Beste momentsleutel

Laatste update: 06.08.20

 

Momentsleutels test van 2020

 

Een momentsleutel kan ervoor zorgen dat jij op een snelle en vooral efficiënte manier verschillende soorten bouten en zelfs moeren perfect kunt aandraaien en vastzetten. Toch is het belangrijk om meteen een degelijke momentsleutel aan te kopen die je kunt gebruiken tijdens een reeks van heel uiteenlopende klusjes. We raden je daarom aan om eerst even een kijkje te nemen naar onze koopgids waarin duidelijk aan bod komt waar je zoal kunt op letten. Je kunt natuurlijk ook meteen doorklikken naar onze top 3 indien je heel erg dringend op zoek bent naar een degelijke momentsleutel. Zo is de Brüder Mannesmann een heel degelijk product gebleken. Het beschikt over een aandrijfvierkant van ½” en heeft een bereik van maar liefst 10 tot 210 Nm. De Proplus 10-210 Nm is uiteraard een meer dan waardig alternatief om in huis te halen. Dit model is in het bijzonder geschikt om je auto op een professionele manier te onderhouden.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Momentsleutels koopgids

 

Als je eenvoudig en snel bouten en moeren wilt kunnen aandraaien dan moet je zeker eens de verschillende momentsleutels bekijken. Als je de aanbiedingen gaat vergelijken dan kun je al even stilstaan bij het nut ervan en hoe je de sleutel kunt instellen. Houd daarnaast ook rekening met het bereik, de werkwijze en de toepassingen als je voor één van de beste momentsleutels wilt gaan.

Nut van een momentsleutel

 

Als je naar een garage gaat met je auto of fiets dan zul je al vaak verschillende soorten sleutels op de grond hebben zien liggen. Als je bouten of moeren moet vastdraaien dan heb je daar heel wat kracht bij nodig. Vaak wordt dit proces gemakkelijker gemaakt door een hefboom te gebruiken. In veel gevallen wordt bijvoorbeeld een steeksleutel of ratelsleutel gebruikt.

Het is belangrijk hierbij dat je weet dat elk materiaal zoals bijvoorbeeld metaal een vooraf bepaald moment heeft. Als je dus teveel kracht gaat uitoefenen dan zul je ervoor zorgen dat het moment overschreden wordt. Het resultaat hiervan is dat het materiaal gaat barsten of gewoon gaat scheuren. In zo een situaties waarbij je dus extra veel kracht moet gebruiken dan is het een aanbeveling om gebruik te maken van een momentsleutel in plaats van zo een steeksleutel.

Met een momentsleutel kun je zonder problemen moeren en bouten gaan vastdraaien zonder dat het moment overschreden wordt. Zodra je het gewenste moment bereikt hebt, zul je een klik horen en zelfs voelen. Het is belangrijk dat je beseft dat er verschillende soorten zijn. Je hebt bovendien ook grotere sleutels wat dus wil zeggen dat ze ook een grotere hefboom hebben. De kleine sleutels hebben dan weer een kleine hefboom waardoor je dus net iets minder kracht kunt zetten.

 

 

Bereik en toepassingen

 

Zoals uit het vorige puntje min of meer duidelijk werd zijn er verschillende soorten maar ook verschillende maten te onderscheiden tussen de momentsleutels. Een grote momentsleutel beschikt ook over een grotere hefboom. Dit houdt in dat je dus gewoon veel meer kracht kunt zetten. Een kleine sleutel met een kleinere hefboom zal iets minder kracht kunnen zetten.

Je zult merken dat elke momentsleutel een bepaald bereik heeft dat wordt uitgedrukt in Nm. Dus de grote sleutels hebben dan een hoog Nm bereik in vergelijking met de kleine sleutels. Houd er wel rekening mee dat ze iets minder nauwkeurig zijn als je moet werken met weinig Nm. Als je dus werkt met weinig Nm dan ben je beter af met een kleiner formaat van momentsleutel.

Het is dan ook belangrijk dat je goed rekening houdt met het doel en de verwachtingen. Afhankelijk van de werkzaamheden zul je een bepaald type momentsleutel nodig hebben. Zo is dit type sleutel ideaal voor het vastzetten van velgen uit licht metaal. Ook bij racefietsen zul je vaak een momentsleutel gebruiken omdat deze fietsen vaak gemaakt zijn uit licht maar sterk materiaal dat niet buigt. Kortom er zijn heel wat situaties waarin je deze sleutel kunt gebruiken en je houdt er dan ook best rekening mee alvorens je er één aankoopt.

