5 Beste Universele Afstandsbedieningen Test van 2022

Laatste update: 21.01.22

Deze website wordt door onze lezers ondersteund. Zodra je iets aankoopt via de linken op onze site, ontvangen wij hiervoor een kleine affiliate commissie. Kom hieronder meer over ons te weten.

 

Universele Afstandsbedieningen test van 2022

 

We halen steeds meer diverse apparaten in huis. Zo hebben veel gebruikers tegenwoordig een degelijke televisietoestel, een handige DVD speler en misschien ook wel een volledig home cinema systeem aangekocht. Hoe meer apparaten je in huis haalt, hoe meer afstandsbedieningen je nodig zult hebben. Echter kun je tegenwoordig ook kiezen voor een kwalitatieve universele afstandsbediening zoals bijvoorbeeld de Logitech Harmony Elite. Deze universele afstandsbediening is behoorlijk krachtig aangezien je er maar liefst 15 externe toestellen mee kunt besturen. Daartegenover staat de LG afstandsbediening voor alle LG LCD die gekenmerkt wordt door heel wat bijkomende functiemogelijkheden. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Universele afstandsbedieningen koopgids

 

Een universele afstandsbediening kun je instellen om verschillende apparaten te kunnen bedienen. Zo heb je geen nood aan meerdere afstandsbedieningen en kun je hetzelfde werk doen met één apparaat. Bij het kopen van dit product moet je letten op belangrijke kenmerken zoals de toetsen, de instelmogelijkheden, het display, de batterijen en de prijs.

 

 

Instelmogelijkheden

Je moet in eerste instantie beslissen voor hoeveel apparaten je deze afstandsbediening wilt gebruiken. Dit wordt meestal vermeld op de verpakking, je kunt bijvoorbeeld een 4-in-1 afstandsbediening gebruiken om vier apparaten te bedienen.

Daarna moet je deze afstandsbediening ook nog instellen. Dit kan gebeuren door middel van codes die de verschillende apparaten herkennen. Als je de correcte code van een toestel invoert op de afstandsbediening dan kun je dit toestel bedienen. Deze codes kun je standaard terugvinden in de handleiding, zorg er dus voor dat je deze informatie niet verliest. Je kunt meestal enkel de basisfuncties gebruiken en het is mogelijk dat je meerdere codes moet invoeren voordat je het juiste apparaat vindt.

Je kunt ook kiezen voor een learnable afstandsbediening. Dit type kan leren welke toetsen je nodig hebt voor de bediening van een apparaat. Je kunt alle toetsen apart instellen en ze een functie toewijzen.

Andere universele afstandsbediening moet je instellen via de computer met meegeleverde software. Dit kan ook gebeuren via de site van de fabrikant waar je een programma kunt downloaden. Je kunt de functies in de afstandsbediening laden en je kunt per apparaat zoeken. Dit is de snelste en eenvoudigste manier van installatie.

 

De toetsen van de afstandsbediening

Je kunt kiezen uit verschillende soorten toetsen op je afstandsbediening. De eerste soort zijn druktoetsen, deze komen het meeste voor en je kunt op de toetsen zelf zien wat de functie van elke toets is. De toetsen kunnen echter verschillende zijn per apparaat, als de toets een uitgebreide functie inhoudt dan wordt dit meestal in een menu opgenomen zodat de afstandsbediening overzichtelijk blijft.

Tiptoetsen zijn de tweede mogelijkheid. Deze werken hetzelfde als druktoetsen maar ze zijn in de afstandsbediening ingebouwd, dus je hebt minder last van slijtage aan de toetsen. Ze zijn daardoor ook gevoeliger dus je kunt al vlug op een verkeerde toets drukken.

Tenslotte zijn er ook toestellen met een touchscreen, dit is veel eenvoudiger om je apparaten mee te bedienen en biedt ook veel meer mogelijkheden. De afstandsbediening kan zich makkelijk aanpassen aan andere apparaten.

