5 beste Pelletkachels Test van 2024

Laatste update: 29.03.24

 

Pelletkachels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Kies je ervoor om tijdens de koude wintermaanden de thermostaat van de centrale verwarming enkele graden hoger te zetten? Dan dien je dat op het einde van de rit jammer genoeg met een torenhoge energiefactuur te bekopen. Doordat een centraal verwarmingssysteem elke afzonderlijke ruimte in de woning verwarmt – ook die kamers die op een bepaald moment niet in gebruik zijn – gaat heel wat energie en dus geld nodeloos verloren. De keuze voor een duurzame pelletkachel zou alvast een goed en ruimdenkend alternatief kunnen wezen. Kies je bijvoorbeeld voor de Lucia 11Kw – Pelletkachel – Interstoves dan kies je voor een degelijk exemplaar waarbij het vlameffect en de verwarming moeiteloos met elkaar worden gecombineerd. Daartegenover staat de  Leandro 9 kW – pelletkachel die gekenmerkt wordt door een luchtdichte uit gelakt staal vervaardigde behuizing. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Pelletkachels (Reviews) van 2024

 

Naast handy heaters zijn ook pelletkachels enorm in trek, en dan vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze helpen een bepaalde ruimte of zelfs terras extra te verwarmen. In België wordt dit trouwens al vaak gebruikt en kiest men vaak voor bekende merken als Rika en Edilkamin. Als je interesse mocht hebben dan kun je beginnen met de 5 topproducten hieronder eens aandachtig te bekijken. Deze producten werden geselecteerd op basis van de verschillende online reviews en het advies van de klanten. En als je geluk hebt dan zit er misschien wel ergens een leuke pelletkachel aanbieding tussen.

 

1. Lucia 11Kw – Pelletkachel – Zwart // Interstoves Pelletkachel 11Kw

 

Met de Lucia – jou aangeboden door het bekende merk Interstoves – kies je op het eerste gezicht voor een relatief kleine pelletkachel met een totale afmeting van 89 x 44,8 x 50 cm en een bijkomend gewicht van zo’n 75 kg wat resulteert in een inhoud van 15 kg. De kachel is daarbij eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230V, waarna een variabel vermogen van 90 tot 380 watt kan worden geleverd.

Maar dat is uiteraard nog lang niet alles. Zo laat de Lucia 11Kw pelletkachel onder meer een praktische 7-dagen programmering toe waarbij je keuze hebt uit diverse werkingsuren én bedieningstijden. Het plaatje wordt verder aangevuld met een geïntegreerde ruimtesensor die je de mogelijkheid biedt om tussen 2 modussen te schakelen gaande van de stand-by tot de modulatie modus. Wil je het geheel verder uitbreiden met een bijbehorende afstandsbediening en/ of wifi systeem, dan is ook dat geen enkel probleem!

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat kopers duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Slechts één gebruiker ondervond wat problemen tijdens de levering maar geeft aan uiteindelijk toch tevreden te zijn over de geleverde service en kwaliteit.

 

Voordelen:

Design: hoewel de Lucia 11Kw is afgewerkt in een prachtig zwart design, bestaat tevens ook de mogelijkheid om de kachel in een wit jasje aan te kopen.

Vermogen: eenmaal correct aangesloten weet de kachel een variabel verbruik van 90 tot 380 watt te leveren inclusief een nominaal en globaal vermogen van respectievelijk 9,90 en 11 kW.

Ruimtesensor: dankzij de ingebouwde ruimtesensor kun je opteren tussen 2 functies gaande van de stand-by tot de bekende modulatie modus.

Stand-by modus: de stand-by modus is de meest frequent gebruikte functie en zorgt ervoor dat de pelletkachel automatisch wordt uitgeschakeld zodra de vooropgestelde temperatuur is bereikt. Zodra de temperatuur daalt, start de kachel opnieuw op.

 

Nadelen:

Prijzig: mocht je van plan zijn om deze pelletkachel te kopen, dan is het echter wel aangewezen om rekening te houden met het hogere prijskaartje.