 

 

Werkwijze en instellen van een momentsleutel

 

Momentsleutels kunnen linksom en rechtsom draaien maar er zijn ook modellen die enkel rechtsom kunnen draaien. Als je werkt met moeren en bouten die beschikken over een tegendraadse schroefdraad dan is het altijd handig om een sleutel te hebben die zowel linksom als rechtsom draait. Met normale bouten volstaat een momentsleutel aanbieding die enkel rechtsom draait. Toch is het in de praktijk altijd beter om voor een sleutel te gaan die beide opties heeft.

Een momentsleutel beschikt over een ratelmechanisme waarbij je rechtsom kracht kunt uitoefenen maar linksom niet. Op die manier hoef je de sleutel helemaal niet van de bout af te halen. Uiteraard kun je slechts kracht uitoefenen tot een ingesteld moment waardoor je kunt voorkomen dat de bouten of moeren te strak worden aangedraaid.

Afhankelijk van het type dat je aankoopt en uiteraard ook de verwachtingen die je hebt van de momentsleutel zijn er verschillende mogelijkheden om deze in te stellen. Je hebt momentsleutels die je helemaal handmatig moet gaan instellen maar er zijn ook de digitale momentsleutels die je vandaag op de markt kunt spotten. De digitale zijn veel nauwkeuriger dan de handmatige sleutels.

Handmatige sleutels kun je niet zo gemakkelijk tot op de decimaal nauwkeurig gaan instellen. Bij de digitale variant kun je dit altijd tot op de decimaal nauwkeurig ongeacht het bereik van de momentsleutel. Houd er wel rekening mee dat de digitale momentsleutels niet terug te vinden zijn in de categorie van goedkope momentsleutels. Maar langs de andere kant krijg je er ook meer kwaliteit en precisie voor terug.

 

 

Momentsleutel Reviews – Top 5

 

 

Met een momentsleutel kun je bouten en moeren met een exact koppel aandraaien. Maar wat is nu de beste momentsleutel? Er zijn vele verschillende producten te koop. Om je te helpen bij je keuze, hebben wij vijf topproducten opgezocht en vergeleken op basis van de reviews van kopers. Zo kun je een geïnformeerde beslissing maken voor je aankoop.

 

 

Aanbevolen producten

 

 

Brüder Mannesmann

 

Deze momentsleutel van Brüder Mannesmann heeft een ½” aandrijfvierkant en een bereik van 10 tot 210 Nm. De ratel werkt zowel linksom als rechtsom en het product is al gekalibreerd bij de levering.

Dit product behoort dankzij de lage prijs tot de goedkope momentsleutels en heeft een nauwkeurigheid van ongeveer 4%. Bij de levering krijg je een verlenging van 120 mm en een handige opbergkoffer gemaakt van kunststof, zo kun je de momentsleutel overal makkelijk mee naartoe nemen.

Voor één koper is het gereedschap te zwaar en voor een andere koper is het niet geschikt voor dagelijks gebruik want de schaal is niet precies genoeg. Voor de rest zijn alle kopers heel tevreden over de gunstige verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Het is een duurzame sleutel met een groot bereik. De levering was snel en de opbergkoffer is stevig.

Indien je liever niet zoveel geld spendeert aan een degelijke en duurzame momentsleutel dan lijkt het ons een goed idee om dit model van Brüder Mannesmann eens te bekijken. Je zult versteld staan van de voordelige prijs in verhouding met de mogelijkheden en opties die het apparaat te bieden heeft.

Voordelen
Prijskaartje:

in vergelijking met de andere 4 momentsleutels uit onze lijst, heeft dit product wel degelijk de laagste prijs. Daardoor zou het misschien wel eens tot de populairste momentsleutels kunnen behoren.

Bereik:

deze momentsleutel is uitgerust met een krachtig bereikt van maar liefst 10 tot 210 Nm. Verder beschikt het ook over een ½” aandrijfvierkant.