 

Display en batterijen

Je leest het goed, sommige afstandsbedieningen zijn voorzien van een LCD display. Dit display geeft weer welke apparaten er gekoppeld zijn en je beschikt over een overzicht van de mogelijke functies met het toestel. Dit komt meestal voor bij een afstandsbediening die je met touchscreen kunt bedienen, je kunt dan hetzelfde scherm aanraken om het toestel te gebruiken.

Vroeger werkten alle afstandsbedieningen op losse batterijen maar tegenwoordig kun je ook kiezen om een model te kopen met een oplaadbare batterij. Deze worden meestal geleverd met een basisstation om het op te laden en hebben het grote voordeel dat je nooit zonder batterijen zult zitten.

 

 

Uitzendsignaal en prijs van de afstandsbediening

Er kunnen twee verschillende uitzendsignalen gebruikt worden te weten RF en IR. Een afstandsbediening met RF (Radio Frequency) zendt signalen uit over een frequentie en hebben het voordeel dat je niet op het apparaat moet richten, je kunt ze vanuit elke positie gebruiken. Deze manier komt meestal voor bij duurdere apparaten.

De meeste afstandsbedieningen werken via IR (infrarood), het nadeel is dat je de afstandsbediening altijd naar het apparaat moet richten om het te laten werken.

Tenslotte kun je nog rekening houden met het merk. Een bekend merk heeft meestal ook een betere kwaliteit. Het is sowieso beter om verschillende modellen met elkaar te vergelijken, zo zul je meer informatie vergaren over de sterke punten van elk product. Natuurlijk zul je ook informatie vinden over de minder goede punten, je hoeft dan het beste product van tussen alle aanbiedingen te kiezen.

Een universele afstandsbediening kan het veel makkelijker maken om verschillende apparaten te kunnen bedienen met één toestel maar het mag natuurlijk niet te ingewikkeld zijn anders zul je er niet veel van begrijpen. Zoek het beste apparaat uit voor jezelf die de beste verhouding heeft tussen prijs en kwaliteit. Als je naar een aanbeveling zoekt dan kun je de topproducten bekijken die wij hebben opgezocht en besproken op onze website.

 

5 Beste Universele Afstandsbedieningen (Reviews) van 2022

 

Ben je het beu om verschillende afstandsbedieningen te moeten gebruiken voor verschillende apparaten bij jou thuis? De televisie, de DVD speler, het home cinema systeem,… Ze hebben allemaal een aparte afstandsbediening. Zou je ze liever allemaal met één toestel kunnen bedienen, koop dan een universele afstandsbediening. Wij hebben vijf verschillende producten op een rijtje gezet, kies er zelf de beste universele afstandsbediening uit.

 

1. Logitech Harmony Elite Universele Afstandsbediening met HUB

 

De Logitech Harmony Elite is een krachtige afstandsbediening waarmee je tot wel 15 verschillende apparaten kunt bedienen. Het is een comfortabel en functioneel toestel die je van bijna overal kunt gebruiken. Met de Harmony-app kun je zelfs je smartphone of tablet als afstandsbediening gebruiken.

Je kunt het apparaat zelfs gebruiken om Home Control toestellen te bedienen zoals lampen en thermostaten. Het werkt op een oplaadbare batterij en wordt geleverd met het oplaadstation, een USB kabel en twee netstroomadapters.

De beoordelingen van de gebruikers geven een positief advies over dit product. Het apparaat is van goede kwaliteit en is eenvoudig in gebruik. Het toestel is makkelijk te installeren en beschikt over vele mogelijkheden. Het enige minpunt van deze universele afstandsbediening aanbieding is de hoge prijs van het product.

Met deze handige universele afstandsbediening van het bekende merk Logitech kun je tot wel 15 toestellen gaan bedienen. Het is zeker niet één van de goedkoopste toestellen maar misschien wel één van de populairste als we de vele online reviews bekijken. Laten we daarom even de voor- en nadelen op een rijtje plaatsen.

Voordelen
Harmony-app:

dankzij de Harmony-app is het bijvoorbeeld ook mogelijk om je smartphone of zelfs gewoon je tablet als een soort van afstandsbediening te gaan gebruiken.