Geen inbouw: ben je op zoek naar een inbouw pelletkachel dan is dit exemplaar niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Leandro 9 kW – pelletkachel – zwart – luchtdicht // Leandro pelletkachel

 

Overweeg je al geruime tijd om een pelletkachel te kopen en is budget daarbij van minder groot belang? Dan loont het de moeite om dit exemplaar van het bekende merk Interstoves even onder de loep te nemen. Afgaande op de positieve reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren, lijkt de Leandro pelletkachel alvast meer dan de moeite waard.

Zo kies je met de Leandro voor een luchtdichte vrijstaande pelletkachel waarvan de behuizing voornamelijk uit gelakt staal vervaardigd werd en gekenmerkt wordt door een hittebestendige coating. Afgewerkt in een neutraal robuust zwart design, oogt deze pelletkachel mooi in om het even welk interieur, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Verder kent de pelletkachel van Italiaanse origine een vrij hoog rendement tot 91% aan een capaciteit van maar liefst 14,5 kg en de optie om te schakelen tussen 2 modi. Hoewel de kachel in stand 1 weinig tot geen geluid maakt – wegens het niet in werking treden van de blazer – kan het geluidsniveau als een nadeel worden ervaren. Het plaatje is pas helemaal compleet dankzij de geïntegreerde stand-by modus, de bediening via wifi en/ of afstandsbediening en de mogelijkheid om hem te programmeren voor 7 dagen.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de kachel is voorzien van een ingebouwde ruimtesensor waardoor je makkelijk en snel kunt schakelen tussen 2 modi.

Stand-by modus: dankzij de ingebouwde stand-by modus zal de kachel automatisch uitschakelen zodra de gewenste temperatuur wordt bereikt en vervolgens opnieuw inschakelen op het moment dat de temperatuur daalt.

Vrijstaande: met de Leandro kies je niet meteen voor een inbouw pelletkachel maar wel degelijk voor een vrijstaand luchtdicht afgesloten exemplaar dat makkelijker eender waar kan worden geïnstalleerd.

 

Nadelen:

Geen subsidie: houd er rekening mee dat deze pelletkachel zonder subsidies wordt aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Pelletkachel Julia Next Italfuoco ISDE subsidie

 

Het is misschien niet meteen de pelletkachel met de laagste prijs, maar toch lijkt de koper duidelijk tevreden te zijn met z’n aankoop. Zo wordt een positief advies gegeven over de uitstekende kwaliteit en de duurzaamheid wat resulteert in een mooie eindscore van 5 sterren.

De kachel wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 44 bij 50 cm aangevuld met een hoogte van 74 cm. Hij is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam en stevig staal met als uitzondering de brander die dan weer uit gietijzer bestaat. Verder zul je zien dat de bediening van de kachel bijzonder eenvoudig verloopt en overigens ook via wifi of een bijbehorende applicatie kan gebeuren. Dat verklaart meteen waarom er naast een handleiding ook een afstandsbediening wordt meegeleverd.

Je zult zien dat de pelletkachel voorzien is van het CE keurmerk wat aantoont dat hij aan alle normen qua comfort en veiligheid voldoet. Verder komt deze kachel bovendien ook in aanmerking om een ISDE subsidie te ontvangen van maximaal zo’n 500 euro.

 

Voordelen:

Bediening: je hebt de mogelijkheid om de bediening van de pelletkachel door middel van een speciale applicatie te sturen of door gebruik van wifi.

Subsidie: het is alvast een pluspunt dat je de optie hebt om beroep te doen op een ISDE subsidie van 500 euro.

Formaat: de kachel is behoorlijk compact qua formaat wat hem bijzonder makkelijk te verplaatsen maakt.

Materiaal: de kachel is behoorlijk compact qua formaat wat hem bijzonder makkelijk te verplaatsen maakt.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je van plan om deze pelletkachel aan te kopen dan zul je echter wel iets meer budget hoeven te voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Multi-level elektrische pelletkachel van Alfaplam “Commo 12”

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer en opvallender zijn, dan kun je natuurlijk ook altijd nog kiezen voor deze elektrisch aangestuurde pelletkachel van Alfaplam. De Commo 12 springt daarbij meteen in het oog vanwege zijn zwarte met felrode design waardoor hij in eender welke ruimte meteen dé belangrijkste blikvanger wordt. Dit – in combinatie met zijn hoge prijskaartje – zou wel eens een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties.