Handig in gebruik:

je zult merken dat de ratel bij dit product niet alleen linksom maar ook rechtsom werkt. Bovendien is de momentsleutel ook helemaal gekalibreerd wanneer je deze aankoopt.

Toebehoren:

bij de aankoop van deze momentsleutel krijg je er meteen een opbergkoffer bij net zoals ook een verlenging van wel 120 mm.

Nadelen
Zwaar:

één enkele gebruiker laat weten dat het toestel behoorlijk zwaar weegt en daardoor niet eenvoudig te gebruiken is.

Koop bij bol.com (€40.81)

 

 

 

 

Proplus 10-210 Nm

 

De momentsleutel van Proplus is geschikt voor professioneel onderhoud van je auto.

Het product wordt geleverd inclusief doppen van 17 mm en 19 mm. De sleutel heeft een bereik van 10 tot 210 Nm en heeft een aandrijfvierkant van ½”.

Bij de levering krijg je nog een verlengstuk van 100 mm en de totale lengte van de momentsleutel is 440 mm. Het product is vervaardigd uit chroom vanadium staal en maakt ook deel uit van de goedkope momentsleutels. Je krijgt er ook een opbergkoffer bij.

De kopers geven goed advies over de duurzaamheid van dit product en vinden het handig in gebruik. De gebruiksaanwijzing is duidelijk en de kwaliteit van het product is goed voor de goedkope prijs. Ze vinden de sleutel vooral geschikt voor sporadisch gebruik.

Als we de reacties bekijken bij deze momentsleutel dan zouden wij zomaar durven vermoeden dat het misschien wel eens om een topproduct gaat. De momentsleutel is afkomstig van het merk ProPlus dat door heel wat kopers ook wel eens als het beste merk wordt beschouwd.

Voordelen
Materiaal:

de momentsleutel is gemaakt uit stevig en duurzaam metaal en heeft een lengte van 44 cm.

Bereik:

net zoals het voorgaande product, heeft ook deze momentsleutel een bereik van 10 tot 20 Nm.

Doppen:

de momentsleutel beschikt over 2 doppen met verschillende afmetingen namelijk 17 en 19 mm.

Nadelen
Matige kwaliteit:

de meeste kopers zijn helemaal overtuigd van deze momentsleutel. Toch is één enkele koper niet helemaal enthousiast over de kwaliteit ervan.

Koop bij bol.com (€31.95)

 

 

 

 

Skandia 490 mm 1/2”

 

Deze momentsleutel aanbieding van Skandia kun je speciaal instellen om bouten en moeren aan te draaien op een vooraf ingesteld aandraaimoment. Het product heeft een lengte van 490 mm en is vervaardigd uit chroom vanadium staal.

Het gereedschap heeft een doorsteekvierkant van ½” en de sterke ratelkop is verstelbaar. De Skandia momentsleutel heeft een bereik van 30 tot 210 Nm en is precies instelbaar via het handvat.

Bij de levering krijg je een kunststof cassette om het product in te bewaren en een Nederlandse handleiding om je op weg te helpen.

Dit product is nog maar twee keer beoordeeld geweest maar de kopers geven volledig positief advies. Ze zijn tevreden over de topkwaliteit van het product en het is zijn prijs meer dan waard. Het gereedschap ligt lekker in de hand en is eenvoudig in te stellen. De momentsleutel is duurzaam en is geschikt voor sporadisch gebruik.

Als je graag een momentsleutel hebt met een iets groter bereik dan kan het zeker en vast de moeite lonen om even dit model van Skandia grondig te bekijken. Uiteraard zul je wel best iets meer budget voorzien aangezien het niet meteen over de laagste prijs beschikt. Bekijk daarom eerst even de voor- en nadelen van deze momentsleutel alvorens je een beslissing neemt.

Voordelen
Bereik:

deze momentsleutel beschikt over een bereikt van maar liefst 30 tot 210 Nm.

Handig in gebruik:

het product heeft een lengte van maar liefst 490 mm en is helemaal uit bijzonder stevig chroom vanadium staal gemaakt.

Gebruiksvriendelijk:

het is mogelijk om het aandraaimoment van deze momentsleutel op voorhand in te stellen en dit volledig naar wens. Verder is de ratelkop ook helemaal verstelbaar.