Handig in gebruik:

verder is het ook mogelijk om deze universele afstandsbediening te gebruiken om toestellen zoals bijvoorbeeld een lamp of een thermostaat vanop een afstand te bedienen.

Accessoires:

dit handige apparaat wordt voorzien van een handige batterij die je kunt opladen. Verder krijg je er ook een oplaadstation bij, net zoals ook een USB kabel en zelfs 2 duurzame netstroomadapters.

Nadelen
Prijskaartje:

de hoge prijs van deze universele afstandsbediening is voor een kleine minderheid van de kopers wel een klein struikelblok.

Koop bij bol.com (€379)

 

 

 

 

2. LG afstandsbediening voor alle LG LCD – LED – SMART – APPS televisie’s (TV)

 

Net zoals met de universele afstandsbedieningen van Logitech of Philips, kies je ook met deze universele afstandsbediening van LG voor een populair paradepaardje. Een blik op de online reviews lijkt dit al meteen te bevestigen wat meteen ook de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verklaart. En bovendien wordt dit apparaat aangeboden tegen een betaalbaar prijskaartje waardoor het wel eens om een universele afstandsbediening aanbieding zou kunnen gaan. Kortom, redenen genoeg om het product even aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Zo wordt de afstandsbediening alvast gekenmerkt door een standaard formaat en beperkt gewicht wat het gebruikscomfort alleen maar ten goede komt. Het apparaat functioneert met behulp van 2 krachtige AA batterijen die – indien correct geplaatst – de afstandsbediening meteen gebruiksklaar maken. Houd er wel rekening mee dat er op het moment van aankoop geen batterijen worden meegeleverd.

Verder garandeert de afstandsbediening diverse bijkomende functies en kenmerken zoals de My APPS, 3D, menu en guide. Ben je van plan om deze afstandsbediening in het winkelmandje te plaatsen dan dien je echter wel te beseffen dat het alleen in combinatie met LG apparaten kan worden gebruikt.

Voordelen:
Budgetvriendelijk:

zijn lage prijskaartje doet vermoeden dat hij alvast tot de goedkope universele afstandsbedieningen behoort.

Gebruiksgemak:

je hoeft je geen zorgen te maken over het instellen van de afstandsbediening aangezien het product meteen functioneert zodra je er de nodige batterijen in plaatst.

Functies:

functies als My APPS, menu en guide én 3D vormen alvast een belangrijke meerwaarde bij deze unieke universele afstandsbediening.

Nadelen:
Enkel LG:

deze afstandsbediening kan jammer genoeg enkel en alleen gebruikt worden in combinatie met LG televisietoestellen en andere apparaten van LG.

Geen batterijen:

je zult zelf nog op zoek moeten naar een setje geschikte batterijen.

Koop bij bol.com (€9.49)

 

 

 

 

3. Originele Sony afstandsbediening rm-ed061 – Universele afstandsbediening

 

Je zou natuurlijk ook voor deze unieke Sony universele afstandsbediening kunnen kiezen die – zoals de naam al enigszins doet vermoeden – enkel en alleen gebruikt kan worden in combinatie met televisietoestellen en allerhande andere apparaten van het bijbehorende merk Sony.

De Sony afstandsbediening werd voor het eerst geïntroduceerd in 2016 en werkt op basis van de zogenaamde Alkaline AAA batterijen. Eenmaal de batterijen correct in het apparaatje geplaatst worden, zul je zien dat de universele afstandsbediening zo goed als gebruiksklaar is. Verder dragen zijn compacte formaat, lichte gewicht en duurzame materiaalkeuze alvast bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak en dito comfort.

Hoewel sommige klanten het prijskaartje toch wel bijzonder duur lijken te vinden, zijn ze het er wel allemaal over eens dat de kwaliteit optimaal is. Sommige kopers geven daarnaast nog een positief advies over de gebruiksvriendelijkheid waardoor we echt wel kunnen besluiten met een topproduct te maken te hebben.

Voordelen:
Gebruikscomfort:

de combinatie van het relatief compacte formaat en dito gewicht maken dat deze universele afstandsbediening goed in de hand ligt en eenvoudig is om mee te werken.

