5 Beste Oliën 5W30 Test van 2020

Laatste update: 03.06.20

 

Oliën 5W30 – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je dol bent op je wagen en deze ook zo lang mogelijk wilt kunnen behouden, dan is het belangrijk dat je ook heel wat aandacht aan de motor besteedt. Enkel en alleen door motorolie van een goede en degelijke kwaliteit aan te kopen, kun je ervoor zorgen dat je motor langer meegaat. De Castrol Edge 5W-30 is een voorbeeld van een uitstekend product. Je kunt het gebruiken voor verschillende soorten auto’s en dankzij deze motorolie kun je de motor van je wagen zelfs onder extreem hoge belasting, optimaal laten functioneren. Een goed alternatief is de Kroon Oil Presteza MSP 5W30 die zowel voor personenwagens alsook bestelwagens geschikt is. Bij dit product zul je merken dat er zich minder vaak verbrandingsresten vormen op de motor.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Olie 5W30 koopgids

 

Het kopen van motorolie kan nogal verwarrend zijn. Zo is niet iedereen op de hoogte van de betekenis van de cijfers en letters bij de naam de motorolie. Kijk bijvoorbeeld naar motorolie 5W30, wat betekent dit juist? We gaan even wat meer uitleg geven over de verschillende soorten motorolie en hun voor- en nadelen. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de prijs wanneer je nieuwe motorolie wilt kopen.

Verschillende soorten motorolie

De 5W30 motorolie is niet de enige motorolie die je kunt gebruiken om je auto in vorm te houden. Er zijn nog andere mogelijkheden zoals 10W40, 15W40, 5W40. Het eerste getal is de dikte van de olie bij een lage temperatuur en het tweede cijfer is de dikte bij een hoge temperatuur.

Als we dus 10W40 motorolie gebruiken als voorbeeld dan betekent dat deze olie een dikte heeft van 10 bij een lage temperatuur en een dikte van 40 bij een hoge temperatuur. Dezelfde regel pas je toe op alle soorten motorolie. Om nu te weten welke de beste olie is voor jouw auto dan kijk je best even in de handleiding van je auto. Je kunt natuurlijk ook online informatie opzoeken.

Je kunt best zelf regelmatig je oliepeil controleren, ongeveer één keer per maand is een goede aanbeveling. Als de olie maar tot aan het minimum komt dan kun je er gerust een extra liter olie bijvullen. Vergeet niet dat je het peilen enkel kan doen als de motor al 10 tot 15 minuten uitstaat. Ook moet de auto op een rechte ondergrond staan.

Motorolie zorgt voor een goede werking van je motor en beschermt het tegen vuil en oxidatie.

 

Mineraal of synthetisch?

Minerale olie wordt gedestilleerd uit ruwe aardolie en bevat meestal nog vele ongewenste ingrediënten zoals onverzadigde koolwaterstoffen. Je hebt echter nog de mogelijkheid om deze af te breken zodat je komt tot een stabielere minerale olie.

Synthetische olie wordt in een laboratorium gemaakt en heeft het grote voordeel dat de fabrikant zelf kan bepalen welke moleculen de olie moet bevatten. Synthetische olie is stabiel en heeft een langere levensduur. Dit type zorgt voor een betere smeerlaag waardoor er minder wrijvingen zullen voorkomen in je motor, zo verbruik je minder brandstof.

Vaak worden verschillende soorten olie gemengd. Zo kun je een half-synthetische motorolie kopen die het resultaat is van synthetische olie met minerale olie. Deze hebben meestal nog altijd een goede kwaliteit en zijn goedkoper van prijs. De kwaliteit wordt hierbij bepaald door de mengverhoudingen.

De meeste oliën bevatten ook additieven die extra voordelen bieden zoals het schoonhouden van de motor. Andere additieven zorgen ervoor dat er minder wrijving plaatsvindt of voorkomen oxidatie van de olie. Er gaat veel onderzoek vooraf aan het bepalen van de beste additieven, het is dus beter dat je dit zelf niet doet.

 

Speciale gevallen

Door nieuwe normen voor uitlaatgassen zijn er veranderingen aan het optreden voor motorolie. Zo gebruiken de meeste motoren nu een katalysator en dit botst met bepaalde additieven zoals deze die de oxidatie tegengaan. Deze additieven kunnen op lange termijn de katalysator aantasten. Voor auto’s met een katalysator is het beter om een low-SAPSolie te kopen. SAPS staat voor Sulphated Ash, Phosphorus and Sulphur. Hoe minder SAPS in de olie, hoe beter voor de katalysator.