Maar laat je niet gelijk afschrikken want deze multi-level elektrische pelletkachel is meer dan de moeite waard. Zo kent hij een totale afmeting van 50 x 59 x 94 cm wat resulteert in een tankcapaciteit van 21 kg én een boilerinhoud van 27 liter. Bij correct gebruik weet hij een ruim vermogen tot 12 kW te bieden in combinatie met een stralings-verwarmingsvermogen van 1,5 kW en een verwarmingsvolume van 120 tot maximaal 200 m3. Kortom, dit maakt de pelletkachel geschikt voor een oppervlakte van minimaal 46 en maximaal 77m2.

En om het plaatje helemaal af te maken garandeert deze pelletkachel niet alleen een ruime werktijd van maar liefst 26,2 uren – weliswaar rekening houdend met een volle tank – maar weet hij ook energiezuinig te functioneren wat de prijs-kwaliteit in evenwicht houdt.

 

Voordelen:

Energiezuinig: in tegenstelling tot sommige andere pelletkachels, blijkt dit apparaat bijzonder energiezuinig te werk te gaan wat resulteert in een energieklasse A++.

Verwarmingsoppervlakte: hij kent een minimale en maximale verwarmingsoppervlakte van respectievelijk 46 en 77 m2.

Werktijd: de maximale werktijd – rekening houdend met een volle tank – bedraagt maar liefst 26,2 uur.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we vermoeden dat de hoge prijs wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Tessa 10 Kw pelletkachel – Bordeaux – INCL Afstandsbediening – Interstoves

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Tessa pelletkachel die jou – net zoals heel wat andere toppertjes – eveneens wordt aangeboden door het bekende merk Interstoves. De kachel kent daarbij een totale afmeting van 85 bij 106 cm en een gewicht van maar liefst 107 kg wat resulteert in een ruime inhoud van om en bij de 25 kg. De uit gelakt staal vervaardigde pelletkachel werd afgewerkt in een opvallend bordeaux design maar kan eveneens in het wit of zwart worden aangekocht.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo is deze luchtdichte pelletkachel met extra platte uitvoering uitgerust met een brandbeveiligingssensor, een oververhittingsbeveiliging en een automatische uitschakeling op het moment dat de glasdeur en de tank worden geopend. Indien gewenst kun je het geheel verder aanvullen met wifi, stofzuigers en een concentrische rookgasfavoer kit.

Hoewel de Tessa 10Kw pelletkachel heel wat positieve kenmerken weet aan te bieden, werd tot op heden nog maar 1 reactie geplaatst. We vermoeden dat het hogere prijskaartje mogelijks een struikelblok betekent voor heel wat kopers.

 

Voordelen:

Cv: deze pelletkachel cv is voldoende krachtig om je centrale verwarmingssysteem (tijdelijk) over te nemen.

Veiligheid: de brandbeveiligingssensor wordt aangevuld met een oververhittingsbeveiliging en een automatische uitschakeling zodra de glasdeur en tank worden geopend.

Tank: de tank kent een ruime inhoud van maar liefst 25 kg.

Bedieningspaneel: het bedieningspaneel is eenvoudig in gebruik en biedt onder meer een dagelijkse dan wel wekelijkse programmering. Bij aankoop wordt een afstandsbediening standaard meegeleverd.

 

Nadelen:

Prijzig: het hoge prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Pelletkachels koopgids

 

Tijdens de winterperiode kan het soms best wel wat kouder aanvoelen. Eén van de beste pelletkachels is dan alvast een goede aanbeveling. Toch zijn er best wel een aantal factoren waarmee je rekening zou kunnen houden. Denk maar aan het type, de plaatsing, het formaat en misschien ook wel het mogelijke prijskaartje ervan. Daarom is het altijd veiliger om verschillende toestellen met elkaar te vergelijken, alvorens je een uiteindelijke beslissing neemt. Ga alvast de mogelijke aanbiedingen en promoties niet uit de weg. Het is altijd leuk als je een aantrekkelijk koopje kunt doen.

Wat is een pelletkachel en het gebruiksgemak

Wanneer je besluit om op zoek te gaan naar een degelijke pelletkachel, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je precies weet wat dit toestel doet. Een pelletkachel is het ideale toestel om ervoor te zorgen dat een ruimte of een kamer meteen warmer aanvoelt. Ideaal dus in de winterperiode, of voor mensen die het gewoon altijd te koud hebben. Toch zul je versteld staan van het ruime aanbod aan pelletkachels dat er momenteel op de markt aanwezig is.