Voeding:

de afstandsbediening werkt op basis van krachtige Alkaline AAA batterijen waarna het apparaat zo goed als gebruiksklaar is.

Materiaal:

het overgrote deel van de behuizing blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam en stootvast plastic.

Nadelen:
Hoge prijs:

we moeten jammer genoeg vaststellen dat een kleine minderheid van de klanten het prijskaartje toch wel duur lijkt te vinden.

Koop bij bol.com (€29.95)

 

 

 

 

4. Philips SRP1101 – Universele afstandsbediening – Maximumbereik: 10 m

 

Door te kiezen voor de universele afstandsbediening van Philips, kies je volgens heel wat klanten voor een uitstekende combinatie tussen kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en comfort. Dat verklaart alvast de vele positieve reacties van klanten alsook de mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 4,9 van de 5 sterren. Echter dien je dan weer wel rekening te houden met zijn hogere prijskaartje.

Verder valt de Philips SRP1101 vooral op vanwege zijn unieke ergonomische ontwerp inclusief duidelijke extra grote toetsen wat het gebruikscomfort en zapgemak alleen maar doet toenemen. 

In tegenstelling tot heel wat andere apparaten binnen deze selectie, biedt deze universele afstandsbediening wel degelijk de mogelijkheid om een draadloze aansluiting te bekomen waarbij je een maximumbereik van 10 meter alsook een transmissiehoek van maar liefst 45º geniet. Dit alles wordt verder aangevuld met een draagfrequentie bereik van 24 tot 55 kHz.

Voordelen:
Aansluiting:

deze universele afstandsbediening geniet een 100% draadloze aansluiting.

Draagfrequentie:

de afstandsbediening wordt gekenmerkt door een draagfrequentie bereik van 24 tot maximaal 55 kHz.

Verpakkingsinhoud:

bij aankoop van deze unieke universele kunststof afstandsbediening wordt tevens ook een informatieve handleiding met de nodige instructies meegeleverd.

Nadelen:
Kostprijs:

mocht je van plan zijn om deze universele afstandsbediening in het winkelmandje te plaatsen dan zul je wel rekening moeten houden met het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Universele afstandsbediening Samsung TV – Blueqon RQ-S1A – Introductiejaar: 2022

 

We sluiten deze top 5 selectie gelijk af met de universele afstandsbediening van Samsung die – in tegenstelling tot de vorige 2 producten – wel een echte aanbieding lijkt te zijn. Klanten kunnen deze opmerkelijk prijs-kwaliteitverhouding alvast goed smaken wat resulteert in een aanzienlijk score van 4,8 op 5 sterren. Kortom, de moeite waard om het apparaat even van naderbij te bekijken.

Zo kent de Blueqon RQ-S1A afstandsbediening een relatief standaard formaat aangevuld met een beperkt gewicht en een ergonomisch ontwerp met duidelijke grote toetsen wat resulteert in een uitstekende gebruikscomfort en optimaal zapgemak. 

Net zoals heel wat andere universele afstandsbedieningen, werkt ook dit exemplaar met behulp van 2 AAA batterijen, die jammer genoeg niet worden meegeleverd op het moment van aankoop. Echter, eenmaal de batterijen geplaatst, hoef je zelf niets meer in te stellen en kun je de afstandsbediening vrijwel gewoon gebruiken.

Voordelen:
Voeding:

de afstandsbediening werkt met behulp van 2 krachtige AAA batterijen.

Gebruiksvriendelijk:

eenmaal de batterijen correct geplaatst, is de afstandsbediening 100% gebruiksklaar. Je kunt bijgevolg schakelen tussen verschillende zenders, het volume aanpassen en zoveel meer.

Toepassingsveld:

deze universele afstandsbediening is niet alleen geschikt voor eender welke Plasma tv maar kan tevens ook dienst doen in combinatie met LCD en led tv’s.

Nadelen:
Geen batterijen:

houd er wel rekening mee dat je zelf nog op zoek moet naar de nodige batterijen.

Koop bij bol.com (€10.99)

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES

DMCA.com Protection Status