5 Beste Telescopen Test van 2020

Laatste update: 17.09.20

 

Telescopen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een degelijke telescoop kan in verschillende sectoren en situaties handig van pas komen. Zo kan een telescoop niet alleen een grote functie hebben bij medisch onderzoek maar een telescoop kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld naar de sterren en planeten te kijken. Om het voor jou net allemaal iets makkelijker te maken, zijn we alvast even op zoek gegaan naar de 3 beste hedendaagse telescopen. Zo is onder andere gebleken dat je met de National Geographic 20-60×60 telescoop een degelijk en multifunctioneel apparaat in huis haalt. Je kunt er overdag dieren mee spotten en ’s nachts mee naar de sterren kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor de Celestron Kids telescoop. Het is een krachtig apparaat dat je zonder twijfel tussen de goedkope telescopen zult kunnen spotten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Telescopen koopgids

 

Kijk je graag naar de sterren bij een heldere hemel of droom je ervan om zelf een nieuwe ster te ontdekken? Koop dan een telescoop om je kansen te vergroten zodat je de hemel op een betere manier kunt afspeuren. Enkele belangrijke factoren om op te letten bij het kopen van een telescoop zijn het doel, de vergroting, de diameter, de montering en de prijs. We bespreken deze punten in het volgende artikel om je te helpen bij je aankoop.

 

 

Het doel van de telescoop

We willen één ding al zeker duidelijk maken: de perfecte telescoop bestaat niet. Het hangt van persoon tot persoon af. Het niveau van de gebruiker is belangrijk bij de aanschaf van een telescoop en de manier van waarnemen.

Je kunt in de eerste plaats beslissen waarvoor je de telescoop wilt gebruiken. Als je de telefoon gewoon bij jou thuis wilt installeren om naar de sterren te kijken dan is elke telescoop goed genoeg. Als je een telescoop ook op andere plaatsen wilt gebruiken dan koop je beter een model die makkelijk is om te transporteren.

Eenmaal je meer inzicht hebt op het gebruik van de telescoop kun je een betere keuze maken wanneer je effectief een product gaat kopen.

 

De vergroting

De meeste mensen letten in de eerste plaats op de vergroting van een telescoop. Dit is echter de minst belangrijke eigenschap dus laat je niet vangen! Verkopers gebruiken dit meestal om hun product aan te prijzen door vergrotingen van x700 of meer te vermelden.

De vergroting van een telescoop is beperkt en een goede telescoop gebruikt meestal een vergroting die tussen x100 en x200 ligt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen minimale, optimale en maximale vergroting van een telescoop. Bij maximale vergroting kun je het object nog net scherp genoeg zien, als je kiest voor een hogere vergroting dan krijg je een wazig beeld.

Als je een te grote vergroting hebt dan vergroot je gewoon ook de atmosfeer. De atmosfeer van de aarde is altijd in beweging en dit zorgt voor een vertroebeling van het beeld. Hoe groter je dit ziet, hoe waziger het beeld zal zijn.

 

Diameter van de telescoop

Een telescoop werkt met een lens of een spiegel en het is beter om een product te kopen waarvan de diameter van de lens of spiegel zo groot mogelijk is. Dankzij de grotere diameter zul je meer licht verzamelen in de telescoop en zul je meer sterren en planeten kunnen waarnemen.

Dit heeft echter een groter effect als je de telescoop gebruik dicht bij een stad omdat je veel licht van rondom je kunt opvangen in de telescoop. Als je van plan bent om de telescoop in de woestijn te gebruiken maakt een grote diameter niet echt veel verschil. Denk er ook aan dat een grotere diameter ook zorgt voor een hogere prijs.

Een telescoop die een lens gebruikt zorgt voor een scherper beeld dan een telescoop met een spiegel maar de prijs van een lenzenkijker ligt ook hoger.

 

De montering

De montering of het statief is één van de belangrijkste punten van een telescoop. Als je beschikt over een goede montering dan zal je telescoop niet trillen en dit zorgt voor beter beeld. Stel je voor dat je een zware telescoop op een goedkoop statief zet en de telescoop begint te trillen. Als je deze trillingen 100 keer vergroot dan zul je niets kunnen waarnemen.