Ook de automerken zelf beginnen meer en meer hun eigen eisen te stellen aan motorolie. Dit is vaak om de problemen van een bepaalde motor te kunnen oplossen. Ook enkele merken zelf produceren motorolie speciaal voor enkele soorten motoren. Een viercilinder wordt natuurlijk meer belast dan een motor met één cilinder dus het is logisch dat je de olie daar moet naar aanpassen om een beter resultaat te bereiken.

Prijs van motorolie

De prijs van motorolie kan veel verschillen van winkel tot winkel en van website tot website. De beste aanbeveling die we je kunnen geven is om je niet blind te staren op één verkooppunt maar om verschillende punten te vergelijken voordat je de olie koopt.

Wij hebben al verschillen gemerkt van wel 10 euro bij hetzelfde product maar op een verschillende website. Het is dus beter om iets meer tijd te besteden aan het zoeken naar aanbiedingen zodat je zeker de beste aankoop maakt.

Houd er ook rekening mee dat je veel kans hebt om een goedkoper product online te vinden dan in de winkel. Let er dan wel op als de verzendkosten al toegevoegd zijn aan de eindprijs of niet. Ook dit kan een groot verschil maken in prijs.

 

5 Beste Oliën 5W30 (Reviews) van 2020

 

Als autofanaat draag je graag zorg voor je auto. De bandenspanning op peil houden, geregeld de auto wassen en natuurlijk ook de olie verversen. Als je goede motorolie koopt dan gaat de motor van je auto langer mee. Fabrikanten maken altijd maar kleinere en sterkere motoren dus heb je kwaliteitsolie nodig om deze goed te onderhouden. Wij hebben vijf verschillende oliën vergeleken en op een rijtje gezet. Lees dus verder en maak voor jezelf uit welke de beste olie 5W30 is.

 

1. Castrol Edge 5W-30 Motorolie 1L

 

Deze Castrol Motorolie van 1 liter levert maximale prestaties voor recente high tech motoren die met lagere toleranties werken. Deze hebben sterkere en minder viskeuze oliën nodig voor het onderhoud van de motor.

Met deze olie presteert je motor optimaal onder hoge belasting. Deze motorolie is vooral geschikt voor Audi, Honda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Seat, Skoda, Smart, Subaru en Volkswagen auto’s. Dankzij de lage prijs behoort deze olie tot de categorie van goedkope oliën 5W30.

Over deze olie 5W30 aanbieding zijn tot op heden nog geen online reviews geschreven door kopers. Wegens het gebrek aan een gebruikerservaring kunnen wij je geen advies geven over dit product.

Het is belangrijk om de motor van je wagen zo goed mogelijk te onderhouden zodat deze toch een tijdje kan meegaan. Met deze Castrol Edge 5W-30 olie is dit zeker en vast mogelijk. Het is misschien niet meteen de goedkoopste olie omdat het niet over de laagste prijs beschikt. Toch biedt het heel wat kwaliteit en dit kun je zien aan de voordelen ervan.

Voordelen
Inhoud:

de fles die je aankoopt, heeft een totale inhoud van 1 liter. Dus je kunt hier toch al even mee verder.

Gebruiksvriendelijk:

deze olie bevat veel minder viskeuze oliën om de motor van je wagen te kunnen onderhouden.

Prijs-kwaliteitverhouding:

daar sommige kopers de prijs te hoog vinden, zijn de meeste gebruikers toch wel overtuigd van het prijskaartje die voor hen in verhouding staat met de kwaliteit ervan.

Nadelen
Reviews:

op dit moment zijn er nog geen reacties bij dit product geplaatst. Dit zou potentiële kopers toch wel kunnen afschrikken waardoor ze het product niet aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kroon-Oil 33229 Presteza MSP 5W-30 Motorolie 5L

 

De Presteza MSP 5W-30 van 5 liter is een brandstofbesparende en synthetische motorolie die geschikt is voor zowel benzine- als dieselmotoren in personenwagens en bestelwagens.

Het product voldoet aan de Mid SAPS eisen van Mercedes-Benz en van BMW en is dus zeer geschikt voor gebruik in de nieuwste modellen van deze automerken.

Bij het gebruiken van deze olie heb je minder vorming van verbrandingsresten en start je auto vlot en koud op. Het heeft een zeer goede detergerende en dispergerende werking en heeft een anti-slijtage, anti-corrosie en anti-schuim vermogen.