Toebehoren:

zodra je het product aankoopt, krijg je er meteen ook een cassette uit kunststof bij waarin je het product eventueel kunt bewaren. Ook een Nederlandstalige handleiding zit bij de accessoires.

Nadelen
Prijskaartje:

het hogere prijskaartje zou eventueel wel als een struikelblok ervaren kunnen worden door sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Normex 21-195

 

De momentsleutel van het merk Normex heeft een aandrijfvierkant van ¼” en een bereik van 2 tot 14 Nm. Je kunt het product zowel naar links als naar rechts laten draaien. Deze momentsleutel is ideaal voor gebruik bij fietsen en brommers.

De sleutel is ongeveer 22 cm lang en wordt geleverd met een stevige opbergkoffer. Bij de aankoop ontvang je een kalibratiecertificaat. Verder krijg je er nog 7 bitjes bij van 3, 4, 5, 6, 8 en 10 mm en is de instellingsfunctie duidelijk leesbaar.

De gebruikers van deze momentsleutel aanbieding zijn tevreden over de voordelige prijs/kwaliteitverhouding.

Ze vinden het gereedschap handig in gebruik en vooral geschikt voor gebruik bij fietsen. De instructies zijn duidelijk en de service van de leverancier is uitstekend.

In vergelijking met het voorgaande product is deze momentsleutel van het merk Normex iets goedkoper. Ook de reacties van de klanten die overwegend positief zijn, doen vermoeden dat het hier echt om een degelijk en duurzaam product gaat. Toch is het een goed idee om eventjes de sterke punten en minder sterke punten op een rijtje te plaatsen.

Voordelen
Aandrijfvierkant:

deze momentsleutel is uitgerust met een aandrijfvierkant van ¼”. In combinatie met een bereik van maar liefst 2 tot 14 Nm is het ideaal om brommers en fietsen te repareren.

Toebehoren:

zodra je het apparaat aankoopt dan krijg je er meteen ook een handige opbergkoffer bij. Verder krijg je ook een kalibratiebewijsje mee net zoals 7 bitjes van verschillende afmetingen.

Nadelen

Uit de vele reacties kunnen we opmaken dat er enkel maar tevreden klanten zijn. Daardoor is het voor ons extra moeilijk om eventuele minpuntjes duidelijk in kaart te brengen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Toolcraft by Huvema

 

Deze traploze momentsleutel heeft een aandrijfvierkant van ⅜” en is ideaal voor gebruik bij auto’s en fietsen. Het product is gemaakt van chroom vanadium staal en is heel stevig en duurzaam. Het beschikt over 72 tanden om precisiewerk mee uit te voeren.

De sleutel is duidelijk afleesbaar zodat je het kunt instellen met een grote nauwkeurigheid. Je kunt de sleutel ook vergrendelen voor meer comfort tijdens het werken.

Het heeft een bereik van 20 tot 100 Nm en een nauwkeurigheid van ongeveer 3%. Daarbovenop is het nog eens een goedkope momentsleutel aanbieding. Je krijgt een opbergkoffer bij de levering.

Over dit product zijn er tot nu toe nog geen reviews geschreven door kopers. We kunnen je dus geen advies verschaffen over deze momentsleutel.

Indien je op zoek bent naar een traploze momentsleutel dan kun je altijd dit apparaatje van het merk Toolcraft by Huvema eens grondig bestuderen. Zo kun je te weten komen wat nu precies de sterke punten en de minder sterke eigenschappen van het product zijn. Dit zal je dan helpen om een beslissing te nemen of je het product dan al dan niet wilt aankopen.

Voordelen
Materiaal:

de momentsleutel is helemaal gemaakt uit bijzonder sterk en duurzaam chroom vanadium staal. Het kan dus zeker tegen een stootje.

Handig in gebruik:

het apparaat is uitgerust met een bijzonder fijn mechanisme en is duidelijk afleesbaar. Daarbij komt nog eens een sterke nauwkeurigheid en bovendien kun je het apparaat ook nog eens vergrendelen.

Nadelen
Review:

doordat er momenteel nog geen beoordelingen geplaatst zijn, is er ook geen verder advies over de eventuele gebruikerservaring. Dit zou sommige kopers eventueel kunnen tegenhouden om het toestel aan te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status