Zo zul je een keuze moeten maken uit de verschillende types en formaten. Maar je zult ook moeten rekening houden met de plaatsing en de capaciteit ervan. Daarom is het belangrijk om even rustig de tijd te nemen. Zo kun je alle verschillende mogelijkheden rustig onder de loep nemen, en krijg je een beter beeld van wat je wensen en verwachtingen zoal zijn. Geef de moed niet op, en je zult in een mum van tijd kunnen genieten van een krachtige pelletkachel.

 

De capaciteit van de pelletkachel

Wanneer je van plan bent om een pelletkachel aan te kopen, dan is het een goed idee om ook even stil te staan bij de capaciteit. Met de capaciteit van de kachel bedoelen we eigenlijk het vermogen. Hoe krachtig is de pelletkachel? En welke ruimte of oppervlakte kun je met de kachel verwarmen. Om te weten hoe krachtig de pelletkachel dient te zijn, is het een goed idee om alvast over een aantal zaken na te denken. Waar wil je de pelletkachel plaatsen? Moet de kachel een vrij grote ruimte verwarmen of valt het best wel mee?

Verder is het ook belangrijk dat je weet of je de pelletkachel als hoofdverwarming of als bijverwarming wilt gebruiken. Dat is best wel een verschil. Als je op zoek bent naar een pelletkachel om als hoofdverwarming te gebruiken, dan kies je beter voor een toestel met een hoge capaciteit. Indien je dat niet doet, dan zul je het misschien wel vaak iets te koud hebben in huis. Een pelletkachel als bijverwarming hoeft uiteraard niet over het hoogste vermogen te beschikken. Kortom, er zijn toch een aantal elementen waar je rekening mee moet houden.

 

Het type pelletkachel

In je zoektocht naar de voor jou ideale pelletkachel, zul je merken dat er ook heel wat verschillende exemplaren op de markt gebracht zijn. Welke pelletkachel jij ook kiest, het is en blijft een persoonlijke keuze. Toch kunnen wij jou alvast even op weg helpen, door je enkele richtlijnen aan te bieden. Eigenlijk kunnen we de verschillende soorten pelletkachels onderverdelen in 2 grote groepen. Zo heb je enerzijds de vrijstaande pelletkachels en anderzijds de ingebouwde pelletkachels.

Wanneer je kiest voor een vrijstaande pelletkachel dan heb je iets meer bewegingsvrijheid. Je kunt dus zelf beslissen waar je de kachel hebben wilt. En dit bovendien binnen- of buitenshuis. Bovendien is een vrijstaande pelletkachel ook vaak iets goedkoper in de aankoop. Een ingebouwde pelletkachel neemt dan weer iets minder plek in beslag. En ook dat is een bijzonder aangenaam pluspunt. Echter zul je voor een ingebouwde pelletkachel toch wel best over iets meer budget beschikken. Ze behoren niet meteen tot de goedkope apparaten.

Welk budget hoef je te voorzien en het design

Het spreekt natuurlijk voor zich dat er ook heel wat verschillende prijskaartjes op de markt te vinden zullen zijn. Dat is ergens ook wel logisch als je weet dat er zoveel verschillende pelletkachels bestaan. Zo zijn er heel wat goedkope pelletkachels maar er zijn ook bepaalde exemplaren die iets duurder zijn in de aankoop. Het prijskaartje kan dan ook beïnvloedt worden door verschillende factoren. Zo zal het type er alvast een belangrijke invloed op hebben. Zoals we eerder vermeld hebben, is een inbouw model duurder dan een vrijstaande pelletkachel.

Verder zul je merken dat ook het design een bepaalde rol zal spelen in de bepaling van de prijs. Een pelletkachel heeft tegenwoordig niet meer alleen een functionele functie maar ook een esthetische functie. Steeds meer personen kiezen voor een echte design pelletkachel. Uiteraard zul je ook hiervoor een extra centje moeten betalen. Toch beslis je nog altijd zelf hoeveel je wilt en ook kunt uitgeven. We willen jou ook zeker aanraden om rekening te houden met de verschillende promoties en kortingen. Je weet nooit dat je ergens wel een aantrekkelijke pelletkachel aanbieding tegenkomt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel kun je vergelijken met een soort van houtkachel en is bedoeld om houtpellets in te verbranden. Houtpellets kun je vergelijk met een type houtkorrel dat uitstekende verbrandingseigenschappen bezit. Dergelijke kachel is voorzien van een handige raampje waarin de vlam duidelijk zichtbaar wordt.