De kopers van dit product vinden het top en geven een positief advies erover. Ze vinden dit prima motorolie. De prijs ligt wel iets hoger maar je krijgt er vijf liter kwaliteitsolie voor terug.

Als je je oog hebt laten vallen op deze olie 5W30 van het merk Kroon dan zul je daar toch wel iets meer hoeven voor te betalen. Toch is het belangrijk om te weten dat je er veel meer voor in de plaats krijgt. Om te beginnen heeft de fles een totale inhoud van maar liefst 5 liter. Het lijkt ons dan ook een goed idee om de sterke en zwakke punten van het product eens rustig te bekijken.

Voordelen
Inhoud:

in vergelijking met het vorige product, heeft deze fles olie een inhoud van 5 liter.

Doelgroep:

dit type olie is niet alleen brandstofbesparend maar ook nog eens synthetisch. Daardoor is het zowel geschikt voor benzine- alsook voor dieselmotoren. Net zoals het ook geschikt is voor personenwagens en bestelwagens.

Mid SAPS:

doordat het product voldoet aan de Mid SAPS eisen, kun je het ook in de nieuwste modellen van BMW en Mercedes-Benz gebruiken.

Nadelen
Prijskaartje:

ook al krijg je er een grotere hoeveelheid voor in de plaats, de hogere prijs zou voor sommige personen eventueel wel eens een struikelblok kunnen worden.

Koop bij bol.com (€44.95)

 

 

 

 

3. Eurol Syntence 5W30 1L

 

De Eurol 5W30 motorolie komt in een verpakking van 1 liter en behoort door zijn lage prijs tot de categorie van goedkope oliën 5W30. Het is een volsynthetische olie voor gebruik in benzine-, LPG- en dieselmotoren die uitgerust zijn met roetfilters. De olie is ontwikkeld voor personenwagens en lichte bedrijfswagens van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda.

Het product is geschikt voor zeer lange olieverversing intervallen en zorgt voor een snelle opbouw van een stabiele smeerfilm bij de koude start die ook nog eens stabiel blijft bij hoge bedrijfstemperaturen. Onnodige wrijving in de motor wordt zoveel mogelijk vermeden. Omdat de olie ontwikkeld is met minder fosfor, zwavel en sulfaat as raken de roetfilters en de katalysatoren niet verstopt en gaan ze zo langer mee.

Over deze olie 5W30 aanbieding staan er momenteel nog geen online meningen geschreven door gebruikers. Op basis daarvan kunnen wij je geen advies geven over dit product.

Dankzij deze olie 5w30 kun jij vanaf nu je motor van je personenwagen of bestelwagen helemaal onderhouden zoals het hoort. Dit is ook belangrijk want de motor wordt een beetje als het hart van de wagen gezien. Door de motor goed te onderhouden, kan hij nog een tijdje mee en kun jij dus nog lang geniet hebben van de wagen.

Voordelen
Budget:

in vergelijking met de andere 4 producten uit onze lijst, is deze olie 5W30 zeker en vast de goedkoopste want het beschikt over de laagste prijs.

Doelgroep:

deze olie is speciaal ontworpen om gebruikt te worden in personenwagens of zeer lichte bedrijfswagens zoals bijvoorbeeld een Seat of een Audi.

Duurzaam:

deze olie bevat veel minder zwavel, fosfor en sulfaat as in vergelijking met sommige andere oliën. Daardoor raken de roetfilters veel minder snel verstopt waardoor ze dan weer langer meegaan.

Nadelen
Review:

op dit moment werden er bij dit artikel nog helemaal geen reacties geplaatst. Dit hoeft zeker niet te betekenen dat het om een product van slechte kwaliteit gaat. Toch kan het potentiële kopers eventueel wel afschrikken en dus tegenhouden.

Koop bij bol.com (€17.7)

 

 

 

 

4. Valvoline Olie 5W30 motorolie 4L

 

De Valvoline Syn Power 5W30 motorolie komt in een verpakking van 4 liter en beschikt over speciale additieven die de wrijving in de motor verminderen zodat je maximale prestaties bereikt.

De olie zorgt voor een optimale bescherming bij een koude start en beschikt ook over een optimale slijtagebescherming bij verlengde olieverversingsintervallen.

Deze motorolie is speciaal ontwikkeld voor personenauto’s en lichte vrachtwagens met benzine-, LPG- en dieselmotoren. Dankzij de speciale toevoegingen verbruik je minder brandstof en heb je minder emissies. De motor blijft optimaal schoon door de minimale sludgevorming en afzettingen.

Ook over dit product heeft er nog geen enkele persoon een online review geschreven. Daarom kunnen wij je over dit product geen advies geven.

