5 Beste Vochtmeters Test van 2021

Laatste update: 27.02.21

Deze website wordt door onze lezers ondersteund. Zodra je iets aankoopt via de linken op onze site, ontvangen wij hiervoor een kleine affiliate commissie. Kom hieronder meer over ons te weten.

 

Vochtmeters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wil je de vochtigheidsgraad in je huis kunnen meten? Dan heb je natuurlijk wel een degelijke vochtmeter nodig. In onze koopgids proberen we dan ook een aantal goede tips mee te geven die je tijdens je zoektocht naar de beste vochtmeter kunnen helpen. Je kunt natuurlijk ook gewoon doorklikken naar de 3 beste vochtmeters van dit moment. Zo zijn we onder andere uitgekomen bij de Trotec BM12 vochtmeter. Je kunt er niet alleen bouwvocht mee meten maar ook houtvocht. Het is dus een multifunctioneel apparaat. Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor de Stanley STHT77030 vochtmeter. Doordat het toestel vrij compact is en weinig weegt, kun je het makkelijk overal mee naartoe gaan nemen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Vochtmeters koopgids

 

Met een vochtmeter is het mogelijk om de vochtwaarde in hout, aluminium of andere materiaalsoorten te bepalen. Je zult merken dat er heel wat goedkope vochtmeters op de markt zijn maar die misschien niet altijd even duurzaam zijn. Wij raden jou dan ook aan om te investeren in één van de beste vochtmeters. En dit kun je alleen bekomen door de verschillende toestellen en aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Het is een aanbeveling om te letten op het gebruiksgemak, het type, het prijskaartje, het materiaal en de extra kenmerken.

 

Wat is een vochtmeter

Alvorens je besluit om een vochtmeter aan te kopen dan is het natuurlijk wel handig dat je perfect weet wat dit inhoudt. Het gaat hier over een elektronisch toestel dat in staat is om het vocht in de muur, in bouwmaterialen en zelfs in de lucht te gaan meten. Om het vochtpercentage te gaan meten wordt er gebruikt gemaakt van meerdere meetmethoden. Afhankelijk van de gehanteerde meetmethode, krijg je dan te maken met een bepaald type vochtmeter. Hierover zullen we het zo meteen nog wel hebben.

In elk geval is een vochtmeter praktisch onmisbaar geworden in verschillende gevallen en situaties. Zo is het als huurder belangrijk om het vochtgehalte in de muren te kennen. Indien er teveel vocht aanwezig is in de muren, dan kunnen schimmels ontstaan die dan weer schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar ook huisbazen, boeren en particuliere gezinnen zijn steeds meer gediend met de aanwezig van een vochtmeter in huis. Dankzij een degelijke en duurzame vochtmeter kunnen eventuele schimmels maar ook bacteriën vroegtijdig opgemerkt en aangepakt worden. Kortom het blijkt uit vele gevallen een nuttig apparaatje te zijn dat steeds meer onmisbaar wordt.

 

Welke prijs hoef ik te voorzien

Een vochtmeter kun je vaak al voor een goede prijs aankopen. De vraag is maar of het een degelijk en duurzaam apparaat zal zijn. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf eerst probeert uit te maken welke verwachtingen je hebt van het apparaat. Zo heb je vochtmeters die bijvoorbeeld zowel het vocht in hout als in aluminium kunnen meten. Maar je hebt ook heel wat apparaten die enkel en alleen geschikt zijn om de vochtigheidsgraad in hout op te meten. Bedenk dus op voorhand waar jij naar op zoek bent.

Je kunt ook een bepaald bedrag gaan samenstellen dat je maximaal wilt en ook kunt uitgeven. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook al iets gerichter op zoek gaan. Indien je tijd hebt dan is het ook altijd een goed idee om even de online reviews van de kopers door te nemen. Daar staat vaak heel nuttig advies en handige tips in. Ook de gebruikerservaring kan heel nuttig zijn en misschien wel een doorslaggevende factor zijn in de uiteindelijke beslissing. Tot slot willen wij jou ook aanraden om de promoties zeker niet uit de weg te gaan. Je zou maar eens een vochtmeter aanbieding mislopen.

