De beste energievergelijker

Laatste update: 02.01.25

Deze website wordt door onze lezers ondersteund. Zodra je iets aankoopt via de linken op onze site, ontvangen wij hiervoor een kleine affiliate commissie. Kom hieronder meer over ons te weten.

 

Nu de energieprijzen de pan uitswingen is het niet onbelangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende energiecontracten die worden uitgegeven. Afhankelijk van de leverancier kan een ander prijskaartje naar voren worden geschoven, wat op jaarbasis misschien voor jou en je gezin wel eens voordeliger zou kunnen uitdraaien. De moeite waard dus om er toch even je tanden in te zetten. Weet je niet hoe eraan te beginnen of waar op te letten? Dan kan het onderstaande artikel misschien wel wat voor jou betekenen.

 

Verwachting energieprijzen

Of de oorlog in Oekraïne echt de aanleiding heeft gevormd voor de stijgende energieprijzen is misschien wat kort door de bocht. Toch heeft het er in grote mate toe bijgedragen dat de energieprijzen – mede door de maatregelen die op Europees vlak tegen Rusland werden genomen – los door het plafond heen gingen. Voorschotten op de maandelijkse energiefactuur stegen niet zomaar met 20 à 50 euro maar haalden recordbedragen tot 900 à 1000 euro. We hoeven er niet bij te vermelden dat dit voor heel wat gezinnen en alleenstaanden de laatste druppel op een hete plaat was. 

Dat het jaar 2022 op vlak van energieprijzen werkelijk allesovertreffend was, hoeft niet langer voer voor discussie te zijn. Het is echter maar de vraag hoe dit alles zal verlopen in het nieuwe jaar 2025. Het spreekt voor zich dat – zodra je energie afneemt bij een energieleverancier, je hiervoor ook moet betalen. Maar – en daar knelt het schoentje – de prijs kan wel degelijk verschillen van leverancier per leverancier. Dat verklaart meteen waarom de maandelijkse voorschotten op de energiefactuur bij sommige leveranciers goedkoper lijken te zijn dan bij andere energiebedrijven. Een reden te meer dus om de verschillende energieprijzen en contractmogelijkheden eens even van naderbij te bekijken.

 

Hoe worden de prijzen bepaald?

Zodra je besluit energie af te nemen bij een energieleverancier, is het niet meer dan logisch dat je hier ook voor gaat betalen. Echter kan de maandelijkse/ jaarlijkse prijs per leverancier wel sterk van elkaar verschillen en dat heeft vooral te maken met het feit dat de energieleverancier in kwestie, zijn/ haar energie ook zelf moet gaan inkopen. Het is dus perfect mogelijk dat de ene leverancier dit doet op een moment dat de energieprijzen lager liggen terwijl de andere zijn/ haar inkopen moet doen op een moment dat de prijzen aanzienlijk gestegen zijn. Een lagere prijs bij de inkoop van energie is alvast een belangrijke factor om ook de prijs naar de klant minder hard door te rekenen.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want daarnaast is het leveranciers toegestaan om – indien ze dat wensen – ook nog een marge te rekenen bovenop de eerder betaalde inkoopprijs. Op die manier bepaalt de som van de inkoopprijs en de bijgetelde winstmarge, de uiteindelijke energiefactuur die aan de klant wordt doorgerekend. Maar nogmaals; deze extra marge bovenop de inkoopprijs is niet verplicht en dus geheel optioneel. De praktijk leert ons echter wel dat heel wat energiebedrijven – en vandaag meer dan vroeger – er toch voor lijken te kiezen om de extra marge er bij te rekenen.

Vast of variabel tarief

Kortom, het mag onderhand wel al duidelijk zijn dat het belangrijk is om de verschillende energieprijzen met elkaar te vergelijken. Neem de tijd om offertes aan te vragen bij verschillende energiebedrijven alvorens met 1 van hen ook daadwerkelijk in zee te gaan. Op die manier zul je onder meer te weten komen dat er een keuze kan gemaakt worden tussen het zogenaamde vaste dan wel variabele tarief. Elk van deze beide optiemogelijkheden biedt voor- én nadelen; afhankelijk van het doel en gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen.

Toch raden velen aan om te opteren voor een vast energietarief zodoende meer zekerheid te creëren over je uiteindelijke energiekosten. Bij een vaste energieprijs zul je elke maand/ elk jaar een vast tarief betalen tot je contract uiteindelijk afloopt. Stel dat je bijvoorbeeld een energiecontract afsluit met vast tarief gedurende 5 jaar dan betekent dit dat je gedurende 5 jaar maandelijkse hetzelfde bedrag opzij zult moeten zetten ongeacht positieve/ negatieve prijsschommelingen op de energiemarkt.

Dat betekent natuurlijk wel dat je niet kunt profiteren van eventuele prijsdalingen in de markt. Anderzijds kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en kan het maandelijkse tarief niet zomaar de hoogte in worden gekatapulteerd. Een vast tarief biedt met andere woorden zekerheid én gemoedsrust, wat velen van ons in tijden zoals deze best wel weten te waarderen.

Wil je toch de mogelijkheid hebben om van gunstige prijsschommelingen op de markt te kunnen profiteren, dan is een variabel energietarief voor jou de best mogelijke aanbeveling. Houd wel rekening met het feit dat deze prijsschommelingen ook negatief kunnen uitdraaien wat betekent dat je maandelijkse voorschot op de energiefactuur ook plots kan toenemen naar aanleiding van een stijging op de energiemarkt.

 

Hoeveel moet je betalen?

Maar hoeveel moet je dan uiteindelijk per maand – en dus op jaarbasis – gaan betalen? Dit wordt bepaald aan de hand van een termijnbedrag waarbij de leverancier in kwestie maandelijks een bepaald bedrag bij jou in rekening brengt. Je mag er bovendien van uitgaan dat dit bedrag in de meeste gevallen vrij nauwkeurig kan worden ingeschat door de leverancier waarbij hij zich voornamelijk baseert op jouw energieverbruik in het verleden.

Aan het einde van het contractjaar zul je vervolgens een totale eindafrekening ontvangen waarop onder meer de kosten genoteerd staan van je daadwerkelijke verbruik. Door het daadwerkelijke verbruik te vergelijken met het ingeschatte maandelijkse termijnbedrag van de leverancier, wordt vrijwel meteen duidelijk of je moet bijbetalen dan wel een bepaald bedrag terug krijgt van de leverancier.

Tot slot willen we wel nog even wijzen op de zogenaamde energiebelasting; een bedrag dat niet door de leverancier maar wel door de overheid wordt opgelegd. De belasting is berekend op basis van een verbruikte eenheid stroom en/ of gas. Deze belasting is hoofdzakelijk bedoeld om jou – als gebruiker – bewuster met energie te laten omspringen en zal dus moeten worden bijgeteld bij je maandelijkse termijnbedrag van de leverancier. 

Kortom, dat de energieprijzen best wel nog even een heikel punt kunnen blijven, zal alvast niemand meer verwonderen. Misschien is het wel een goed idee om op zoek te gaan naar alternatieve verwarmingsmogelijkheden en te bekijken of het niet voordeliger is om 1 kamer op te warmen met een pelletkachel of infrarood verwarming in plaats van de centrale verwarming in het volledige huis te activeren.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES

DMCA.com Protection Status