Zet de zomer in met Picanha en Brisket!

Laatste update: 02.12.22

Deze website wordt door onze lezers ondersteund. Zodra je iets aankoopt via de linken op onze site, ontvangen wij hiervoor een kleine affiliate commissie. Kom hieronder meer over ons te weten.

 

Nu de zomervakantie goed en wel is ingezet en de temperaturen niet alleen bij onze zuiderburen de hoogte in gaan, is de keuze voor een lekker stukje vlees of vis op de barbecue sneller gemaakt dan je zou denken. En voor wie het echt wel wat meer mag zijn en vrienden of familie wilt imponeren met zijn/ haar kookkunsten, is een stukje heerlijk Picanha vlees of mals sappig Brisket, misschien wel een uitdaging? Komt het water je al in de mond? Aarzel dan niet en ga vandaag nog het nodige bbq vlees bestellen!

 

Dromen van de zon!

Einde school en gedaan met studeren! Je laatste weekje op kantoor alvorens de verlofperiode van start gaat! Klaar om de zomervakantie zo goed mogelijk in te zetten, volop te genieten en even helemaal tot rust te komen! En gelukkig zijn de weergoden ons dit jaar goed gezind, misschien zelfs net iets te goed gezind. Temperaturen die we noch in Nederland noch bij onze zuiderburen in België en Frankrijk gewoon zijn en die nog maar eens aantonen dat de klimaatverandering een feit is! Ietwat beangstigend aangezien we niet meteen weten hoe met deze temperaturen om te gaan. Laat 1 ding duidelijk zijn; de befaamde siësta waar de zuidelijke landen zich steevast aan houden, is niet langer om mee te lachen maar gewoon een regelrechte noodzaak!

Toch hoeven deze uitzonderlijke zomertemperaturen niet alleen maar kommer en kwel te betekenen. Je kunt er evenwel een positieve draai aan geven door te relaxen in het (plaatselijke) zwembad en de dag af te sluiten met een heerlijke barbecue onder vrienden en/ of familie! 

 

Toon je kookkunsten!

Kun jij als geleerd hobby-kok niet alleen genieten van een heerlijke maaltijd maar tevens ook van het bereiden ervan? Dan is de barbecue het geschikte apparaat bij uitstek om nieuwe bereidingen en technieken onder de knie te krijgen. Zo zul je allicht wel al gehoord hebben van het fenomeen “slow cooking” waarbij heerlijke stukken vlees traag en gelijkmatig gegaard worden zodoende het behoud van vitaminen en mineralen te verzekeren alsook een optimale malse en sappige smaak te bekomen. Is deze techniek van slow cooking je niet vreemd, dan raden wij jou aan om even je licht op te steken bij het zogenaamde Picanha vlees of – indien het allemaal wat moeilijker en gewaagder mag – een heerlijke stukje Brisket te kopen.

 

Wat is Picanha?

Maar wat in godsnaam is Picanha en hoe wordt dit mals stukje vlees bereid? Hoewel de meesten onder ons er allicht nog nooit van gehoord hebben, wordt Picanha wel degelijk beschouwd als één van de meest bekende, populairste én lekkerste stukjes vlees voor op de barbecue. Met Picanha wordt het staartstuk bedoeld dat afkomstig is uit de bil van het rund en misschien qua textuur en zachtheid nog het best vergeleken kan worden met iets dat tussen het befaamde rosbief en de dikke lende in ligt. In tegenstelling tot voornoemde stukjes vlees, ligt er bij Picanha vaak nog een heerlijk dik vetlaagje op dat bijdraagt aan de uiteindelijke smaak.

Gaan we op zoek naar de oorsprong van Picanha, dan vliegen we meteen naar het verre Zuid-Amerika, met name Brazilië waar dit bekende malse stukje vlees sedert jaar en dag de weg naar de consument weet te vinden. Maar gelukkig hoeven we nu niet per sé meer naar Zuid-Amerika te vliegen om van een stukje Picanha vlees te kunnen genieten! Vandaag de dag kun je dit stukje vlees in diverse Nederlandse speciaalzaken op de kop tikken alsook bij het bekende BBQuality bestellen. Nog op zoek naar 1 of meerdere bbq pakketten? Aarzel dan niet want op is op!

Picanha bereiden

Heeft je nieuwsgierigheid ondertussen de bovenhand genomen en wil je als fervente hobbykok nu toch wel eens weten hoe het perfecte stukje Picanha vlees te bereiden? Dan kunnen wij jou al meteen vermelden dat geduld en tijd de sleutel tot het succes blijkt te zijn. 

Wil je je gasten verrassen met een heerlijk stukje Picanha vlees dan is het bij deze belangrijk om voldoende tijd te nemen voor de bereiding ervan. Daarbij is het eveneens goed om weten dat dergelijk stukje “Zuid-Amerikaans” vlees niet echt heel veel nodig heeft om volledig op smaak te komen daar het vlees reeds gezegend is met een bijzonder typische en uiterst aanwezige rundvleessmaak, met dank aan het eerder vernoemde laagje vet. 

Het advies van diverse experts en professionele barbecueërs luidt dan ook om de vetkant van het Picanha vlees zo goed mogelijk gekruist in te snijden alvorens met zeezout en peper in te wrijven. Kies vervolgens voor een slow cooking techniek waarbij de temperatuur niet teveel stijgt maar op een gelijke hoogte blijft zodoende een mooie gelijkmatige garing te kunnen beogen. Indien gewenst, kun je het stuk Picanha vlees even kort dichtschroeien boven het houtskool van de barbecue alvorens aan het slow cooking avontuur te beginnen. Nogmaals; geduld is the key to success!

 

Een versnelling hoger!

Heb je het Picanha vlees goed weten te domineren en is het tijd om een trapje hoger te gaan op het niveau van “cooking skills”? Ga dan maar algauw een lekker stuk Brisket kopen. Voor de barbecue fanaten onder ons, is het bereiden van Brisket een echte uitdaging daar het een moeilijke structuur kent waarmee je rekening moet houden. Bovendien is deze vleessoort in Nederland – en zelfs in België – veel minder bekend waardoor de kans dat je er nog nooit van gehoord hebt behoorlijk groot is.

Brisket is een heerlijk stuk vlees dat uit de lagere buik van het rund komt en vooral bekend staat als het zogenaamde “werkvlees”. Dit maakt Brisket vlees – in vergelijking met het voornoemde Picana – een pak steviger van smaak. De buitenkant van dergelijk stuk werkvlees kenmerkt zich dan weer door een duidelijk zichtbare vetlaag en een iets of wat gemarmerde structuur die de bereiding ervan eveneens moeilijker maakt. Het stuk vlees kent zijn oorsprong in het verre ruwe Texas waar het veelal als “whole packer” wordt aangeboden; een volledige brisket dus die bestaat uit 2 spieren die in een verschillende richting lopen.

Durf je je wagen aan de bereiding van een zogenaamde whole packer dan is ook hier geduld de sleutel tot succes! Het is een lastig stukje vlees om klaar te maken in die zin dat het de neiging heeft om sneller uit te drogen. Daarom wordt eveneens aangeraden om – net zoals het Picanha vlees – voor een zogenaamde low & slow bereiding te kiezen. Schenk dus maar alvast een heerlijk aperitiefje in om het geduld niet langer op de proef te stellen!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES

DMCA.com Protection Status