5 Beste SSD schijven Test Van 2022

Laatste update: 02.12.22

Deze website wordt door onze lezers ondersteund. Zodra je iets aankoopt via de linken op onze site, ontvangen wij hiervoor een kleine affiliate commissie. Kom hieronder meer over ons te weten.

 

SSD schijven – Vergelijkingstest & Koopgids

 

SSD schijven Koopgids

 

Steeds meer laptops en computers worden uitgerust met een SSD schijf. Maar wat is een SSD schijf nu precies? En bestaan deze enkel intern of is er ook de mogelijkheid om een externe SSD schijf aan te kopen? En hoe zit het dan met de opslagcapaciteit, de aansluitingsmogelijkheden en het verschil met de traditionele HDD schijf? Kortom, heel wat vragen die de kop opsteken en waarop we een antwoord trachten te vinden. Neem de koopgids hieronder daarom even grondig door alvorens je de verschillende SSD schijven en/ of aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een SSD schijf en welke functie heeft het

Een SSD schijf, afkorting voor “Solid State Drive”, is een praktisch opslagapparaat dat vooral de laatste jaren een grote opmars kent. Tegenwoordig kun je in vrijwel alle recente laptops en computers wel een SSD schijfje opmerken. Dergelijk type schijf maakt gebruik van de bekende NAND flash geheugenchips, wat meteen het grootste verschil is met de tot hiertoe zo bekende traditionele HDD schijf.

Dankzij de NAND flash geheugenchips is de SSD schijf in staat om een uitermate snelle reactietijd te garanderen. Op die manier kun je (meerdere) bestanden probleemloos openen, bewerken en opnieuw opslaan en zal ook de opstartprocedure van je laptop sneller doorlopen worden.

Misschien één mogelijk minpuntje waar we jammer genoeg niet omheen kunnen, heeft te maken met de eerder beperkte opslagcapaciteit. En dat valt eenvoudig te verklaren door het feit dat deze snelle en krachtige NAND flash geheugenchips veel compacter gebouwd zijn dan de bekende magnetische schijf waarvan de HDD schijf gebruik maakt.


Het verschil met de traditionele HDD schijf

Zoals hierboven reeds min of meer duidelijk is geworden, kan het grootste verschil genoteerd worden op het gebied van de werking. Zo maakt een traditionele HDD schijf gebruik van een draaiende magnetische schijf terwijl de SSD schijven voorzien van de snelwerkende NAND flash geheugenchips. Dit verschil is werking zorgt ervoor dat de standaard HDD schijven minder snel zullen reageren en een langere opstartprocedure nodig hebben in tegenstelling tot de SSD schijven.

Uiteraard is het gebruik van een HDD schijf niet helemaal negatief want hij biedt wel degelijk een veel grotere opslagcapaciteit aan. En dat is te verklaren door het feit dat de NAND flash geheugenchips, waarmee de SSD schijven werken, bijzonder compact zijn en dus niet bedoeld om grote hoeveelheden bestanden te gaan opslaan. Wil je dus graag heel wat bestanden bewaren die je overigens weinig tot niet zult bewerken, sla deze bij voorkeur op op de bekende HDD schijf.

Ondanks het feit dat steeds meer recente laptops en computers voorzien zijn van de bekende SSD schijven, wordt in de meeste gevallen nog steeds gewerkt met een combinatie van beide. Op die manier kun je de SSD schijf gebruiken om bestanden, die je regelmatig nodig hebt, snel en makkelijk te openen. De HDD schijf zou dan bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om minder belangrijke documenten op te plaatsen.

 

Het type

Nu we wat meer te weten zijn gekomen over de werking en de functie van de SSD schijf, is het belangrijk om te beseffen dat er wel degelijk 2 verschillende types bestaan. De meest voor de hand liggende is natuurlijk de interne SSD schijf die tijdens het productieproces in de laptop of computer wordt ingebouwd. Met andere woorden, aan dergelijk type SSD schijf kun je zelf niet meer gaan sleutelen.