Een slechte montering kan er ook voor zorgen dat het richten van een telescoop lastiger wordt. Als je van plan bent om foto’s te nemen dan heb je zeker een goed statief nodig die stevig genoeg staat.

Voor het nemen van foto’s heb je ook een volgmotor nodig omdat de beelden bij het vergroten ook kunnen bewegen. Je kunt deze volgmotor eventueel op een later tijdstip monteren als je in het begin geen foto’s zult nemen.

 

Prijs van een telescoop

Een telescoop die een lens als objectief gebruikt is over het algemeen duurder dan een telescoop met een spiegel als objectief. Je kunt de prijzen van verschillende modellen vergelijken en de beste aanbieding voor jezelf kiezen.

Denk eraan dat een objectief met een grotere diameter meest ook iets duurder is maar dat je een beter zicht zult hebben op de hemel, vooral als je in een bewoond gebied woont.

Het is een aanbeveling om online een telescoop te bestellen want de prijs is meestal goedkoper. Vergeet wel niet om de verzendkosten daarbij op te tellen om tot de eindprijs te komen.

 

5 Beste Telescopen (Reviews) van 2020

 

Als de woorden Bresser en Dobson een belletje doen rinkelen bij jou dan weet je zeker waar dit artikel over gaat. Deze keer hebben we verschillende telescopen vergeleken om de beste telescoop te vinden. Als je graag naar de sterren kijkt en ervan droomt om astroloog te worden dan is het zeker handig om zo’n toestel aan te schaffen. Ontdek het universum met één van onze topproducten.

 

1. Bresser National Geographic Spottingscope 20-60×60

 

Deze Telescoop van National Geographic is ideaal voor een breed gamma aan toepassingen. Gebruik hem in het bos of het veld om dieren mee te spotten maar kijk er ook mee naar de sterren tijdens een wolkenloze nacht. Het toestel wordt geleverd met een drieweg statief om de telescoop op te plaatsen.

Het grootste voordeel van dit product is de goede prijs- en kwaliteitverhouding. Je moet even wennen aan de kijker maar daarna is het eenvoudig om te gebruiken. Je kunt er goed vogels mee spotten in de natuur en het is ook geschikt voor kinderen.

Het beeld blijft scherp tot 50 meter, zelfs bij weinig verlichting. Tot op honderd meter heb je ook nog altijd een goed beeld. Het statief is van stevig materiaal maar je kunt de telescoop natuurlijk ook gebruiken zonder statief.

Indien je op zoek bent naar een leuk geschenkje voor je partner of misschien wel voor je kinderen dan hoef je zeker deze telescoop van National Geographic eens te bekijken. Het lijkt wel één van de populairste toestellen te zijn. Dit kan misschien verklaard worden door het feit dat heel wat personen dit als het beste merk beschouwen.

Voordelen
Breed gamma:

met deze telescoop kun je niet alleen naar de sterren kijken. Je kunt het apparaat ook gebruiken om gewoon overdag dieren te spotten bijvoorbeeld.

Statief:

bij de aankoop van deze leuke telescoop krijg je er bovendien ook nog een drieweg statief bij. Op die manier kun je de telescoop iets hoger plaatsen.

Prijs-kwaliteitverhouding:

de meerderheid van de kopers is ervan overtuigd dat dit product over een correcte prijs-kwaliteitverhouding beschikt.

Nadelen
Aankoopprijs:

de kopers hebben helemaal geen klachten. Toch is het altijd mogelijk dat potentiële klanten de prijs als een struikelblok zien.

Koop bij bol.com (€82)

 

 

 

 

2. Celestron Kids Telescoop 30mm Tafelmodel

 

Deze kindertelescoop van Celestron behoort dankzij de scherpe prijs tot de goedkope telescopen. Dit is het perfecte geschenk voor je kinderen die de wereld om zich heen willen ontdekken. Met de lens van 30 mm kun je het beeld tot wel 40 keer vergroten.

