder een kort overzicht van de voordelen en de nadelen van dit product.

Voordelen
Design:

de unieke gegoten vorm zorgt meteen voor een huiselijke sfeer en een mooie landelijke uitstraling.

Aansluitingen:

het apparaat is voorzien van maar liefst 2 afzonderlijke aansluitingen. Zo bevindt één aansluiting zich aan de bovenkant van de kachel en een andere bevindt zich dan weer aan de achterkant van het toestel.

Formaat:

het is een vrij compacte kachel die maar liefst 58 cm hoog is, 55 cm breed en zo’n 50 cm diep.

Nadelen
Budget:

in vergelijking met sommige andere houtkachels uit deze lijst, zul je merken dat dit toestel alvast niet over de laagste prijs beschikt.

Koop bij bol.com (€559)

 

 

 

 

2. Lekkerstoken Gietijzeren Houtkachel Larvik 4kw

 

De houtkachel van Larvik bestaat net als het model van Kongsberg volledig uit gietijzer. Dit product is echter vanwege de lage prijs populair bij mensen die op zoek zijn naar goedkope houtkachels. Het product is ideaal om kleine ruimtes te verwarmen, het beschikt daarvoor over een capaciteit van 4 kW.

Deze kachel is enkel voorzien van een aansluiting aan de bovenkant en is geschikt voor een pijp met een diameter van 110 mm. De houtkachel is niet uitgerust met een aslade dus je zult de as manueel uit de kachel moeten verwijderen. De kachel heeft een hoogte van bijna 485 mm, een breedte van 300 mm en een diepte van 575 mm.

Ook bij dit artikel zijn er nog geen reviews geplaatst door andere kopers. We kunnen dus niet weten of het een topproduct is of niet. Het is wel de goedkoopste aanbieding van onze lijst.

Net zoals het vorige toestel zul je merken dat ook deze unieke compacte houtkachel geleverd wordt door het bekende merk Lekkerstoken. Daardoor vermoeden we dat het vast en zeker tot de populairste merken zal behoren en misschien door sommige klanten ook wel als het beste merk wordt beschouwd.

Voordelen
Materiaal:

deze prachtige houtkachel is volledig vervaardigd uit bijzonder stevig en duurzaam gietijzer.

Budget:

in vergelijking met het vorige product lijkt het hier wel om een aanbieding te gaan. Ideaal indien je liever niet zoveel geld wenst uit te geven aan een degelijke houtkachel of wanneer je over een beperkt budget beschikt.

Capaciteit:

deze houtkachel is uitgerust met een maximale capaciteit van maar liefst 4kW. Ideaal dus indien je een beperkte ruimte wilt gaan verwarmen.

Nadelen
Geen aslade:

het gebrek aan aslade zorgt ervoor dat je de as dus op een handmatige manier uit de houtkachel zult moeten gaan verwijderen.

Geen reviews:

tot op heden zijn er jammer genoeg nog geen kopers die een reactie hebben geplaatst op dit product. Daardoor is het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven over de gebruikerservaringen.

Koop bij bol.com (€399)

 

 

 

 

3. Termofor Battery Fire 11houtkachel

 

Mag het toch allemaal net iets meer zijn, dan zou je ook zeker kunnen opteren voor deze unieke houtkachel van het merk Termofor. Deze houtkachel bevindt zich echter in de hogere prijsklasse maar daar staat tegenover dat je heel wat kracht en warmte mag verwachten. 

Het is een echte Siberische houtkachel die gekenmerkt wordt door een uniek en apart ontwerp. Zo bevinden de convectie buizenschermen zich aan de buitenkant van deze unieke houtkachel. Wat resulteert in een snelle en vooral gelijkmatige warmteverdeling. Je zou bijvoorbeeld ook makkelijk een stoofpotje kunnen opwarmen door gebruik te maken van de aanwezige gietijzeren kookplaat.

Het is een degelijke kachel waarbij je de rookgasafvoer op 2 manieren kunt aansluiten; verticaal of horizontaal. Ondanks het enorme vermogen, behaalt de houtkachel toch nog steeds een rendement van maar liefst 77%. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er nog helemaal geen online beoordelingen bij dit product geplaatst staan.

Ben je op zoek naar een degelijke en duurzame houtkachel die de ruimte in een mum van tijd van warmte kan voorzien. Bekijk dan alvast dit product even. Je kunt de houtkachel makkelijk bijvullen op 2 manieren. Ofwel via het deurtje ofwel door gebruik te maken van de opening aan de bovenkant ter hoogte van de kookplaat.

Voordelen
Convectie buizenschermen:

het zal je vrijwel meteen opvallen dat de convectie buizenschermen, in tegenstelling tot sommige andere kachels, zich aan de buitenzijde van het toestel bevinden. Dit zorgt ervoor dat de ruimte in een mum van tijd lekker warm aanvoelt.