Echter bestaat daarnaast evenzeer de mogelijkheid tot de aanschaf van een externe SSD schijf die, zoals de naam doet vermoeden, extern aan je laptop of computer moet worden gekoppeld. In de meeste gevallen wordt hiervoor gebruik gemaakt van een, al dan niet meegeleverd, USB kabeltje. Je kunt een externe SSD schijf gebruiken ter aanvulling van een interne SSD schijf of ter aanvulling van een iets oudere traditionele HDD schijf. Op die manier kun je de reactiesnelheid en prestatiegerichtheid van heel wat bestanden en programma’s ruim gaan verbeteren.

Aansluitingsmogelijkheden, opslagcapaciteit en andere extra kenmerken

Als je dus besluit een externe SSD schijf aan te kopen, bedenk op dan op voorhand wat de mogelijke aansluitingen zijn. In de meeste gevallen zul je zien dat de SSD schijf voorzien is van een USB poort waarmee je hem makkelijk met de laptop kunt verbinden. Echter kunnen ook SATA III, PCI-Express en SATA (data) aansluitingen het rijtje vervolledigen.

Of je nu kiest voor een externe dan wel interne SSD schijf, wees steeds aandachtig voor de maximale opslagcapaciteit. Algemeen kunnen we stellen dat een hogere opslagcapaciteit ook meer mogelijkheden zal bieden. Alhoewel we er meteen moeten bij vermelden dat het prijskaartje hierdoor ook wel zal toenemen. Daarom is het belangrijk om aandachtig te wezen voor aanbiedingen en/ of leuke promoties.

De meest recente laptops en computers die reeds over een ingebouwde SSD schijf beschikken, zijn voorzien van een beperkte opslagcapaciteit van 120 tot maximaal ongeveer 256 GB. Voor dagelijks gebruik is dit ruimschoots voldoende.

 

5 Beste SSD schijven (Reviews) van 2022

 

Tegenwoordig zijn de meeste recente laptops uitgerust met een SSD schijf. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ze beduidend krachtiger zijn en sneller werken dan een standaard harde schijf. Toch is het niet altijd makkelijk om de beste SSD schijf te achterhalen. Moet je kiezen voor een externe of interne SSD schijf? En wat dan met de capaciteit? Kies je voor eentje van 500 GB of zie je het groter en ben je op zoek naar een 1 TB SSD schijf? Bekijk de 5 topproducten hieronder en houd evenzeer rekening met de online reviews en het advies van klanten.

 

1.  Samsung 960 EVO Interne SSD 250 GB

 

Ben je op zoek naar een SSD schijf aanbieding dan lijkt dit product van Samsung op het eerste zicht niet meteen de beste aanbeveling vanwege de hogere prijs. Toch stellen we vast dat de meeste klanten zich niet lijken te storen aan het hogere prijskaartje en vooral tevreden zijn met de aangeboden kwaliteit.

Uiteraard krijg je best wel waar voor je geld. Zo betreft het een enorm krachtige SSD schijf met een vrij hoge leessnelheid van wel 3200 MB/s en een schrijfsnelheid die makkelijk 1500 MB/s bereikt. De maximale opslagcapaciteit die de SSD schijf aanbiedt bedraagt wel 250 GB. En dit voor een bijzonder compact apparaatje dat amper 2,2 cm breed is, 8 cm lang en 0,2 cm hoog.

Dit type SSD schijf wordt aangeraden om te gebruiken in combinatie met een standaard desktop en biedt een harde schijf snelheid aan van 7200 RPM, wat bijzonder hoog is. Het betreft een vrij recente SSD schijf die in het jaar 2017 voor het eerst werd geïntroduceerd. En indien je toch problemen mocht ondervinden dan kun je beroep doen op de 3 jaar garantie.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2.  Samsung T3 Externe SSD 1 TB MU-PT1TOB/EU

 

Net zoals het vorige product, wordt ook deze SSD schijf jou aangeboden door het bekende en sterk gewaardeerde merk Samsung. Het grote verschil is echter, dat het hier een externe SSD schijf betreft met een maximale opslagcapaciteit van maar liefst 1 TB. Het zal je dus niet verwonderen dat je dit product niet tussen de goedkope SSD schijven zult moeten zoeken.