Naast houtpellets kunnen ook tal van andere cellulose-houdende materialen worden gebruikt als brandstof. Denk bijvoorbeeld maar aan stro, olijfpitten, miscanthus, mais, kersenpitten en artisjok restjes. Echter blijven houtpellets echt wel de beste aanbeveling aangezien ze ook de beste verbrandingseigenschappen aantonen.

 

Q2: Hoe werkt een pelletkachel?

De pelletkachel is uitgerust met een groot of klein reservoir waarin je de houtpellets, de zogenaamde brandstof, moet plaatsen. Vervolgens zorgt het wormwiel ervoor dat de pellets automatisch naar de verbrandingsruimte worden geleid. Doordat de verbrandingsruimte over een elektrisch verwarmingselement beschikt, kunnen de pellets makkelijk ontbranden.

Uiteraard is er ook een bepaalde hoeveel lucht nodig om van een optimale verbranding te kunnen spreken. Deze lucht wordt aangevoerd uit de ruimte of buitenlucht door middel van een interne elektronische ventilator. Op die manier krijg je een uitstekende verbranding en tevens ook een mooie vlam te zien.

Q3: Hoe kun je een pelletkachel afstellen?

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om de pelletkachel zo goed mogelijk af te stellen. Enkel en alleen op die manier kan een optimaal warmterendement worden gegarandeerd. Om de pelletkachel te kunnen afstellen, moet je uiteraard een aantal stappen uitvoeren. Zo is het in eerste instantie belangrijk om het reservoir van de kachel van een bepaalde hoeveelheid houtpellets of houtkorrels te voorzien.

Daarna is het de bedoeling dat je de pelletkachel gaat programmeren. Dat verloopt bijzonder eenvoudig daar dergelijke kachels vaak al in verbinding staan met het elektriciteitsnet en uitgerust zijn met een interne thermostaat. Met behulp van een sensor kan bovendien een mooie constante temperatuur worden behouden. Controleer ook zeker de luchttoevoer naar je pelletkachel en neem de tijd om de assen regelmatig te verwijderen.

 

Q4: Wat kost een pelletkachel geplaatst?

Net zoals je bij de aankoop van een pelletkachel verschillende prijskaarten kunt spotten, kan ook de prijs van de installatiekosten behoorlijk verschillen. Stel dat het rookgaskanaal behouden blijft en je bijgevolg enkel de kachel wenst te vernieuwen, dan moet je rekenen op een prijskaartje van minimaal 150 tot maximaal 500 euro.

Stel dat er bij de plaatsing van de pelletkachel ook een dubbelwandige inox in de reeds aanwezige schouw moet worden geïnstalleerd dan kan het prijskaartje verschillen van 600 tot maximaal 900 euro. Indien echt alles nog moet geplaatst worden zoals het rookgaskanaal en de luchttoevoer dan lopen de kosten natuurlijk iets meer op. Bij dergelijke werken mag je rekenen op minimaal 900 euro aan installatiekosten.

 

Q5: Hoe pelletkachel aansluiten?

Tot slot is het ook belangrijk om even stil te staan bij de aansluitingsmogelijkheden van de pelletkachel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bekende openhaard of houtkachel, heb je bij een pelletkachel helemaal niet zo een groot rookkanaal nodig. Een compacte afvoerbuis van amper 80 mm, die horizontaal wordt geïnstalleerd, kan vast en zeker volstaan. Het enige dat je dus nodig hebt om een pelletkachel aan te sluiten is een buitenmuur of eventueel een rookkanaal en een stevige boor.

Daarnaast heeft een pelletkachel ook stroom nodig om te kunnen functioneren, wat bijvoorbeeld niet het geval is met een houtkachel. Dat wil dus zeggen dat je de pelletkachel steeds in de buurt van een stopcontact moet plaatsen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES