De trend naar telewerken is gezet!

Laatste update: 21.02.24

Deze website wordt door onze lezers ondersteund. Zodra je iets aankoopt via de linken op onze site, ontvangen wij hiervoor een kleine affiliate commissie. Kom hieronder meer over ons te weten.

De maatregelen als reactie op de corona-uitbraak, hebben er mede voor gezorgd dat het telewerken, al dan niet versneld, in de pijplijn werd geplaatst. Echter, volgens verschillende experts zou dit in de nabije toekomst wel eens de norm kunnen worden. Bedrijven bereiden zich dan ook stilletjes aan voor door te investeren in home offices en bepaalde productieprocessen anders aan te pakken. Maar ook voor jou, als telewerker is het belangrijk om voorbereid te zijn.


“Telewerken de norm!”, maar wat levert het op?

Corona heeft niet alleen voor een wereldwijde pandemie gezorgd, maar heeft werkgevers én werknemers er indirect ook toe verplicht om zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Hierdoor wordt de kans om met anderen in contact te komen aanzienlijk verkleind en bijgevolg ook de kans op besmetting en verdere verspreiding van het virus. Toch geloven experts dat het fenomeen “telewerken” niet meteen samen met het virus zal verdwijnen, integendeel. Zij zijn ervan overtuigd dat het wel eens de norm zou kunnen worden in de, misschien wel nabije, toekomst. Kortom, de toon is duidelijk gezet!

Uiteraard verloopt de omschakeling naar telewerken niet altijd even soepel en zullen er, net zoals bij heel wat andere zaken, heel wat voor- én nadelen te vinden zijn. Zo verlangt het van thuis uit werken alvast heel wat flexibiliteiten aanpassingsvermogen van zowel werkgevers als werknemers. Als werknemer heb je, als we het zo mogen stellen, de luxe om je werkdag in je vertrouwde omgeving te spenderen. Bij de ene kan dit een vorm van rust veroorzaken terwijl anderen, zeker gezinnen met kleine kinderen, er doodmoe en gestresseerd door worden.

Anderzijds hoef je geen rekening meer te houden met mogelijke files op weg van- en naar het werk. Dit bespaart niet alleen een hele hoop stress maar vooral nutteloze kilometers, brandstof en tijd. Natuurlijk worden ook werkgevers verwacht zich enigszins soepel op te stellen. Zo kunnen glijdende werkuren vooral gezinnen mogelijks uit de nood helpen. Kies zelf wanneer je een werkdag begint en eindigt, uiteraard binnen een bepaalde tijdspanne. Werkgevers zullen eventueel bepaalde investeringen moeten doen en/ of producten online aanbieden waardoor heel wat panden leeg zullen komen te staan. Voor- én nadelen die dus grondig tegenover elkaar moeten worden afgewogen.

 

Hoe ziet jouw home office eruit?

Wanneer je verplicht wordt, of er zelf voor kiest, om te telewerken dan staat of valt alles met een goede voorbereiding. Ga op zoek naar een plekje in huis waar je helemaal afgezonderd, en bijgevolg rustig, aan het werk kunt. Zo kiezen sommigen ervoor om de logeerkamer om te toveren in een echte home office terwijl anderen zich een stukje toe-eigenen van de woonkamer. Kies voor een ruimte zonder al teveel afleidingen en dat niet direct geassocieerd hoeft te worden met ontspanning.

Uiteraard is een aparte ruimte alleen niet voldoende, maar is de juiste uitrusting minstens even belangrijk. We denken hierbij meteen aan een degelijke bureaustoel, een kwalitatieve laptop inclusief modem en/ of router eventueel aangevuld met VPN indien je een veilige internetverbinding tot stand wilt kunnen brengen.


De basisbeginselen van elke home office: een laptop en comfortabele bureaustoel!

De eerste stap in de goede richting begint met de zoektocht naar de geschikte laptop. Houd hierbij niet alleen rekening met je eigen persoonlijke voorkeur maar eveneens met het takenpakket en de vereiste kenmerken. Zo is een krachtige processor gewenst wanneer je vaak heel wat, al dan niet grote, bestanden moet transporteren/ opslaan en kan een grote opslagcapaciteit een must zijn om juist heel wat (audio) bestanden te bewaren. Kies bij voorkeur voor een SSD opslag aangezien deze ook bijdraagt aan een comfortabele reactiesnelheid.

Doet de laptop na de werkuren dienst als tv of gaming pc, dan kan ook een stevige videokaart zoals de NVIDIA GeForce een goede aanwinst opleveren. En uiteraard wil je niet eindigen met rug- en/ of nekklachten. Koop dus niet alleen een degelijke laptop aan maar investeer eveneens in een speciale, al dan niet ergonomisch gevormde bureaustoel. Je zult het verschil meteen voelen!

 

Geen internetverbinding zonder modem!

Een laptop alleen is jammer genoeg niet voldoende, aangezien je alleen daarmee geen internetverbinding bekomt. Om die internetverbinding te kunnen creëren, moet je op zoek gaan naar een modem, al dan niet in combinatie met een router. Beide apparaatjes zijn behoorlijk compact en makkelijk te installeren, maar bieden een verschillende/ aanvullende functie. Zo zal de modem via de provider een degelijke internetverbinding tot stand brengen terwijl de router het bekomen internetsignaal zal verspreiden over alle mogelijke apparaten binnen hetzelfde thuisnetwerk.

Zeker voor gezinnen kan de router een aangename oplossing bieden in tijden waarin technologie niet stilstaat. Zo hebben de meesten onder ons wel een laptop, smartphone en misschien ook tablet. Al deze externe apparaten kunnen, dankzij de router, gebruik maken van één en dezelfde internetverbinding. Extra handig indien jij aan het werk bent, je dochtertje op de laptop bezig is voor school en je zoontje aan het gamen is op de tablet.

Overweeg het gebruik van VPN

Tot slot willen we er nog even op wijzen dat het in deze tijden niet onverstandig is om te kiezen voor een beveiligde internetverbinding. Met VPN,afkorting van Virtual Private Network, is het mogelijk om een dergelijke veilige en betrouwbare internetverbinding tot stand te brengen. Zo kun je anoniem te werk gaan en blijft je privacy zoveel mogelijk behouden.

Uiteraard zul je altijd voor- en tegenkanting kunnen vinden. Zo spreken non-believers van een matige tot slechte verbinding die vaak storingen met zich meebrengt. Echter, is er in dergelijke gevallen vaak sprake van zogenaamde advertenties en sites waarbij VPN gratis wordt aangeboden. Wij raden jou aan om te kiezen voor een betaalde VPN optie, vaak een gemiddeld prijskaartje van 12 euro, waarbij niet alleen veiligheid maar ook efficiëntie hoog in het vaandel wordt gedragen. 

Het is nu zelfs mogelijk om een VPN verbinding op je router aan te sluiten zodat alle apparaten, die op dezelfde router zijn aangesloten, gebruik kunnen maken van een veilig en betrouwbaar dataverkeer. Investeer je in een nieuwe router, dan wordt deze vaak aangeboden met een ingebouwde VPN verbinding, wat het allemaal nog eens zo makkelijk maakt.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES

DMCA.com Protection Status