De SSD schijf wordt gekenmerkt door een totale leessnelheid van maar liefst 450 MB/s en een schrijfsnelheid die wordt geschat op ruim 450 MB/s. De SSD schijf kan makkelijk worden beveiligd met behulp van een wachtwoord, en met de laptop worden verbonden dankzij de USB-C aansluiting.

Houd er wel rekening mee dat deze SSD schijf niet kan gebruikt worden in combinatie met een Windows 6 of lager besturingssysteem. We stellen vast dat een enkele koper het product behoorlijk kwetsbaar blijkt te vinden. Echter is de meerderheid overtuigd van de kwaliteit en het gebruiksgemak van deze SSD schijf.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3.  WD Blue Interne SSD 250 GB Western Digital

 

In tegenstelling tot het vorige product, lijkt deze SSD schijf van Western Digital wel een koopje te zijn. En dit met een maximale opslagcapaciteit van maar liefst 250 GB. Vast en zeker de moeite waard dus om hem even van naderbij te bekijken.

Deze Triple Level Cell SSD schijf is uitgerust met een vrij hoge leessnelheid van maar liefst 540 MB/s en een totale schrijfsnelheid van wel 500 MB/s. Het is een compact apparaatje met een maximale breedte van 7 cm, een lengte van amper 0,7 cm en een hoogte van ruim 10,1 cm. Houd er rekening mee dat deze SSD schijf geleverd wordt zonder upgrade kit.

Ondanks dit kleine minpuntje zien we momenteel alleen maar positieve reacties van klanten op het product verschijnen. Zo stellen we vast dat de meeste kopers duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en de verhouding met de prijs.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4.  Adata SE730 Externe SSD 250 GB Adata S serie

 

Met de Adata SSD schijf, afkomstig uit de Adata S serie, kies je niet alleen voor kwaliteit en betaalbaarheid maar duidelijk ook voor design. Het opvallende roze kleurtje van deze externe SSD schijf, kan zeker als een pluspunt worden beschouwd.

Uiteraard is de kwaliteit minstens even belangrijk. Zo zul je al vrij vlug kunnen vaststellen dat deze SSD schijf makkelijk kan worden aangesloten op je laptop of standaard desktop. Je geniet hierbij een totale opslagcapaciteit van maar liefst 250 GB. Verder bedraagt de maximale leessnelheid ruim 500 MB/s net zoals ook de schrijfsnelheid op 500 MB/s wordt geschat.

Het compacte apparaatje van 72,7 x 44 x 12,2 mm kun je makkelijk verbinden met behulp van de daarvoor voorziene USB-C aansluiting. Verder blijkt de behuizing van het apparaat stootvast te zijn wat toch al een zekere bescherming biedt. Klanten reageren overwegend positief op basis van de kwaliteit en het gebruiksgemak. Slechts één klant is niet helemaal overtuigd.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5.  Western Digital Green Interne SSD 480 GB

 

Net zoals één van de vorige SSD schijven, zul je merken dat ook dit apparaatje jou wordt aangeboden en geleverd door Western Digital. Het betreft hier een interne SSD schijf met een totale opslagcapaciteit van 480 GB. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor een beperkte opslagcapaciteit van ongeveer 240 GB.

Ook hier betreft het een Triple Level Cell SSD schijf die gekenmerkt wordt door een totale leessnelheid van wel 540 MB/s en een maximale schrijfsnelheid van maar liefst 465 MB/s. Houd er wel rekening mee dat de SSD schijf geleverd wordt zonder upgrade kit maar je wel beroep kunt doen op de 3 jaar garantie indien er problemen mochten zijn.

De SSD schijf is ontwikkeld om te worden verbonden met je laptop en wordt geleverd inclusief de bekende WD SSD Dashboard software. Momenteel is er nog maar één enkele koper die een reactie heeft geplaatst bij het product en duidelijk heel tevreden blijkt. Zo worden de prijs en de kwaliteit beloond met een maximumscore van 5 sterren!

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES

DMCA.com Protection Status