Kookplaat:

de houtkachel is bovendien ook voorzien van een duurzame kookplaat, vervaardigd uit gietijzer.

Rookgasafvoer:

dit type kachel biedt je de mogelijkheid om de rookgasafvoer op 2 verschillende wijzen te gaan installeren. Ofwel koppel je de rookgasafvoer verticaal aan ofwel doe je dit op een horizontale manier.

Nadelen
Prijzig:

indien interesse in deze houtkachel dan zul je er echter wel rekening mee moeten houden dat het niet meteen één van de goedkope apparaten is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

 4. Merkloos Gietijzeren Houtkachel Stavenger

 

De Stavenger is, net zoals de eerste twee items in ons artikel, gemaakt van gietijzer. Deze kachel heeft een kleiner formaat en is daardoor geschikt voor kleinere woonkamers. Je kunt deze kachel zowel binnen als buiten gebruiken, op voorwaarde dat het toestel onder een afdak staat en beschermd is tegen de regen.

Deze houtkachel heeft een hoogte van 445 mm, een breedte van 430 mm en een diepte van 225 mm. Het product is verder nog voorzien van een aslade om het makkelijk schoon te maken, een aansluiting aan de boven- en achterkant voor een pijp met een diameter van 120 mm en beschikt over het Cleanburn en Airwash systeem.

Nog geen enkele koper heeft een mening geschreven over deze houtkachel. Wees de eerste persoon om een review te plaatsen bij dit product.

Het rijtje van uitstekende houtkachels wordt afgesloten met de Stavenger houtkachel. Opnieuw een toestel dat geleverd wordt door het bekende merk Lekkerstoken. Net zoals de eerste 2 apparaten die we in deze lijst besproken hebben, zul je merken dat ook deze houtkachel helemaal vervaardigd is uit bijzonder duurzaam gietijzer.

Voordelen
Gebruiksgemak:

indien je deze houtkachel onder een stevig afdakje kunt plaatsen dan kun je dit toestel zonder problemen ook buitenshuis gaan gebruiken.

Formaat:

het is een vrij compacte houtkachel die je daardoor makkelijk van de ene ruimte naar de andere kunt verplaatsen.

Aslade:

dankzij de aslade hoef je de as zelf niet handmatig uit de houtkachel te gaan verwijderen. En dat is natuurlijk best wel handig.

Handig in gebruik:

de houtkachel is voorzien van maar liefst 2 aansluitingsmogelijkheden waaraan je een pijp van maar liefst 120 mm doorsnede kunt aan bevestigen. Verder kun je ook gebruik maken van het praktische en degelijke Cleanburn en Airwash systeem.

Nadelen
Geen reviews:

opnieuw moeten we jammer genoeg besluiten dat er tot op heden nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst bij dit product.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Deze producten zijn niet langer beschikbaar

 

 

Beaufort Classic 11

 

De houtkachel van Beaufort heeft een hoogte van 78 cm, een breedte van 72 cm en een diepte van 39 cm. Je kunt deze houtkachel kopen met drie verschillende vermogens namelijk 6 kW, 8 kW en 11 kW. Het product beschikt over een aansluiting om de rook af te voeren met een diameter van 15 cm.

Het product is uitgerust met een tertiair verbrandingssysteem die zorgt voor een hoog rendement. De kachel voldoet aan de Europese milieunormen en kun je in een mum van tijd opstoken zodat je vlug kunt genieten van een gezellig houtvuur in de woonkamer.

Je kunt als eerste een review schrijven voor dit product. Tot op heden heeft nog geen enkele koper zijn of haar mening gegeven.

Door te kiezen voor de Classic 11 houtkachel van het bekende merk Beaufort, kies je niet alleen voor degelijkheid en kwaliteit maar bovenal ook voor design. De kachel is maar liefst 78 cm hoog, ongeveer 72 breed en zo’n 39 cm diep. Het loont alvast de moeite om even een kijkje te nemen naar de kenmerkende eigenschappen van deze houtkachel.

Voordelen
Capaciteit:

het is een vrij krachtige houtkachel die beschikbaar is in 3 verschillende vermogens. Zo kun je kiezen voor een toestel met een maximaal vermogen van 6kW. Maar je kunt ook kiezen voor een houtkachel van 8 kW of 11 kW aan capaciteit.

Tertiair verbrandingssysteem:

dankzij het tertiair verbrandingssysteem kun je genieten van een bijzonder hoog en efficiënt rendement.

Aansluiting:

er is een praktische aansluiting voorzien met een doorsnede van wel 15 cm waarlangs de rook van de houtkachel makkelijk kan worden afgevoerd.

Nadelen
Geen review:

jammer genoeg moeten we vaststellen dat er nog helemaal geen online beoordelingen bij dit product genoteerd staan.

Geen gebruikerservaringen:

het gebrek aan online reacties door kopers, maakt het ons behoorlijk moeilijk om jou verdere informatie te verschaffen omtrent de gebruikerservaringen.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status