Dankzij de Valvoline olie 5W30 kun je een hele poos verder. Dit komt omdat de fles een inhoud heeft van maar liefst 4 liter. Om te weten te komen of dit de motorolie is waar jij al zo lang naar op zoek bent, is het misschien wel een goed idee om het product eens grondig te onderzoeken. Wij zijn dan ook op zoek gaan naar de voor- en nadelen van deze motorolie.

Voordelen
Inhoud:

deze motorolie komt in een vrij grote verpakking van maar liefst 4 liter. Dus je kunt hier al een hele poos mee verder.

Toevoegingen:

aan deze olie werden speciale elementen toegevoegd waardoor je op termijn minder brandstof zult verbruiken en ook minder uitstoot zult hebben.

Nadelen
Reactie:

ook hier werd er nog geen beoordeling gegeven. Het zou eventuele gebruikers wel kunnen tegenhouden om het product daadwerkelijk te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Castrol Edge 5W30 Longlife Titanium Motorolie 5L

 

De Castrol Edge 5W30 Longlife Titanium motorolie wordt geleverd in een verpakking van 5 liter en is een volledig synthetische olie die geschikt is voor benzine- en dieselmotoren met of zonder roetfilter. Je kunt deze olie perfect gebruiken voor Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Mercedes-Benz en Porsche maar niet voor BMW met de Longlife 04 specificatie!

Castrol Edge is de meest geavanceerde olie van Castrol die een blijvende sterke oliefilm creëert en de wrijving in de motor vermindert. De olie reduceert ook afzettingen in de motor en optimaliseert op korte en lange termijn de prestaties van de motor.

De gebruikers van deze olie 5W30 aanbieding zijn er heel tevreden over. Ze vinden dit product top voor de motor van je auto en zijn ook heel tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding. Volgens één gebruiker is de motor zelfs nog stiller door het gebruik van de olie en volgens een andere koper is het verbruik minimaal.

Net zoals het eerste product is ook deze olie 5W30 afkomstig van het merk Castrol Edge. Daardoor vermoeden we dat het niet alleen één van de populairste merken is maar misschien ook gewoon het beste merk. De fles van dit merk heeft een totaal volume van maar liefst 5 liter.

Voordelen
Prijs-kwaliteitverhouding:

het is misschien iets duurder in aankoop maar je krijgt er wel meteen 5 liter voor in de plaats.

Doeltreffendheid:

dankzij deze olie kun je afzettingen in de motor gaan verminderen en de prestaties van je motor op korte of lange termijn gaan verbeteren.

Nadelen
Prijskaartje:

als we het vergelijken met de andere producten uit onze lijst, dan is het zeker één van de duurdere. Sommige klanten zien de prijs dan ook graag zakken.

Koop bij bol.com (€69.95)

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Henk
Henk
8 months ago

Test ook eens Fanfaro LSX 5W30, dit schijnt een zeer kwalitatieve olie te zijn.

10top Team
Admin
10top Team
8 months ago
Reply to  Henk

Beste,

Bedankt voor de positieve reactie. We zullen dit zeker bekijken. We selecteren onze producten op basis van de klantenbeoordelingen en hun gebruikservaringen. Regelmatig voeren we ook page updates uit.

Bedankt voor het vertrouwen en de tijd die u genomen heeft om te schrijven.

rené Brand
rené Brand
4 months ago

Met mijn landrover discovery td5 485.000 km gereden 2 jaar geleden verkocht en hij rijd nog steeds met Castrol Edge 5 W-30 in de rondte
Vandaar dat ik in mijn Kia sportage 2.0 benzine van 2007 ook Castrol Edge 5 W-30 C3 gebruik beide auto’s moeten regelmatig zwaar werken in het terrein tijdens jachtpartijen in Engeland en Duitsland
Castrol is gewoon top olie vriend die Dakar ralley rijdt gebruikt ook Castrol

10top Team
Admin
10top Team
4 months ago
Reply to  rené Brand

Hoi René

Bedankt voor de eerlijke reactie op het artikel.
Wij proberen een selectie te maken van de 5 beste producten, en niet meteen van de 5 goedkoopste producten. Het spreekt voor zich dat we automatisch updates moeten uitvoeren aangezien bepaalde producten verdwijnen of niet langer tot de top behoren.

Laat het ons zeker weten indien er verdere vragen of twijfels mochten zijn. En wij hopen jou dan te kunnen verder helpen.

Vriendelijke groetjes

DMCA.com Protection Status