 

Materiaal en extra kenmerken

Wanneer je de verschillende vochtmeters gaat bekijken dan zal het meteen opvallen dat deze toestellen uit stevige en duurzame materialen vervaardigd zijn. De behuizing dient dan ook bijzonder sterk te zijn en is in de meeste gevallen ook schokbestendig. Daarnaast is het belangrijk om ook rekening te houden met de mogelijkheden van het toestel. Zo heb je heel wat vochtmeters die de resultaten alleen maar in Celsius of in Fahrenheit weergegeven. Maar je kunt ook kiezen voor een toestel met de beide opties. Indien het apparaat voorzien is van een beschermingskapje dan is dat altijd een pluspunt.

Indien je vaak onderweg bent voor je job dan kan het misschien handig zijn om uit te kijken naar een compacte vochtmeter die niet veel weegt. Dit maakt het iets handiger om overal mee naartoe te nemen. Kies ook voor een duidelijk LCD scherm waarop je de resultaten goed en nauwkeurig kunt aflezen. Indien het scherm over achtergrondverlichting beschikt dan is dit uiteraard extra comfortabel. Sommige apparaten geven ook een signaal wanneer de batterijen dienen vervangen of opgeladen te worden.

Type vochtmeter

We kunnen eigenlijk verschillende vochtmeters onderscheiden op basis van de meetmethode die wordt gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld de vochtigheidsdetector. Dit is een apparaatje dat door middel van infrarood een contactloze meting kan uitvoeren. Met dit toestel is het vooral mogelijk om het watergehalte op een oppervlak te meten. Denk hierbij maar aan condensatie op de badkamermeubels.

Indien je ook het vocht in de materialen wilt kunnen meten dan ben je beter af met een lekke vochtigheidsmeter. Tot slot heb je dan ook nog de hygrometer. Dit is een apparaatje waarmee je op een eenvoudige en snelle manier de luchtvochtigheid kunt gaan meten. Dit kan ideaal zijn voor mensen die een kelder, een terras of een serre hebben staan.

 

5 Beste Vochtmeters (Reviews) van 2021

 

Je kunt een vochtmeter gebruiken om de vochtigheidsgraad te meten van bijvoorbeeld planten door de meter in de grond te steken. Je kunt dit apparaat natuurlijk ook binnen in je huis gebruiken om te weten of de lucht wel vochtig genoeg is. Wij hebben verschillende producten vergeleken op basis van de prijs, de kwaliteit en de reviews van andere kopers en een top vijf samengesteld. Je kunt er nu zelf nog de beste vochtmeter uitkiezen.

 

1. Trotec BM12 Vochtmeter

 

De Trotec BM12 is de ideale vochtmeter om hout- en bouwvocht te meten. De stalen meetstift zorgt voor een betrouwbare verbinding naar het materiaal waardoor je precieze meetresultaten kunt verwachten. Deze stalen meetstift kun je ook vervangen indien nodig. Je kunt kiezen tussen twee standen: één voor hout en één voor bouwstoffen.

Bovendien kun je de meter ook gebruiken om de omgevingstemperatuur te meten in Celsius of Fahrenheit en schakelt het apparaat automatisch uit na 2 minuten om energie te besparen. Het apparaat beschikt over een beschermingskap voor extra veiligheid.

In de reviews lezen we dat het apparaat handig in gebruik is en dat de prijs-kwaliteitverhouding van het product gunstig is. De metingen zijn nauwkeurig en het product wordt heel snel geleverd. Het toestel is ideaal om de vochtigheid van brandhout te meten.

Indien je op zoek bent naar een degelijke en gebruiksvriendelijke vochtmeter dan kun je alvast even dit apparaat van het bekende en misschien ook wel het beste merk Trotec bekijken. Om het voor jou allemaal iets makkelijker te maken, hebben wij een opsomming gemaakt van de voor- en nadelen.

Voordelen
Nauwkeurigheid:

het is zeker één van de nauwkeurige apparaten. Dankzij de meetstift uit staal is het mogelijk om een betrouwbare en vooral precieze verbinding met het materiaal te gaan maken.

Kostprijs:

je zult meteen versteld staan want deze vochtmeter is wel degelijk voorzien van de laagste prijs.

Handig in gebruik:

het apparaat biedt je de mogelijkheid om het vochtpercentage te weten te komen in bouwstoffen maar ook in voorwerpen die uit hout gemaakt zijn.