Je kunt hem eenvoudig meenemen naar buiten en het wordt geleverd met een statief om de telescoop recht te houden. Het is een compact product met kleine afmetingen zodat je het makkelijk in je tas of zak kunt meenemen.

De gebruikers van deze telescoop aanbieding zijn tevreden over de goedkope prijs die ze ervoor betalen. Het beeld is heel scherp maar is wel gespiegeld tot grote ontevredenheid van één van de kopers. Het beeld is ook nogal klein maar toch vinden de meesten dat dit product geschikt is voor de allerkleinsten en dat je er goed de sterren en de maan mee kunt zien.

Deze Celestron telescoop zou zomaar eens een heel leuk verjaardagsgeschenk kunnen zijn voor jouw zoon of dochter. Bovendien hoef je er ook niet te diep voor in de buidel te tasten aangezien dit product over de laagste prijs beschikt. Dit kun je eenvoudig controleren door de prijs te vergelijken met die van de andere 4 topproducten uit onze lijst.

Voordelen
Aankoopprijs:

je zult meteen versteld staan van de lage prijs. Het zou zomaar een telescoop aanbieding kunnen zijn.

Lens:

de lens heeft een grootte van ongeveer 30 mm. Dit lijkt misschien weinig maar toch kun je daardoor het beeld met maar liefst 40 keer gaan vergroten.

Formaat:

doordat het hier om een vrij compacte telescoop gaat, kun je het toestel ook gemakkelijk overal mee naartoe nemen en opbergen.

Handig in gebruik:

bij de aankoop krijg je er meteen een handig statief bij waarop je de telescoop kunt plaatsen indien je dit wenst.

Nadelen
Gespiegeld beeld:

ondanks het feit dat het beeld bijzonder scherp blijkt te zijn, is het volgens een koper ook wel gespiegeld. En dit werkt storend volgens een enkele gebruiker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Bresser Telescoop Pluto 114/500 EQ-SKY

 

De Bresser Pluto bestaat uit een grote Newton spiegel gecombineerd met een korte brandpuntsafstand. Het toestel is geschikt voor meer ervaren gebruikers en kan een grote hoeveelheid aan licht verzamelen en reflecteren. Zo kun je objecten die zich op een grotere afstand bevinden bekijken met meer detail.

Het apparaat is uitermate geschikt voor maan- en planeetwaarnemingen. Deze telescoop wordt geleverd met 3 Kellner oculairen, een LED zoeker, een maanfilter, een kompas, een omkeerprisma en een aluminium statief waarop je het toestel kunt plaatsen.

De prijs van dit topproduct ligt een stuk hoger, misschien is dit de reden dat er nog maar één review online staat. De telescoop is van uitstekende kwaliteit. Je moet je wel even in de handleiding verdiepen voordat je ermee aan de slag kan maar daarna is het een hele fijne telescoop die ook nog eens makkelijk te verplaatsen is.

Indien je graag een telescoop hebt die er iets moderner en indrukwekkender uitziet dan kun je natuurlijk dit model van Bresser eens bekijken. Deze telescoop is uitgerust met een vrij grote Newton spiegel in combinatie met een kortere brandpuntsafstand. Hieronder kun je een overzicht vinden van de voor- en nadelen ervan.

Voordelen
Handig in gebruik:

dit apparaat is in staat om een behoorlijk grote hoeveelheid licht te gaan verzamelen en dit vervolgens te gaan reflecteren. Daardoor is het mogelijk om de details van verafgelegen objecten duidelijk waar te nemen.

Toebehoren:

bij de aankoop krijg je er een maanfilter en een kompas bij. Verder krijg je ook nog een LED zoeker, een aluminium statief en zelfs een omkeerprisma meegeleverd.

Nadelen
Bediening:

doordat het toestel over zoveel mogelijkheden en opties beschikt, is de handleiding echt wel noodzakelijk.