Veiligheid:

het toestel is voorzien van een handige beschermingskap die zorgt voor iets meer veiligheid. Verder zul je merken dat deze vochtmeter na enige tijd ook volledig automatisch zal uitschakelen.

Nadelen
Niet gebruiksvriendelijk:

slechts één enkele koper is echter van mening dat deze vochtmeter helemaal niet zo handig te gebruiken is.

Koop bij bol.com (€14.95)

 

 

 

 

2. Stanley Vochtmeter

 

Deze vochtmeter kun je makkelijk meenemen vanwege het compacte formaat. Je kunt de meetresultaten eenvoudig aflezen van het LCD scherm. Je kunt de houtvochtigheid meten van 6 tot 44% en voor de bouwvochtigheid beschikt je over een bereik van 0,2 tot 2%.

De meetpinnen van het apparaat zijn vervangbaar zodat je het apparaat jarenlang kunt gebruiken en dankzij de stevige behuizing is het toestel bestand tegen schokken. Het apparaat wordt geleverd met batterijen zodat je het meteen kunt gebruiken.

De kopers geven positief advies over de meetnauwkeurigheid en vinden het apparaat heel handig in gebruik. Hoewel het apparaat iets duurder is krijg je er een goede kwaliteit voor terug.Het apparaat is makkelijk in gebruik en heeft een goede weergave.

Je kunt natuurlijk ook nog altijd kiezen voor de Stanley vochtmeter. Ook het merk Stanley is een bekend en dus één van de populairste merken. Alvorens je besluit om het apparaat aan te kopen dan kan het misschien een goed idee zijn om eventjes uit te kijken naar de eigenschappen ervan.

Voordelen
Meetbereik:

het toestel kan gebruikt worden om het vochtpercentage te berekenen in bouwstoffen in hout. Wanneer het gaat om voorwerpen die gemaakt zijn uit hout dan heb je een maximaal meetbereik van 44%. Bij bouwstoffen ligt het bereik tussen de 0,2 en 2%.

Formaat:

je zult merken dat het om een vrij compact apparaatje gaat dat je onderweg makkelijk kunt gaan meenemen.

Meetpinnen:

dankzij de meetpinnen uit staal kun je een goede verbinding maken met het materiaal en dus een nauwkeurige meting bekomen. Verder is het mogelijk om deze meetpinnen na enkele jaren te vervangen.

Nadelen
Prijskaartje:

je zult er wel rekening mee moeten houden dat dit apparaat niet meteen tussen de goedkope vochtmeters te vinden zal zijn.

Koop bij bol.com (€41.31)

 

 

 

 

3. Wood and Tools Wit Meter 

 

Als je op zoek bent naar goedkope vochtmeters dan is dit product van Wood and Tools de ideale aankoop. Deze meter is geschikt om de luchtvochtigheid of de temperatuur te meten. Je kunt het inbouwen in een watertank of plaatsen in een kamer.

Het apparaat heeft een meetbereik tot minimaal -50º C en maximaal 70º C. De temperatuurmeting heeft een nauwkeurigheid van 1º Celsius en wordt elke 10 seconden opnieuw gemeten. De luchtvochtigheid kan gemeten worden van 10% tot 99%.

Het apparaat is heel handig in gebruik want je hoeft niets in te stellen, vanaf dat je de batterij in het toestel steekt kun je de temperatuur en de luchtvochtigheid aflezen. De metingen zijn nauwkeurig en je kunt het toestel makkelijk ergens inbouwen vanwege het compacte formaat. Bovendien werd het product snel geleverd.

Indien je liever niet teveel geld spendeert aan een degelijke vochtmeter dan kun je ook eventueel dit toestel van het bekende merk Wood and Tools eventjes bekijken. Het apparaat zul je vast en zeker tussen de goedkope vochtmeters kunnen spotten vanwege het mooie en betaalbare prijskaartje ervan.

Voordelen
Meetbereik:

dit toestel beschikt over een minimaal meetbereik van -50 graden Celsius en een maximum meetbereik van maar liefst 70 graden Celsius.

Gebruiksgemak:

het toestel kan gebruikt worden voor een temperatuurmeting en een vochtmeting uit te voeren. Bij de temperatuurmeting heb je een precisie van maar liefst 1 graad Celsius. Het meetbereik van de luchtvochtigheid bevindt zich dan weer tussen de 10% en de 99%.