Prijskaartje:

het is niet meteen één van de goedkope telescopen en dit zou een struikelblok kunnen zijn voor sommigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Celestron Astro Master 130EQ Telescoop

 

Gebruik de AstroMaster om objecten te observeren zowel op de aarde als in de ruimte. Geniet van een helder beeld met deze Newtonian Reflector telescoop. De spiegel heeft een diameter van 130mm om veel licht te verzamelen en te reflecteren. Je kunt het beeld tot 50 en 100 keer vergroten met de oculairs van 10 en 20mm.

Het wordt geleverd met een stevig statief die ook wendbaar is om eventuele bewegende objecten in de ruimte mee te volgen. Denk maar aan een vallende ster! Met dit apparaat kun je zelfs de ringen van Saturnus zien en dankzij de meegeleverde software is het makkelijk om de sterren en objecten aan de hemel te vinden.

De goede kwaliteit van deze aanbieding springt meteen in het oog. Ook de prijs, hoewel deze redelijk hoog ligt, is een pluspunt voor de kopers. Het is een sterke kijker en wordt aangeraden door de gebruikers. Het enige minpunt is dat de handleiding niet in het Nederlands is.

Net zoals één van de voorgaande producten is ook deze telescoop afkomstig van het bekende en gewaardeerde merk Celestron. Deze AstroMaster 130EQ telescoop kun je zowel gebruiken om objecten in de ruimte alsook op aarde te gaan bestuderen en observeren. Alvorens je het toestel aankoopt, kun je even de eigenschappen hieronder bekijken.

Voordelen
Spiegel:

de telescoop is voorzien van grote spiegels met een doorsnede van ruim 130 mm. Op die manier kan er heel wat licht verzameld en dus ook gereflecteerd worden. Zo kun je het beeld tot maar liefst 100 keer vergroten.

Statief:

bij de aankoop krijg je er ook een wendbaar statief bij. Op die manier is het eenvoudiger om bepaalde objecten bijvoorbeeld in de ruimte, te gaan volgen.

Nadelen
Vraagprijs:

we merken dat de kopers geen problemen maken van de hoge vraagprijs. Toch zou de prijs voor sommigen een probleem kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. National Geographic 114/500 Compact Telescoop Dobson

 

Deze compacte telescoop werd ontworpen door Bresser in samenwerking met National Geographic. Het apparaat heeft een opening van 144mm en vangt daardoor enorm veel licht op. Deze Dobson telescoop is dus perfect om minder heldere objecten zichtbaar te maken. Het toestel beschikt over een red dot finder om objecten makkelijker te vinden.

Planeten zijn goed te zien met deze telescoop en op de maan kun je zelfs de kraters zien. Met de meegeleverde software kun je te weten komen welke objecten je op welk moment goed kunt zien.

De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is een pluspunt voor de kopers en ze geven dus ook een goed advies. Het is een prima telescoop voor beginners. Volgens één gebruiker is de handleiding niet duidelijk genoeg.

Net zoals de eerste telescoop uit onze lijst, is ook het laatste toestel afkomstig van het bekende en populaire merk National Geographic. In tegenstelling tot sommige andere modellen is deze telescoop vrij compact. Dit maakt het ook veel gemakkelijker om op te bergen of overal mee naartoe te nemen indien je dit wenst.

Voordelen
Spiegels:

de spiegels hebben een doorsnede van ruim 144 mm en kunnen daardoor een grote hoeveelheid licht opvangen en opnieuw reflecteren.

Red dot finder:

dankzij de red dot finder functie is het mogelijk om bepaalde objecten op een eenvoudige en snelle manier te lokaliseren.

Software:

er wordt meteen ook heel wat software meegeleverd. Zo kun je onder andere ontdekken welke objecten je wanneer zult kunnen zien.

Nadelen
Handleiding:

een enkele koper is van mening dat de handleiding niet zo duidelijk is.

Koop bij bol.com (€134.9)

 

 

Bibliografie

Haletelescoop – Wikipedia

Bresser-Online (Folux) | Bresser telescoop

How do I build a telescope at home?

opticsandlab.com/gskyer-az70400-astronomy-telescope-kit-review/

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status