Handig in gebruik:

het is een bijzonder degelijk en handig apparaat dat je makkelijk kunt bedienen. Het enige dat je hoeft de doen is de krachtige batterijen in de vochtmeter te bevestigen.

Nadelen

We merken dat er op dit moment alleen maar positieve online beoordelingen zijn geplaatst. Daardoor is het voor ons niet zo makkelijk om op zoek te gaan naar eventuele minpunten aan het apparaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Ortho Uni Luchtvochtigheidsmeter met temperatuurmeting

 

Deze vochtmeter van het merk Ortho heeft dezelfde toepassingen als de meter van Wood and Tools. Je kunt de temperatuur en de luchtvochtigheid van een ruimte meten zodat je het klimaat in je woning kunt controleren en bijsturen.

Het apparaat beschikt over een achtergrondverlichting zodat je ook in het donker de resultaten kunt aflezen. Het toestel schakelt automatisch uit na een tijdje zodat je energie kunt besparen. Bovendien ontvang je een melding wanneer de batterij van het apparaat bijna leeg is.

Dit apparaat is ideaal om de luchtvochtigheid te meten van een ruimte waar goederen liggen die gevoelig zijn aan vocht. Het toestel werkt uitstekend en is handig in gebruik. De metingen zijn nauwkeurig en het design valt bij de kopers ook in de smaak.

Met deze vochtmeter van het bekende en sterk gewaardeerde merk Ortho haal je een apparaat in huis dat je qua gebruik zou kunnen vergelijken met het vorige toestel. Toch is het nog altijd een uitstekend idee om op voorhand even de kenmerken ervan te bekijken.

Voordelen
Toepassing:

met dit toestel is het niet alleen mogelijk om de vochtigheid te gaan meten maar je kunt er ook een temperatuurmeting mee uitvoeren.

Display:

het apparaat beschikt over een duidelijk afleesbaar display dat bovendien verlicht wordt zodra het begint te schemeren of donker wordt.

Energiezuinig:

je zult kunnen vaststellen dat je het toestel na verloop van tijd volledig automatisch zal uitschakelen. Zo kun je meteen heel wat energie gaan besparen.

Nadelen
Budget:

het is mogelijk dat sommige kopers het prijskaartje misschien toch net iets te hoog vinden.

Koop bij bol.com (€39.5)

 

 

 

 

5. Rothenberger Digitale Vochtigheidsmeter

 

Met dit apparaat kun je de vochtigheidsgraad van muren meten. Het toestel is geschikt voor verschillende materialen zoals hout, steen en gips. Het apparaat heeft een meetbereik van 6% tot en met 44%.

Je kunt het toestel gebruiken bij temperaturen tussen 0ºC en 40ºC. Deze vochtmeter aanbieding werkt op 4 AAA batterijen die je bij de bestelling krijgt zodat je het apparaat meteen kunt gebruiken. Dankzij de twee meetpinnen ben je verzekerd van een optimale verbinding tussen het apparaat en de te meten muur.

Alle kopers geven een goed advies over dit apparaat. De metingen zijn heel nauwkeurig en het toestel is handig in gebruik. Het design valt bij sommige kopers in de smaak en dankzij de stevige materialen is het toestel duurzaam.

Tot slot heb je dan ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor de vochtmeter van het bekende merk Rothenberger. Het is een degelijk apparaat waarmee je de vochtigheid kunt meten in verschillende materiaalsoorten zoals hout, gips en steen.

Voordelen
Handig in gebruik:

het apparaat werkt op basis van 4 krachtige AAA batterijen. Verder beschikt het over een meetbereik dat zich situeert tussen de 6% en de 44%. Bovendien kun je het toestel zonder problemen gebruiken bij een temperatuur van minimaal 0 graden Celsius en maximaal 40 graden Celsius.

Kostprijs:

je zult meteen versteld staan van het mooie prijskaartje van dit apparaat. Bovendien hoef je ook helemaal geen batterijen meer aan te kopen want deze krijg je er gewoon meteen bij.

Nadelen
Design:

de kopers zijn het erover eens dat de vochtmeter kwalitatief echt wel sterk is. Toch valt het design niet bij iedereen in de smaak.

Koop bij bol.com (€38.49)

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status